Βαρκελώνη : Πως οι οδηγοί ταξί σταματούν την επιστροφή της Uber στην πόλη τους

Τι λέει το πρωτόκολλο αναγνώρισης προδοτών

Δεν υπάρχει τρόπος να πάρετε ταξί με την εφαρμογή Uber στη Βαρκελώνη. Σε κάθε προσπάθεια,  η οθόνη αφής αναφέρει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτοκίνητα. Πριν από ένα μήνα, η πολυεθνική από το Σαν Φρανσίσκο επέστρεψε στην καταλανική πρωτεύουσα, αρχικά με την συνεργασία περισσότερων από 350 οδηγών ταξί που ήταν πρόθυμοι να εργαστούν με την εφαρμογή της.

 Όμως, η πίεση εκατοντάδων οδηγών ταξί που είναι αποφασισμένοι να διώξουν την Uber από τη μητροπολιτική περιοχή για τρίτη φορά, αναγκάζει πολύ λίγους να τολμήσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των χρηστών της εφαρμογής, ακόμη και να την ενεργοποιήσουν.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και οι οδηγοί ταξί είναι έκπληκτοι. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι τα κίνητρα που προσφέρει η εταιρεία θα πείσουν χιλιάδες συναδέλφους.

Επιπλέον, η εταιρεία εξακολουθεί να βρίσκεται σε  νομική διαμάχη με το Institut Metropolità del Taxi (Imet). Το Ινστιτούτο ρυθμίζει τη λειτουργία αυτής της δημόσιας υπηρεσίας και λέει ότι  η εφαρμογή δεν συμμορφώνεται με το νόμο και τους κανόνες που ρυθμίζουν τη διαμεσολάβηση αυτής της υπηρεσίας.

Στην πραγματικότητα, το Imet δεν έχει ακόμη δώσει στην Uber την αντίστοιχη εξουσιοδότηση. Οι διαφορές συνεχίζονται εδώ και μήνες.

Ο προηγούμενος πόλεμος με ταξί πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της πόλης. Πριν από δύο χρόνια, οι οδηγοί ταξί, οι οικογένειές τους και οι φίλοι τους κατέλαβαν τη Gran Via για δύο εβδομάδες, έως ότου η Generalitat εξέδωσε νομοθετικό διάταγμα που περιορίζει τη δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό, VTC, τόσο  που η Uber σταμάτησε να λειτουργεί στη Βαρκελώνη.

 Αυτή τη φορά ο πόλεμος είναι διαφορετικός. Σε αυτές τις στιγμές της πανδημίας, οι οδηγοί ταξί έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο. Τόσο οι ίδιοι καθώς και οι οικογένειες και οι φίλοι τους, ζητούν υπηρεσίες με την εφαρμογή της Uber όλο το μήνα, διαβάζοντας ξανά και ξανά στην οθόνη αφής τους ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτοκίνητα.

Η μάχη στους δρόμους …

Οι φωτογραφίες οδηγών που ανταποκρίθηκαν, ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικών  δικτύων μέχρι να μετανιώσουν για την συνεργασία τους με την αμερικάνικη πολυεθνική. Όταν  εμφανιστεί ένας οδηγός πρόθυμος να ανταποκριθεί στο αίτημα, τον φωτογραφίζουν. Κατόπιν στέλνουν  αυτό το στιγμιότυπο σε μια δικτυακή ομάδα (Telegram) αφιερωμένη στην αναγνώριση προδοτών. Έτσι τους αποκαλούν, μεταξύ άλλων.

Και ο χλευασμός εντείνεται ακόμη περισσότερο καθώς τα στιγμιότυπα οθόνης περνούν μέσω των ομάδων WhatsApp των οδηγών ταξί. Οι οδηγοί ταξί λατρεύουν αυτές τις ομάδες. Το πρωτόκολλο anti-Dirt τονίζει ότι στόχος του είναι να κάνει τους συναδέλφους -που σκέφτηκαν να συνεργαστούν  με την Uber- να δουν το λάθος τους και  να υποχωρήσουν.

Το πρωτόκολλο υπογραμμίζει επίσης,  ότι η βία απαγορεύεται. Όλα τελειώνουν όταν ο οδηγός ταξί στείλει  e-mail στην  Uber και ζητά την απόσυρση από την εταιρεία επειδή δεν συμμερίζεται τις πολιτικές της. Κυκλοφόρησαν  ακόμη και ηχητικά μηνύματα όπου αναφέρονται  εξηγήσεις και συγνώμη από τους οδηγούς. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν συνεργάστηκα ποτέ με την Uber. Ακύρωσα αμέσως την υπηρεσία! Ήθελα απλώς να δω πώς λειτουργεί … ».

Επιπλέον, τα αρχεία του  Imet κάνουν πολλούς οδηγούς να το ξανασκεφτούν. Το πρόστιμο μπορεί να υπερβαίνει τα χίλια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της άδειας. Η Rosa Alarcón, πρόεδρος του Imet, λέει ότι προς το παρόν η εταιρεία δεν έχει εξουσιοδότηση να ενεργεί ως μεσάζων, βασικά επειδή η εφαρμογή της δεν συμμορφώνεται με τις επίσημες τιμές. \”Μελετάμε τους ισχυρισμούς τους\”, συνεχίζει η  Rosa Alarcón . Δεν πρόκειται για πολιτικό ζήτημα, αλλά για συμμόρφωση με τους κανόνες ». Η Uber είναι σίγουρη για τη νομιμότητα των ενεργειών της. Δίνει  μια διαφορετική ερμηνεία των κανόνων. Ωστόσο, ελπίζει να ολοκληρώσει σύντομα την προσαρμογή του λογισμικού της στις επίσημες τιμές, για να λάβει εξουσιοδότηση από το Imet σε λίγες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, ζητά την προστασία των διοικήσεων. «Αυτός ο πρώτος μήνας δεν ήταν εύκολος. Εκατοντάδες οδηγοί ταξί έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα μας, αλλά πολλοί φοβούνται τον εκφοβισμό ορισμένων οδηγών ταξί. Ζητάμε από τις διοικήσεις να σταματήσουν αυτήν την κατάσταση. Για την επιστροφή μας στη Βαρκελώνη, συναντηθήκαμε με ενώσεις ταξί, το Δημοτικό Συμβούλιο και το Generalitat, και δημιουργήσαμε ένα επενδυτικό σχέδιο για την ανάκαμψη του τομέα ». Η εταιρεία δεν είναι πρόθυμη να σταματήσει να λειτουργεί στη Βαρκελώνη. Ακριβώς το αντίθετο. Η Uber, η οποία προσφέρει επίσης κοινή χρήση αυτοκινήτων, σχεδιάζει να πολλαπλασιάσει τις υπηρεσίες της, λέγοντας ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι κατέβασαν την εφαρμογή της στην πόλη.

Εν πάση περιπτώσει, ο Albert Álvarez πρόεδρος  της Elite Taxi, ( κύρια ένωση του κλάδου) προειδοποιεί ότι ακόμη κι αν  η Uber λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο, θα συνεχίσουμε να την πολεμάμε.

Στόχος μας είναι να τους βγάλουμε ξανά εκτός πόλης. Επειδή δεν πληρώνει φόρους στην Ισπανία, δημιουργεί ανασφάλεια θέσεων εργασίας και σκοπεύει να αναλάβει ολόκληρη την αγορά κινητικότητας, μειώνοντας τις τιμές και στη συνέχεια, όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός, να χρεώσει ό, τι θέλει. Και νομίζουν ότι μπορούν να χλευάζουν τους κανόνες. \” Η Elite Taxi ζητά από τους οδηγούς ταξί να μην καταφύγουν στη βία, και τους ενθαρρύνει επίσης να πείσουν τους αμφιλεγόμενους συναδέλφους τους να μην συνεργαστούν με την Uber.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε αυτήν την εξέλιξη. Στο τέλος του μήνα, ο Álvarez θα μιλήσει στους οδηγούς ταξί στις Βρυξέλλες και  θα τους εξηγήσει πώς μπορούν να σταματήσουν την  Uber.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...