Με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργοποιείται μια ωρολογιακή βόμβα που αν γίνει νομοθεσία στα κράτη-μέλη, το ταξί μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Του Βασίλη Σιάσσου
Την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια ανακοίνωση (2022/C 62/01) στην επίσημη εφημερίδα της με τίτλο «Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εύρυθμη και βιώσιμη μεταφορά επιβατών κατά παραγγελία (ταξί και VTC)».
Μια ανακοίνωση, που ενώ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί νομοθετικό κείμενο, παρουσιάζεται ως κατευθυντήριος οδηγός. Με αυτό το κείμενο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωρίζουν ποια είναι η θέση της Κομισιόν για έναν τομέα στον οποίο θα είναι δυνατή η διαμόρφωση της νομοθεσίας σε κρατικό επίπεδο στο εγγύς μέλλον. Είναι λοιπόν, ένα ισχυρό μέσο για να υπαγορεύσει την προσέγγιση των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Οι συστάσεις της Επιτροπής αναφέρουν ότι το ταξί πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διεθνές και όχι ως δημοτικό ή/και περιφερειακό ζήτημα και τα κράτη πρέπει να νομοθετούν με τρόπο που να μην είναι «δυσκίνητος» για τους φορείς από διαφορετικές περιοχές ή χώρες της ΕΕ. Μεταξύ των κανονισμών που η Επιτροπή βρίσκει «αναχρονιστικούς» είναι οι ποσοστώσεις άδειας κυκλοφορίας οχημάτων και τα προσόντα που απαιτούνται για να γίνεις οδηγός.
Αναφέρει επίσης τον κανόνα για την επιστροφή στο γκαράζ και τους υποχρεωτικούς χρόνους αναμονής (προσύμβαση)». Επιπλέον, η Επιτροπή καθιστά πολύ σαφές ότι οι επιβάτες αντιλαμβάνονται το ταξί και το VTC (ενοικιαζόμενο με οδηγό ) ως μια παρόμοια υπηρεσία, που θα πρέπει να ενσωματωθούν με τα ίδια δεδομένα στην αστική κινητικότητα.
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κράτησε ευνοϊκή θέση έναντι του μοντέλου της Uber και υποστήριξε την απελευθέρωση των υπηρεσιών ταξί με παράλληλο άνοιγμα σε πλατφόρμες VTC. Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να αιφνιδίασε τον κλάδο των ταξί, αφού το σημερινό διοικητήριο της Ευρώπης είναι γνωστό για την τάση του να ευνοεί τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες και δεν έκρυψε ποτέ το νεοφιλελεύθερο όραμά του για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Το Ταξί πρέπει αμέσως να θέσει σε λειτουργία, τους (όποιους) μηχανισμούς άμυνας διαθέτει και να προβάλλει τις απόψεις του όχι μόνο ενώπιον των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αλλά σε κάθε χώρα, σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε πόλη της γηραιάς ηπείρου. Σε όλη την Ευρώπη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία των ταξί ξεκίνησαν έναν πολυμέτωπο αγώνα για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο όχι μόνο σε επίπεδο εργασιακού ανταγωνισμού (ψηφιακές πλατφόρμες) αλλά πλέον και σε πολιτικό επίπεδο ( συστάσεις της Ε.Ε).
Το ταξί είναι έτοιμο να κινητοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη ( ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες σε Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο κ.λ.π) και όπως τονίζουν σε ανακοινώσεις τους « θα σταματήσουμε την ήπειρο εάν χρειαστεί, μέχρι να σταματήσουν τα σχέδια που επιδιώκουν να τερματίσουν τον κλάδο μας».
Σε μια συγκινητική ανακοίνωση το Taxi Project 2.0 από την Ισπανία αναφέρει : «Είναι απαραίτητο να κωπηλατούμε μαζί, και αυτό σημαίνει να πιέζουμε μαζί και να κινητοποιούμαστε μαζί, και πάνω απ\’ όλα, να σταματήσουμε να εργαζόμαστε για όσους θέλουν να τερματίσουν τον τομέα μας. Με αυτά τα δεδομένα, ανακοινώνουμε ότι ετοιμαζόμαστε να συντονίσουμε δράσεις στον κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»
Η πρώτη μάχη ξεκίνησε σε πολιτικό επίπεδο και αφορά τον βομβαρδισμό επερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από Ευρωβουλευτές κυρίως των Πράσινων και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οι απαντήσεις της Επιτροπής θα δρομολογήσουν και τις ανάλογες εξελίξεις στον κλάδο των ταξί.
Να υπενθυμίσω ότι οι Uber, FreeNow και Bolt δημιούργησαν ένα επιχειρηματικό λόμπι με το όνομα Move EU, με έντονη παρασκηνιακή παρουσία στις Βρυξέλλες. Αυτό το λόμπι δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για να επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αποφάσεις της. Το τι κατάφερε, αντικατοπτρίζεται απόλυτα στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...