Η Elite Taxi Barcelona κουβαλά ξανά στις πλάτες της το ευρωπαϊκό ταξί

Νέα μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό

του Βασίλη Σιάσσου

          Για άλλη μια φορά η Elite Taxi Barcelona αποδεικνύει γιατί είναι η κορυφαία συνδικαλιστική ένωση ταξί στον κόσμο. Μετά την ιστορική απόφαση του 2017 όπου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι η Uber πρέπει να θεωρηθεί ως μια εταιρεία μεταφορών και όχι ως εταιρεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας, τώρα στέλνει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και μια άλλη πολυεθνική την Cabify.

          Αυτή την φορά το θέμα αφορά τα VTC (ενοικιαζόμενα με οδηγό) και την αναλογία 1/30 (ένα VTC για κάθε 30 ταξί) που επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ισπανικό Δικαστήριο το 2018 και σύντομα θα έχει υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη την Ισπανική επικράτεια. Η Cabify άσκησε έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης, έχοντας απέναντί της την κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση των Ταξί,  την Elite Taxi Barcelona.

\"\"

          Πριν από λίγες εβδομάδες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας, υπέβαλε προκαταρκτική ερώτηση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία ζητά να λάβει απάντηση για δύο βασικά ζητήματα:

  • Αν οι εθνικοί νόμοι (εν προκειμένω οι άδειες VTC μία για κάθε 30 άδειες ταξί) είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία.
  • Αν ο υποχρεωτικός χαρακτήρας αυτής της αστικής άδειας έρχεται σε αντίθεση με τη συνθήκη για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αρχή της ελεύθερης εγκατάστασης που ορίζεται στο άρθρο 49.

Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την ισπανική αγορά ταξί, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Ουσιαστικά, αυτό που διακυβεύεται είναι η νομοθετική ανεξαρτησία κάθε χώρας σ’ ένα σημαντικό τομέα των επιβατικών μεταφορών. Σε κάθε χώρα υπάρχουν περιορισμοί (χρονικοί, ποσοτικοί, οικονομικοί κλπ.) που διαχωρίζουν την δουλειά του ταξί από αυτή των Ε.Ι.Χ. Είναι σημαντικό όχι μόνο να παραμείνουν ενεργοί αυτοί οι περιορισμοί, αλλά να εξασφαλιστεί ότι θα υφίστανται και στο μέλλον και μάλιστα θα πρέπει κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. να φροντίζει για τον έλεγχο και την τήρηση της εθνικής νομοθεσίας, περί επιβατικών μεταφορών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...