Απεργία των Ταξί στην Ιταλία στις 24 Νοεμβρίου, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για απελευθέρωση των αδειών ταξί

Για άλλη μια φορά  οι ταξιτζήδες της Ιταλίας είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους. Η απεργία κηρύχθηκε για τις 24 Νοεμβρίου, με τοπικές και εθνικές πρωτοβουλίες που θα συνεχιστούν έως ότου, όπως επιβεβαιώνουν τα συνδικαλιστικά όργανα, αποσυρθεί το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τον ανταγωνισμό και μέχρι να εκδοθούν τα εκτελεστικά διατάγματα του νόμου 12 του 2019.

 «Η υπόθεση της εισαγωγής του τομέα των μη προγραμματισμένων αστικών συγκοινωνιών στο νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό είναι απαράδεκτη για εμάς. Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε »ανακοίνωσαν οι Ενώσεις Ταξί Ugl, Federtaxi Cisal, Tam, Satam, Claai, Unimpresa, Usb taxi, Or.SA ταξί, Ati Taxi, Fast Confsal και Associazione Tutela Legale Taxi. «Η νομοθεσία που διέπει τον τομέα έχει ήδη αναθεωρηθεί και προσαρμοστεί διεξοδικά το 2019 – τόνισαν – και έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό τη δοκιμασία νομιμότητας του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υπό την προεδρία τότε της υπουργού Marta Cartabia. Μέχρι σήμερα χρειάζεται μόνο η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας με την έγκριση των προβλεπόμενων εκτελεστικών διαταγμάτων και μιας εγκυκλίου για τη ρύθμιση των εφαρμογών, που είναι ήδη στη νομοθετική διάθεση του Πρωθυπουργού».

Αν ο νόμος περί ανταγωνισμού του 2021 γίνει πραγματικότητα, 6 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του, η κυβέρνηση Ντράγκι θα εκδώσει νομοθετικό διάταγμα. Πράγμα που εγγυάται την προώθηση του ανταγωνισμού, ακόμη και στην χορήγηση νέων αδειών, προκειμένου να τονωθούν υψηλότερα πρότυπα ποιότητας. Ο νέος νόμος θα  παρέχει περισσότερες επιλογές σε χρήστες με αυστηρότερους κανόνες για υπηρεσίες ταξί και NCC (ενοικιαζόμενο με οδηγό. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει να ρυθμίσει τις μη προγραμματισμένες δημόσιες συγκοινωνίες, προκειμένου να προσαρμόσει το ρυθμιστικό πλαίσιο σε καινοτόμες μορφές κινητικότητας.

\"\"

Τώρα, θα αλλάξουμε εμείς τους κανόνες του παιχνιδιού

Ενωμένοι και μέχρι τέλους διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό». Αυτό ανακοινώνει η Uritaxi, ένα από τα σωματεία των οδηγών ταξί, διαμαρτυρόμενη για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών μη προγραμματισμένης αστικής μετακίνησης που περιλαμβάνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό.

«Η αιτιολογική έκθεση στο νομοσχέδιο -διαμαρτύρεται ο πρόεδρος της Uritaxi, Claudio Giudici- είναι ενάντια σε κάθε νομική και οικονομική λογική».

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ικανό να υπονομεύσει κάθε εμπιστοσύνη στην άρχουσα τάξη. Το νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό αντιπροσωπεύει επίσης την παραβίαση των συμφωνιών που υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2019 οι οδηγοί ταξί με αυτό το Κοινοβούλιο. Μετά την αποδοχή μιας σειράς ρυθμιστικών αλλαγών – συνεχίζει ο Giudici – περιμέναμε τα σχετικά εκτελεστικά διατάγματα εδώ και τρία χρόνια, τα οποία θα έδιναν ουσία στις εξαγγελίες της πολιτικής υπέρ της νομιμότητας, ενάντια στην καταχρηστική συμπεριφορά πολυεθνικών, αλλεργικών σε δημόσιους κανόνες. Σήμερα, παραβιάζοντας τον λόγο μας, όχι μόνο θα πετάξουμε τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, αλλά  θέλουμε να αλλάξουμε ξανά τους κανόνες του παιχνιδιού».

Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι οδηγοί ταξί είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους κάνοντας απεργίες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους: ήταν Ιούλιος του 2006 όταν ο τότε υπουργός Μπερσάνι της κυβέρνησης Πρόντι προσπάθησε να απελευθερώσει τις άδειες ταξί αλλά χωρίς αποτέλεσμα, μετά τις ισχυρές ταραχές σε όλες τις πόλεις. Το 2012 προσπάθησε και η τότε κυβέρνηση Μόντι, απόπειρα που απέτυχε μετά τις αντιδράσεις των συνδικάτων. Το 2017, η γερουσιαστής Pd Linda Lanzillotta, της κυβέρνησης  Renzi, με μια τροπολογία που εγκρίθηκε τη νύχτα, ανέστειλε όλους τους κανόνες και τους περιορισμούς για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό για δύο χρόνια:  και σε αυτήν την περίπτωση, οι οδηγοί ταξί διαμαρτυρήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση επανέγραψε νέους κανονισμούς για τον κλάδο που δεν τέθηκαν ποτέ σε ισχύ λόγω της έλλειψης των εκτελεστικών διαταγμάτων που περίμεναν εδώ και καιρό οι οδηγοί ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...