Καναδάς: Η έλλειψη οδηγών καταλήγει σε ώρες αναμονής για τους πελάτες

Πολλοί οδηγοί δεν έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία παρά την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας.

          Οι χρόνοι αναμονής κλήση ταξί ή μεταφορά με Uber δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλοι στο Κεμπέκ, καθώς αρκετοί οδηγοί επέλεξαν να εγκαταλείψουν οριστικά το επάγγελμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο Μόντρεαλ, όπως και στις άλλες περιφέρειες, όλες οι εταιρείες ταξί λένε ότι αντιμετωπίζουν την ίδια πραγματικότητα: πολλοί από τους οδηγούς τους δεν έχουν πάρει ξανά το δρόμο της επιστροφής, ενώ σε αρκετά μέρη η ζήτηση έχει σχεδόν επιστρέψει στο φυσιολογικό επίπεδο από την αρχή της σεζόν.

«Δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη οδηγών, μπορεί εύκολα να υπάρχει μία ή δύο ώρες αναμονής. Υπάρχει και ένας πελάτης στο Κεμπέκ που περίμενε 2:45 όταν πήγαμε να τον παραλάβουμε», λέει ο Έντγκαρ Ελ Καλαάνι, διευθυντής του Taxi Hypra.

Αυτή η εταιρεία, η οποία εξυπηρετεί ολόκληρη την επαρχία, εκτιμά ότι το 80% των οδηγών της δεν έχουν ξαναρχίσει τις δραστηριότητές τους.  Η εφαρμογή Uber αναγνωρίζει επίσης ότι έχει δυσκολία στην παροχή υπηρεσιών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας.

«Αναμένουμε ότι η αύξηση της ζήτησης θα συνεχιστεί το φθινόπωρο στο Μόντρεαλ, καθώς πολλά φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο και ότι τα εστιατόρια θα παραμείνουν ανοιχτά με το πιστοποιητικό υγείας», προσθέτει ο Jonathan Hamel, διευθυντής δημοσίων σχέσεων της Uber.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Χάρβεϊ, οδηγό από το Κεμπέκ που εγκατέλειψε αυτήν την υπηρεσία στην αρχή της κρίσης υγείας, το ταξί σήμερα δεν μπορεί να του διασφαλίσει ένα συγκεκριμένο βασικό εισόδημα.  

«Η Uber μας αντιμετωπίζει πλέον σαν αριθμούς. Ήταν ενδιαφέρον στην αρχή, αλλά συνειδητοποιούμε ότι δεν αποδίδει γιατί υπάρχουν όλα τα είδη κρυφών δαπανών. Και είναι επίσης πολύ πιο δύσκολο τώρα να έχουμε μια κυβερνητική βοήθεια».

Κυρίως μερική απασχόληση

Από την πλευρά του παραδοσιακού ταξί επίσης, οι αιτίες πίσω από την τρέχουσα έλλειψη οδηγών, είναι πολλαπλές. Πολλοί αναφέρουν το Bill 17 (Νομοθετικό Διάταγμα), το οποίο ήρθε τον περασμένο Οκτώβριο για να απορρυθμίσει τη βιομηχανία. 

          «Δεν αξίζει πλέον να δουλεύω με πλήρη απασχόληση. Συνεπώς, δεν υπάρχουν πλέον επαγγελματίες ταξί, μόνο οδηγοί που εργάζονται με μερική απασχόληση για να τα βγάλουν πέρα», λέει ο Max-Louis Rosalbert, πρόεδρος του Ομίλου Ιδιοκτητών Ταξί του Μόντρεαλ.

Άλλοι αναφέρουν ότι αρκετοί οδηγοί έχουν μεταπηδήσει σε εταιρείες παράδοσης τροφίμων τους τελευταίους μήνες και σκοπεύουν να μείνουν εκεί, καθώς οι πελάτες είναι πιο γενναιόδωροι με σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούν ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...