Το νομοσχέδιο για τα ταξί επικυρώθηκε από την κυβέρνηση των Βρυξελλών και θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Οκτωβρίου.

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες μετά από χρόνια ασάφειας και νομικής και πολιτικής μάχης. Οι Βρυξέλλες έχουν πλέον «χάρτη ταξί». Αρκετούς μήνες μετά την έγκριση του διατάγματος από το Κοινοβούλιο των Βρυξελλών, τα εκτελεστικά διατάγματα πέρασαν το φίλτρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και μόλις εγκρίθηκαν « σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση» από την κυβέρνηση του Rudi Vervoort (PS). Το νέο πλαίσιο τίθεται σε ισχύ στις 21 Οκτωβρίου. Το numerus clausus, το μεγαλύτερο  εμπόδιο στην υπόθεση, ορίζεται τώρα σε 3.250 ταξί: 1.425 \”σταθμικά ταξί\” (νέα ονομασία για τα παραδοσιακά ταξί) και 1.825 για \”ταξί δρόμου\” (οδηγοί εφαρμογών όπως Uber , Bolt και Heetch, που παλαιότερα ονομάζονταν LVC). Αυτό το numerus clausus θα \” υπόκειται σε αξιολόγηση κάθε δύο χρόνια και για πρώτη φορά το 2025\”.

Οι τιμές αυξάνονται

Μεγάλη αλλαγή αυτής της μεταρρύθμισης: το σύστημα τιμολόγησης, το οποίο τροποποιήθηκε σημαντικά. Για διαδρομές χωρίς κράτηση, ο λογαριασμός αυξάνεται. Η χιλιομετρική τιμή, παλαιότερα 1,80 €/χλμ, τώρα είναι 2,30 €/χλμ. Καταργείται η «ταρίφα ΙΙ» ( παλαιότερα 2,70€/χλμ. για διαδρομές πέραν των 19 δήμων). Η σημαία (σταθερά έξοδα) ανεβαίνει από 2,40 € σε 2,60 €, η αναμονή από 0,50 €/λεπτό σε 0,60 €/λεπτό. Η επιβάρυνση των 2 € για μια νυχτερινή διαδρομή παραμένει σε ισχύ και η ελάχιστη τιμή για ένα ταξίδι είναι 8 €.

Οι εταιρείες μεταφορών μπορούν να διαφοροποιούν τις τιμές ανάλογα με τη ζήτηση, αλλά αυτές οι αυξήσεις είναι πλέον ρυθμισμένες. « Η μέγιστη τιμή θα περιοριστεί στο 200% της ελάχιστης τιμής προκειμένου να καταπολεμηθεί κάθε καταχρηστική τιμολόγηση σε βάρος των χρηστών », αναφέρει το υπουργικό συμβούλιο του Rudi Vervoort. Επομένως, η τιμή ανά χιλιόμετρο για μία κράτηση μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 3 €, ο χρόνος αναμονής μεταξύ 0,4 € και 0,8 €, η σημαία μεταξύ 1,5 € και 3 €. Η ελάχιστη τιμή είναι και εδώ σταθερή στα 8€.

« Τα ποσά των ναύλων ταξί θα ακολουθήσουν την εξέλιξη του δείκτη τιμών καταναλωτή· αυτή η τιμαριθμική αναπροσαρμογή θα πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024». Τα οχήματα λιμουζίνας  και τα \”Grand Luxe street taxis\” έχουν το δικό τους numerus clausus και τη δική τους τιμολόγηση.

Κοινή κατάσταση

Το διάταγμα που ψηφίστηκε τον Ιούνιο έχει, ένα κοινό καθεστώς για τους οδηγούς.           Η εκπαίδευση και η εξέταση  προσόντων « έχει ελαφρυνθεί και προσαρμοστεί προκειμένου να ανταποκριθεί στην έλλειψη οδηγών και στις απαιτήσεις ποιότητας και ασφάλειας που απαιτούνται για το επάγγελμα ». Αυτό ήταν ένα αίτημα από τον τομέα LVC: οι οδηγοί που μπορούν να πιστοποιήσουν τουλάχιστον 2 χρόνια εμπειρίας θα μπορούν τώρα να λάβουν το \”πιστοποιητικό επαγγελματικής τους ικανότητας\” χωρίς να δώσουν εξετάσεις. Μια άλλη καινοτομία: οι διαμεσολαβητές κρατήσεων πρέπει να έχουν άδεια. Η περίοδος λειτουργίας των αδειών είναι πλέον 7 χρόνια.

«Θυμός και αγανάκτηση»

 «Ο θυμός και η ακατανοησία είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στον κλάδο», καταγγέλλει ο Sam Bouchal, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ταξί των Βρυξελλών. Είναι το numerus clausus που αποκρυσταλλώνει τις εντάσεις: «Αυτό το numerus clausus κάνει το επάγγελμα μη βιώσιμο και θα βάλει τους οδηγούς ταξί σε επισφάλεια. Πολλαπλασιάζουμε επί 3 τον αριθμό των οχημάτων και λέμε: θα δούμε αργότερα. Αυτό δεν είναι καλή διαχείριση. Είναι πιο εύκολο να προσθέσετε άδειες παρά να τις αφαιρέσετε. Γιατί πώς και από ποιον να τις αφαιρέσετε;\”

Για την αύξηση των τιμών, η Ομοσπονδία των ταξί χαιρετίζει την ανατίμηση. \” Από το 2013, οι τιμές δεν είχαν αλλάξει. Όλα όμως αυξήθηκαν δραματικά: βενζίνη, μισθοί, οχήματα… Ζητήσαμε επίσης την κατάργηση της Tariff II.\” Το numerus clausus, αντίθετα, θεωρείται πολύ χαμηλό. «Είχαμε ζητήσει 2.350 οχήματα », λέει ο Fernando Redondo, της Βελγικής Ένωσης Οδηγών Λιμουζίνας, μιας ομοσπονδίας που εκπροσωπεί τους οδηγούς LVC. \”Αλλά αυτό έχουμε τώρα. Είναι ένα πρώτο βήμα.\”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...