Πως οι εφαρμογές άλλαξαν την παγκόσμια αγορά του ταξί

Στο 10,08 ο ρυθμός ανάπτυξης και εκτόξευση τζίρου στα 318,7 δις δολάρια το 2024

Του Βασίλη Σιάσσου

Τα Smartphone και το διαδίκτυο άλλαξαν ριζικά την αγορά του ταξί την τελευταία δεκαετία. Το ride – hailing αποτελεί σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρονικής κινητικότητας και οι περισσότερες εταιρίες ταξί στον κόσμο προσαρμόζουν την ανάπτυξή τους προς αυτή την αγορά. Η αξία του ride – hailing για το 2020 εκτιμάται στα 216,8 δις  δολάρια και αναμένεται να υπερβεί τα 318,7 δις δολάρια έως το 2024.

Σύμφωνα με την έκθεση της statista, η διαδικτυακή αγορά κράτησης ταξί θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 10,08% την περίοδο 2020 – 2024. Σε αυτό συντελεί και η ραγδαία αύξηση της χρήσης smartphone σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, η Μαλαισία, το Βιετνάμ κ.λ.π.. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κίνα, η Didichuxing κατέχει μερίδιο αγοράς 95% περίπου και εξυπηρετεί 550 εκατομμύρια πελάτες. Η χρηματιστηριακή αξία της Didi εκτιμάται στα 80 δις δολάρια. Στην Ινδία, η Ola κατέχει μερίδιο αγοράς 52% και η αξία της ορίζεται στα 20 – 25 δις δολάρια.

Η διείσδυση των χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να αυξηθεί από 18,1% σε 19,4% την επόμενη διετία.

Αγορά εφαρμογών ταξί σε διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο

Οι εφαρμογές ταξί εμφανίστηκαν ως ανατρεπτική δύναμη στον τομέα των μεταφορών. Η εμφάνιση Smartphone και Διαδικτύου επιτάχυνε σημαντικά την αγορά εφαρμογών ταξί. Η Uber το 2009 & η Lyft το 2010 έθεσαν τα θεμέλια για εφαρμογές ταξί κατά παραγγελία. Τα συμβατικά κίτρινα ταξί αντικαταστάθηκαν σταδιακά, από ταξί κατ \’απαίτηση και οι άνθρωποι βρήκαν ότι είναι πολύ βολικό να κάνουν χρήση αυτών των ταξί από τα  smartphone τους. Σήμερα, υπάρχουν αναρίθμητες εφαρμογές ταξί σε κάθε γωνιά του κόσμου. Με την αγορά κινητικότητας να ξεπερνά το φράγμα του τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για όσους ασχολούνται ή πρόκειται  να ασχοληθούν με την επιβατική μεταφορά να γνωρίζουν τις προβλέψεις της αγοράς για την επόμενη πενταετία.

Κορυφαίες εφαρμογές ταξί παγκοσμίως

Uber: Το Uber είναι αναμφίβολα ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των εφαρμογών ταξί. Με αποτίμηση σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, η Uber δραστηριοποιείται σήμερα σε περισσότερες από 60 χώρες και σε περισσότερες από 900 μητροπολιτικές περιοχές παγκοσμίως. Η πλατφόρμα έχει 78 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Η πλατφόρμα αντιμετώπισε με επιτυχία τον ανταγωνισμό και απέκτησε πολλές εφαρμογές ταξί σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία.

Lyft: Αναμφισβήτητα, ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Uber στις ΗΠΑ είναι η Lyft. Κατέχοντας ένα σημαντικό μερίδιο (30%) της αγοράς, η πλατφόρμα απλώνεται σε 644 πόλεις στις ΗΠΑ και 12 πόλεις στον Καναδά. Η Lyft είχε έσοδα 3,616 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Didi: Η Didi ελέγχει επί του παρόντος την πλειονότητα του κινεζικού τμήματος κινητικότητας . Υποστηριζόμενη από την Tencent, η πλατφόρμα απέκτησε την εφαρμογή Kuaidi και με την υποστήριξη της Alibaba κατάφερε να ξεπεράσει με επιτυχία την Uber στην Κίνα. Με πάνω από 550 εκατομμύρια χρήστες, η πλατφόρμα απλώνεται σε 400 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Bolt: Παλαιότερα γνωστή ως Taxify, αυτή η εφαρμογή με έδρα την Εσθονία δραστηριοποιείται σε 200 πόλεις σε 40 χώρες. Η πλατφόρμα φιλοξενεί σήμερα 1 εκατομμύριο οδηγούς και 50 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως. Η εφαρμογή ταξί είχε καθαρά έσοδα 150 εκατομμυρίων ευρώ το 2019.

Gojek: Αποτίμησης 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αυτή η εφαρμογή πολλαπλών υπηρεσιών ξεκίνησε τη διαδικασία ως πλατφόρμα δύο τροχών. Σήμερα, η πλατφόρμα φιλοξενεί περισσότερες από 20 υπηρεσίες κατ \’απαίτηση, κερδίζοντας τον τίτλο «Super App». Η Gojek έχει επί του παρόντος 170 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Οι ΗΠΑ

Οι κορυφαίοι παίκτες στην αμερικανική αγορά ταξί είναι η Uber και η Lyft. Η αγορά ταξί ακολουθεί  μια ανοδική  πορεία τα τελευταία πέντε χρόνια. Το ride-hailing  είχε έσοδα ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015. Μια τεράστια αύξηση ώθησε τα έσοδα τα επόμενα χρόνια στα 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια ( 2019).

Ο αριθμός των χρηστών εφαρμογών ταξί έχει επίσης αυξηθεί. Η αγορά των ΗΠΑ είχε 72 εκατομμύρια χρήστες εφαρμογών ταξί το 2015. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες το 2020. Η Uber κατείχε 85% το 2015 και σήμερα κατέχει το 71% του μεριδίου αγοράς (το 2020). Από την άλλη πλευρά, η Lyft σημείωσε άνοδο το 2018, κερδίζοντας 33% του μεριδίου αγοράς. Επί του παρόντος, η πλατφόρμα κατέχει μερίδιο αγοράς 29%. Τόσο η Uber όσο και η Lyft παρουσίασαν μείωση της ζήτησης κατά 90% από την έναρξη της πανδημίας. Τα έσοδα της αγοράς αναμένεται να μειωθούν στα  5,1 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2020.

Το Ηνωμένο Βασίλειο

Παρόμοια με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης, έχει ένα δίκαιο μερίδιο των εφαρμογών ταξί. Με την Uber να κυριαρχεί στην αγορά, υπάρχουν πολλοί κορυφαίοι παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των Bolt, Ola, Free Now κ.λ.π

Όσον αφορά τα έσοδα, η αγορά εφαρμογών ταξί στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε 0,8 δισεκατομμύρια λίρες το 2015. Με την επακόλουθη αύξηση των εφαρμογών ταξί και τη δημοτικότητα, η αγορά είχε έσοδα 3,4 δισεκατομμυρίων λιρών το 2019.

Υπάρχει σταθερή αύξηση του αριθμού των χρηστών που χρησιμοποιούν εφαρμογές ταξί. Υπήρχαν 14,4 εκατομμύρια χρήστες το 2015. Το 2020, αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τα 17,8 εκατομμύρια το 2020.

Ο ηγέτης της αγοράς, η Uber, απέκτησε πρόσφατα την Autocab, την πλατφόρμα SaaS που λειτουργεί σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως.

Η κατάσταση της πανδημίας COVID-19 επηρέασε  το τμήμα κινητικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, με τα έσοδα να μειώνονται από 3,4 δισεκατομμύρια λίρες το 2019 σε 1,3 δισεκατομμύρια λίρες το 2020. Παρόλο που υπάρχουν σε εξέλιξη κανονιστικές πολιτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αγορά δείχνει να κινείται  σε θετική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια.

Ευρώπη

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αυστηροί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστούν δύσκολη την κυριαρχία της Uber στην Ευρώπη. Ακόμα και μετά από αυτούς τους περιορισμούς, η Uber κατέχει ηγετική θέση στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Οι κορυφαίες εφαρμογές ταξί στην κατηγορία περιλαμβάνουν την Bolt, την Free Now την Cabify και την Taxi eu.

H ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς ταξί

Η αγορά εφαρμογών ταξί γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η αγορά εκτιμήθηκε στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 και έφτασε τα 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Αυτή η τεράστια αύξηση των εσόδων αποδίδεται στην έντονη αύξηση του αριθμού των χρηστών. Η αγορά, η οποία είχε 120 εκατομμύρια χρήστες το 2015, έχει σήμερα 150 εκατομμύρια χρήστες .

Η Uber έχει ένα τεράστιο προβάδισμα 60% στην αγορά και ακολουθείται από το Free Now με μερίδιο 20% στην αγορά. Η Bolt, παλαιότερα γνωστή ως Taxify, καταλαμβάνει το 10% της συνολικής αγοράς.

Κίνα

Μια χώρα με πληθυσμό άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων είναι σίγουρα παιδική χαρά για εφαρμογές ταξί. Η Didi είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των εφαρμογών στην κινεζική αγορά. Τα έσοδα της αγοράς αυξάνονται σταθερά κάθε έτος. Το 2015, η αγορά είχε έσοδα 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Με σταθερή ανάπτυξη, η αγορά έφτασε στα 28,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Η  αύξηση των χρηστών της εφαρμογής ταξί είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τη θετική ανάκαμψη των εσόδων της αγοράς. Η αγορά φιλοξένησε περίπου 180 εκατομμύρια χρήστες εφαρμογών ταξί το 2015. Μέχρι το 2019, οι χρήστες έγιναν 550 εκατομμύρια.

Η κατάσταση πανδημίας COVID-19 έχει διαταράξει την ανάπτυξη το 2020. Ενώ η Didi ανακοίνωσε ότι έχει αναβιώσει από τον αντίκτυπο της πανδημίας φτάνοντας στα επίπεδα πριν από την πανδημία τον Ιούνιο, τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Η Didi εξαγόρασε την Uber στην Κίνα το 2016 και έκτοτε, η εφαρμογή ταξί ελέγχει το 95% των χρηστών των εφαρμογών. Κορυφαίοι επενδυτές, όπως η Tencent, η Alibaba κ.λπ., έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην πλατφόρμα.

Ινδία

Ακολουθώντας τα πληθυσμιακά δεδομένα της Κίνας, η Ινδία έχει σήμερα πληθυσμό 1,3 δισεκατομμύρια. Οι κορυφαίες εφαρμογές ταξί όπως η Uber, η Ola κ.λπ. έχουν κάνει την καλύτερη χρήση της ανεξερεύνητης αγοράς από αυτή την άποψη.

Η αγορά ήταν αρκετά ανταγωνιστική από την εισαγωγή νέων εφαρμογών και είχε έσοδα 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015. Μέχρι το 2019, αυξήθηκε  2 φορές και έφτασε  τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Όσον αφορά τους χρήστες, η αγορά είχε 30 εκατομμύρια το 2015. Λόγω της ενισχυμένης διείσδυσης smartphone, έφτασε τα 100 εκατομμύρια το 2020. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των Uber & Ola Cabs στην Ινδία. Από το 2020, η Uber κατέχει το 44% του μεριδίου αγοράς και η Ola Cabs ηγείται με μερίδιο αγοράς 52%.

Η χρηματοδότηση των εφαρμογών ταξί

Η αγορά εφαρμογών ταξί δεν είχε ποτέ χρηματοδότηση. Το 2017 κατέγραψε το υψηλότερο ποσό χρηματοδότησης, με τις εφαρμογές ταξί να παράγουν 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το 2019, το ποσό χρηματοδότησης ανήλθε σε 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά την αποτίμηση, η Didi ηγείται με την εκπληκτική αποτίμηση 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρωτοπόρος των εφαρμογών ταξί, Uber, εκτιμάται σήμερα στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί η Grab & Ola Cabs με αποτίμηση 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 20-25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...