Κολομβία: Η Μπογκοτά σκοπεύει να μετατρέψει το 100% του στόλου ταξί σε αμιγώς ηλεκτρικό μέχρι το 2035

Ο δήμος της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, στοχεύει στον πλήρη εξηλεκτρισμό του στόλου ταξί έως το 2035, παρότι αυτή τη στιγμή μόλις 48 ηλεκτρικά ταξί λειτουργούν στην πόλη. Τα οχήματα αυτά, τα οποία προηγουμένως ήταν ασημί-μπλε με λευκές ρίγες και τώρα είναι πράσινα, κυκλοφορούν από το 2013.

Με πρόσφατη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο παρέτεινε την απαίτηση του ορίου ηλικίας αυτών των οχημάτων για τέσσερα ακόμη χρόνια. Με το μέτρο αυτό, η Μπογκοτά εδραιώνεται ως μια ευνοϊκή πόλη γι’ αυτόν τον τύπο αυτοκινήτου. Επί του παρόντος, υπάρχουν 4 σταθμοί φόρτισης στην πόλη για την αποκλειστική χρήση αυτών των ταξί, που κατασκευάζονται από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων έχουν έκπτωση 60% στα τέλη κυκλοφορίας, προνομιακές ζώνες στάθμευσης σε δημόσιους χώρους και μειώσεις έως και 10% στα ασφάλιστρα.

Σήμερα, από τα 48 τέτοια ταξί που υπάρχουν στην πόλη, τουλάχιστον 38 κυκλοφορούν ενεργά και αποτελούν εναλλακτική λύση μετακίνησης για τους πολίτες. Από αυτά τα 38, τα 34 έχουν ήδη συμμορφωθεί με την απόφαση που εξέδωσε το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο τα προέτρεψε να αλλάξουν το χρώμα τους σε πράσινο.

Αν και αυτός ο στόλος ταξί έφτασε αρχικά στην Κολομβία για πιλοτική δοκιμή, έχουν ήδη συμπληρώσει 10 χρόνια κυκλοφορίας, διάστημα κατά το οποίο έχουν εξοικονομήσει την εκπομπή 3.350 τόνων διοξειδίου του άνθρακα και 40,2 κιλών σωματιδίων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...