Ιαπωνία : Δημόσια στήριξη και οικονομικά μέτρα ζητούν οι ταξιτζήδες

Ο μέσος μισθός από 320.000 γιεν πριν την πανδημία, είναι σήμερα 30.000 – 40.000 γιεν
Στην Ιαπωνία η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας, ανάγκασε την κυβέρνηση στην λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμησή της. Τα εστιατόρια έχουν μειώσει τις ώρες λειτουργίας τους και οι άνθρωποι βγαίνουν σπάνια από τα σπίτια τους. Οι οδηγοί ταξί ζητούν δημόσια στήριξη και οικονομικά μέτρα για να μπορέσουν να αντέξουν μια κατάσταση, που όπως λένε οι ίδιοι – είναι κατά πολύ χειρότερη από αυτήν της περασμένης άνοιξης, στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Στην TokuShima, ένας ταξιτζής στα 66 του χρόνια περιμένει πελάτες μπροστά στην πιάτσα του σιδηροδρομικού σταθμού. «Οι άνθρωποι – λέει – μετακινούνται δύσκολα πλέον. Εδώ στον σταθμό περιμένω να μεταφέρω επιβάτη τρεις ώρες. Συνήθως οδηγώ 12 ώρες την ημέρα αλλά οι εισπράξεις είναι πολύ χαμηλές, περίπου 2.000 γιεν. Είναι σχεδόν αδύνατο να συντηρώ το αυτοκίνητο και να πληρώνω για τα καύσιμα. Εύχομαι όλοι οι πολίτες να κάνουν σύντομα το εμβόλιο και να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή.»
Τον Απρίλιο του 2020 όταν η Ιαπωνία είχε ολικό lockdown, ένα ταξί είχε μηνιαίο τζίρο 30.000 γιε. «Ήταν η απόλυτη καταστροφή. Αλλά και σήμερα τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Τον Μάρτιο οι εισπράξεις έφτασαν τις 80.000 γιεν αλλά τον Απρίλιο θα είναι πιο κάτω.» υποστηρίζουν οι ταξιτζήδες της Tokushima.
Οι εταιρίες ταξί και όλοι οι μεταφορείς έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο κυβερνητικό τουριστικό σχέδιο «Go To Travel». Μέσα από αυτό ευελπιστούν ότι θα αυξήσουν την πελατεία τους αλλά ταυτόχρονα ζητούν από την κυβέρνηση έκτακτα μέτρα στήριξης, όπως την απαλλαγή από τον φόρο αυτοκινήτων. «Το σημαντικότερο – υποστηρίζουν οι ταξιτζήδες – είναι να βρει τρόπους η κυβέρνηση να ελέγξει την πανδημία όσο πιο σύντομα γίνεται. Μακάρι να εμβολιαστεί σύντομα όλος ο κόσμος και να σταματήσουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις επιχειρήσεις εστίασης.»
Πριν από την πανδημία ο μέσος μισθός ενός οδηγού ταξί ήταν 320.000 γιεν. Σήμερα δεν ξεπερνά τις 30.000 – 40.000 γιεν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...