Γεωργία: Η εφαρμογή TaxiWoman έχει μόνο γυναίκες οδηγούς και υπόσχεται ασφαλείς διαδρομές σε γυναίκες και ανήλικους

Μια νέα υπηρεσία ταξί μόνο για γυναίκες στη Γεωργία που ονομάζεται TaxiWoman υπόσχεται ασφαλείς διαδρομές για το πελατολόγιό της, προσφέροντας μόνο γυναίκες οδηγούς πίσω από το τιμόνι. Σύμφωνα με τη σελίδα TaxiWoman στο Facebook, η υπηρεσία θα λειτουργεί μέσω μιας εφαρμογής. Οι δημιουργοί της υπηρεσίας δήλωσαν ότι ΄΄ είμαστε μια νέα εταιρεία, η εφαρμογή χρειάζεται χρόνο, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη\”. Προς το παρόν η κράτηση γίνεται μέσω τηλεφωνικού κέντρου.
Μια άλλη ανάρτηση στη σελίδα TaxiWoman εξηγεί ότι η υπηρεσία \”έχει σχεδιαστεί για γυναίκες και άτομα κάτω των 16 ετών\”. Η ανάρτηση χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από πολλές γυναίκες στο διαδίκτυο και εχθρότητα από μερικούς άνδρες . Σύμφωνα με την OC Media, μια παρόμοια υπηρεσία ξεκίνησε στη Γεωργία το 2012 με το εμπορικό σήμα \”Pink Taxi\”. Αλλά ο όμιλος σταμάτησε τις υπηρεσίες του αφού η εταιρεία άρχισε να προσλαμβάνει περισσότερους άνδρες οδηγούς και επίσης να προσφέρει υπηρεσίες και σε άνδρες.
Σε άλλα μέρη του κόσμου, οι υπηρεσίες ταξί που εξυπηρετούν μόνο γυναίκες είναι επίσης συχνές. Στην Αίγυπτο, μια παρόμοια υπηρεσία ξεκίνησε το 2015. Σε συνέντευξή του στην The Guardian, ο ιδρυτής της Reem Fawzi είπε ότι η υπηρεσία λειτουργούσε αποκλειστικά από γυναίκες οδηγούς και ήταν για γυναίκες. Για λόγους ασφαλείας, οι πελάτες έπρεπε να υποβάλουν μια σάρωση της ταυτότητάς τους. Κάθε ταξίδι καταγράφηκε μέσω εσωτερικής κάμερας και οι πελάτες της υπηρεσίας είχαν πρόσβαση στο κουμπί \”kill\” για να σταματήσουν το αυτοκίνητο από απόσταση, αν χρειαστεί \”, ανέφερε ο The Guardian.
Στην Τουρκία, μια παρόμοια υπηρεσία εισήχθη στην επαρχία Σίβας το 2016. Το Πακιστάν , η Ινδία και η Πόλη του Μεξικού συγκαταλέγονται σε άλλα μέρη όπου φέρεται να έχουν ξεκινήσει παρόμοιες υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια. Το 2014, στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε μια υπηρεσία ταξί που ονομάζεται \”SheTaxis-SheRides\” (το ταξί της, ταξιδεύει).

\"\"
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2020 από τη Διεθνή Χρηματοοικονομική Εταιρεία (IFC), «Ως πάροχοι μεταφορών, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό και ως επιβάτες αντιμετωπίζουν επίμονες και παγκόσμιες προκλήσεις όσον αφορά την προσβασιμότητα, την προσιτή τιμή και την ασφάλεια. Αυτό έχει επιπτώσεις μεγάλης κλίμακας όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των γυναικών και την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και αγορές. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ 2017) έγραψε ότι τα κενά στις μεταφορές μειώνουν τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες ». Για αυτήν την έκθεση, το CFI πραγματοποίησε μια μελέτη σε έξι χώρες και διαπίστωσε ότι το 20% των γυναικών δήλωσε ότι «η έλλειψη γυναικών οδηγών περιορίζει τον αριθμό των ταξιδιών που κάνουν.
Η μεταφορά με διαχωρισμό φύλου σε ιδιωτικά ταξίδια είναι μια υπηρεσία, με διάφορα μοντέλα σύμφωνα με την έκθεση της IFC, επειδή \”κανένα μοντέλο δεν ορίζει τις αναδυόμενες υπηρεσίες μεταφοράς με διαχωρισμό φύλου\”. Ωστόσο, οι κυριότερες μεταξύ αυτών των μοντέλων είναι οι υπηρεσίες «μόνο για γυναίκες», παρόμοιες με την TaxiWoman.
Ενώ η ζήτηση για υπηρεσίες ταξί μόνο για γυναίκες δεν είναι μοναδική στη Γεωργία, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την απασχόληση γυναικών οδηγών που υποεκπροσωπούνται στον κλάδο των φορτηγών, σύμφωνα με την έρευνα της IFC. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Γεωργίας , μόνο το 14% (30.648) των γυναικών στη Γεωργία έχουν άδειες οδήγησης και το 16% (190.674) αυτοκίνητα. Παρόλο που το TaxiWoman μόλις ξεκίνησε, μπορεί να κάνει και τα δύο: να παρέχει ασφαλείς βόλτες στους πελάτες του και να ενισχύσει τις ευκαιρίες απασχόλησης για γυναίκες οδηγούς στη Γεωργία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...