UBER: Ένα μοντέλο στην διαδικασία της καταστροφής- Ανάλυση από τον Hubert Horan

Η πιο σημαντική καινοτομία της Uber ήταν να δημιουργήσει πρωτοφανή επίπεδα ιδιωτικού πλούτου, χωρίς να παράγει μόνιμα οφέλη για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τις πόλεις που εξυπηρετεί ή οποιονδήποτε άλλο.\”

Ενώ στην Ευρώπη συνεχίζονται οι  συζητήσεις σχετικά με την πολιτική κινητικότητας, οι πρόσφατες περιπέτειες των πλατφορμών Uber και Lyft αφαίρεσαν τη μάσκα πίσω από την οποία ισχυρίζονται ότι έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Ειδικός στα οικονομικά των μεταφορών, ιδιαίτερα στον αεροπορικό τομέα, ο Hubert Horan εφαρμόζει την τεχνογνωσία του στο οικονομικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από αυτούς τους δύο αμερικανούς γίγαντες… και τα συμπεράσματά του δεν είναι ήπια!

Λιγότερο αποτελεσματική από τους ανταγωνιστές της.

\”Η Uber δεν έχει καμία ελπίδα να δημιουργήσει μόνιμα κέρδη στην ανταγωνιστική αγορά για εξατομικευμένες μεταφορές ατόμων σε αστικές περιοχές\” , επιβεβαιώνει ο Hubert Horan, ο οποίος προσθέτει: \”Στην πραγματικότητα είναι λιγότερο αποτελεσματική από τους ανταγωνιστές της. \” Η στρατηγική της ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος, χρηματοδοτούμενη από μια επένδυση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων \”, της επέτρεψε την επιδότηση των τιμολογίων της σε ένα επίπεδο που οι παραδοσιακοί φορείς εκμετάλλευσης δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν .

Οι τεράστιες επιδοτήσεις της Uber ήταν ρητά αντιανταγωνιστικές – και τελικά μη βιώσιμες – αλλά έκαναν την εταιρεία εξαιρετικά δημοφιλής στους επιβάτες που εκτιμούσαν ότι δεν έπρεπε να πληρώσουν το πλήρες κόστος των υπηρεσιών τους. \”Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας είναι ξεκάθαρος: «Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι πρόκειται για μια πολύ καινοτόμο και αποτελεσματική εταιρεία δεν έχει καμία βάση στην οικονομική πραγματικότητα. \”

Τέσσερα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα

Η υποτιθέμενη τεχνολογική επανάσταση, ιδιαίτερα των δημόσιων συγκοινωνιών, αφήνει τον Hubert Horan δύσπιστο: \” Η Uber δεν ανακάλυψε ξαφνικά τα μέσα για να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών που θα είχαν όλοι οι άλλοι παίκτες του κλάδου. Θα ήμουν πολύ ανόητος αν πίστευα κάτι τέτοιο! \”Τέσσερα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα εξηγούν γιατί οι παραδοσιακές εταιρείες ταξί δεν μπορούσαν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους ή να παρέχουν οικονομικά το επίπεδο εξυπηρέτησης που επιθυμούν οι πελάτες τους\”, εξηγεί: άνιση γεωγραφική ζήτηση, κόστος κενών διαδρομών, διαχείριση μέγιστης χωρητικότητας και κίνδυνος πλεονάζουσας χωρητικότητας.

 Ο Hubert Horan αποκλείει επίσης μια διέξοδο από το πρόβλημα μέσω της ανάπτυξης οχημάτων χωρίς οδηγό, το μέλλον των οποίων φαίνεται τώρα μακρινό. Πράγματι, επισημαίνει ότι η επένδυση σε αυτόνομα οχήματα είναι αντίθετη με το επιχειρηματικό μοντέλο της πολυεθνικής που μεταφέρει το κόστος του οχήματος στους οδηγούς της. \”Η πιο σημαντική καινοτομία της Uber ήταν να δημιουργήσει πρωτοφανή επίπεδα ιδιωτικού πλούτου, χωρίς να παράγει μόνιμα οφέλη για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τις πόλεις που εξυπηρετεί ή οποιονδήποτε άλλο.\”

Μαζική χειραγώγηση

Εξηγώντας σχεδόν όλη τη βελτίωση της Uber από το 2015 με  την μείωση αμοιβών των οδηγών, ο Hubert Horan αποκωδικοποιεί τη στρατηγική της πολυεθνικής: «Προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τις επιδοτήσεις που οδήγησαν στη δημοτικότητά της» , η Uber και οι υποστηρικτές της έκαναν το κοινό να πιστέψει ότι όλα γίνονται για λόγους αποτελεσματικότητας. « Πιστεύοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας είναι μια οικονομική μηχανή, ειδικευμένοι δημοσιογράφοι είδαν  την επιτυχία της πολυεθνικής, ως πραγματικότητα. Όσο για τους σκεπτικιστές, η Uber τους έπεισε ότι ενόψει των κολοσσιαίων επενδύσεων, η κυριαρχία ήταν αναπόφευκτη …«Η αποτελεσματικότητα της αντιρρυθμιστικής προπαγάνδας της Uber ήταν εμφανής ήδη από το 2012», προσθέτει. «Πλημμύρες  από δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε φορά, που απειλούσαν να επιβάλουν τους κανονισμούς ταξί στην Uber, οι τοπικοί αξιωματούχοι αγνοούσαν το γεγονός ότι, τα αποδεικτικά στοιχεία της επιτυχίας κατασκευάστηκαν τεχνητά. »

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...