Μαδρίτη : Οι οδηγοί ταξί οδηγούν τον νόμο Ayuso Uber στο Συνταγματικό Δικαστήριο

55 βουλευτές από επτά διαφορετικά κόμματα υπέγραψαν την προσφυγή στο δικαστήριο για αντισυνταγματικότητα και για αποφυγή δημοτικών και κρατικών εξουσιών.
Τον Ιούνιο, η Κοινότητα της Μαδρίτης δημοσίευσε τον νόμο 5/2022, της 9ης Ιουνίου, ο οποίος τροποποιεί τον νόμο 20/1998 για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των αστικών μεταφορών στην Κοινότητα της Μαδρίτης, στον οποίο ρύθμιζε την εξυπηρέτηση των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με οδηγό, VTC, γνωστό και ως νόμος Ayuso Uber. Όμως, σύμφωνα με πολλές οργανώσεις οδηγών ταξί και τα πολιτικά κόμματα που υποστήριξαν την άποψή τους, ο νόμος της Αγιούσο είναι αντισυνταγματικός.
Η συνδικαλιστική οργάνωση οδηγών ταξί Taxi Project, μαζί με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ταξί της Μαδρίτης, έχουν προωθήσει προσφυγή αντισυνταγματικότητας στην τροποποίηση του εν λόγω νόμου για παραβίαση των δημοτικών αρμοδιοτήτων και για διακρίσεις κατά του ταξί. Όπως εξήγησαν, η τροποποίηση που έγινε από την κυβέρνηση του PP (Λαϊκό Κόμμα) στην Κοινότητα της Μαδρίτης δίνει τη δυνατότητα στα VTC (ενοικιαζόμενα με οδηγό) να έχουν εθνική άδεια με έδρα την Κοινότητα της Μαδρίτης για να ασκούν αστική δραστηριότητα σε όλους τους δήμους της κοινότητας, εισβάλλοντας έτσι στις δημοτικές εξουσίες, δεδομένου ότι είναι οι δήμοι που πρέπει να χορηγούν άδειες ταξί και άδειες VTC, αφού μελετήσουν και εκτιμήσουν τις μεταφορικές ανάγκες στον δήμο τους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα εκπληρωθεί το τετραετές μορατόριουμ (παράταση) που χορηγήθηκε από την κεντρική κυβέρνηση το 2018 με διάταγμα του πρώην υπουργού Μεταφορών Jose Luis Ábalos. Το εν λόγω διάταγμα έδωσε στο VTC τέσσερα χρόνια για να πραγματοποιήσει αστικές μεταφορές ως αποζημίωση, αφού από την 1η Οκτωβρίου 2022 θα πρέπει να είναι οι αυτόνομες κοινότητες και τα δημοτικά συμβούλια αυτά που θα έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδουν αστικές άδειες. Αλλά ο νόμος Ayuso έχει προχωρήσει παραπέρα, ρυθμίζοντας την εξυπηρέτηση αυτού του τύπου οχημάτων σε όλους τους δήμους της Κοινότητας της Μαδρίτης, εισβάλλοντας στις δημοτικές εξουσίες και, ως εκ τούτου, προκύπτει αντισυνταγματικότητα που αναφέρεται στην προσφυγή που κατατέθηκε σήμερα.
Ο ανταγωνισμός παραβιάζεται επίσης με τον νόμο Ayuso Uber, σύμφωνα με την προσφυγή που κατατέθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, ο νόμος της Μαδρίτης για τα VTC εισβάλλει στην κρατική αρμοδιότητα για τις μεταφορές που περιέχονται στο άρθρο 149 του Ισπανικού Συντάγματος, καθώς και στο άρθρο 14 σχετικά με την αρχή της ισότητας.
55 βουλευτές από επτά κόμματα
Το Taxi Project και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ταξί της Μαδρίτης είχαν συνομιλίες με όλα σχεδόν τα κόμματα, «που έχουν δείξει μεγάλη ευαισθησία για τις δημόσιες υπηρεσίες, τα εργασιακά δικαιώματα και ενάντια στην οικονομία της ψευδούς πλατφόρμας», εξηγούν από το σωματείο. Εκτιμούν επίσης το έργο των βουλευτών του κόμματος United We Can και του Rafa Mayoral για την έντονη δουλειά που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο όταν δημοσιεύτηκαν οι κανονισμοί της Μαδρίτης.
Από την United We Can θεωρούμε ότι αυτό το νομικό κείμενο προϋποθέτει μια πολύ σοβαρή παραβίαση της τοπικής αυτονομίας και των εξουσιών των δήμων, επηρεάζοντας ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως οι αστικές μεταφορές και η βιώσιμη κινητικότητα. «Πρέπει να προστατεύσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες μας με ρυθμιζόμενη τιμή, όπως τα ταξί, από πολυεθνικές, όπως η Uber, που έρχονται να ελέγξουν τις αστικές συγκοινωνίες με μονοπωλιακές στρατηγικές», δήλωσε ο Mayoral.
55 βουλευτές από επτά διαφορετικά κόμματα υπέγραψαν την προσφυγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έχει προωθηθεί από πολλές οργανώσεις οδηγών ταξί.
Μετά από πολλές συζητήσεις, ολόκληρη η ομάδα των United We Can (με 33 βουλευτές) και βουλευτές από τα κόμματα ERC, Junts, Bildu, Más País, CUP και Compromís αποφάσισαν να υπογράψουν την αίτηση στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων σήμερα, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...