Προληπτικά μέτρα για τον κίνδυνο του Κοροναϊού (Covid-19) στο ταξί

Του Λευτέρη Πετράκη, Γενικού Γραμματέα της Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α

Οι διαδρομές με  ταξί υφίστανται μια σχετική πτώση, αν και σε αυτή τη σοβαρή κατάσταση είναι ίσως η ασφαλέστερη αστική δημόσια υπηρεσία μεταφοράς.

Η κρίση που δημιουργείται από τον COVID-19, είναι ήδη παρούσα σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της κοινωνίας μας. Ως ώριμοι άνθρωποι, πρέπει να αποφύγουμε τον πανικό. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και  η επιστημονική κοινότητα  ενεργούν με  λογική και ευθύνη και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Η παγκόσμια κατάσταση από το COVID-19 επηρεάζει όλες τις μετακινήσεις , ειδικά τους επιβάτες. Οι αερομεταφορές, οι ναυτικές και οι σιδηροδρομικές μεταφορές και κατ΄επέκταση οι  οδικές , αστικές  και μη,  είναι οι περισσότερο πληγείσες.  

 Όντας ένας τομέας  αυτόνομων εργαζομένων, οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί , έτσι ώστε η φροντίδα και η υγιεινή τους να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια και στην υγεία τους, η οποία επηρεάζει και τον επιβάτη. Ωστόσο, επειδή  οι πληροφορίες και οι οδηγίες είναι γενικές ,είναι απαραίτητο οι αρχές να προσφέρουν στους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί, σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των ενδεχόμενων κινδύνων που προέρχονται από το COVID-19 στο πεδίο υπηρεσίας τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και τα κατά τόπους σωματεία  είναι στη διάθεση της Πολιτείας για τυχόν σχέδια  αντιμετώπισης που έχουν καταρτιστεί ή θα καταρτιστούν  από τις αρμόδιες αρχές.  Θα πρέπει να λάβουμε  προληπτικά μέτρα που είναι απαραίτητα για την πιθανότητα μετάδοσης ενός αναπνευστικού ιού, όπως ο COVID-19.

Ως Ομοσπονδία, ενθαρρύνουμε τους οδηγούς ταξί να γίνουν παράδειγμα  ευθύνης και να παρέχουν  τις υπηρεσίες τους με τον πιο ασφαλή τρόπο. Ιδιαίτερα, πρέπει νε επιμένουμε  σχολαστικά στην καθαριότητα επιφανειών και κοινών σημείων στην αφή. Δεν αφήνουμε ποτέ σκουπίδια στο αυτοκίνητο και ελέγχουμε μετά από κάθε διαδρομή το όχημα.

Η Ομοσπονδία Ταξί  συνιστά  στους οδηγούς  να απολυμαίνουν  τα αυτοκίνητά τους  τουλάχιστον μία φορά την ημέρα , με ιδιαίτερη προσοχή στις επιφάνειες και στα αντικείμενα συχνής επαφής (λαβές θυρών, ζώνες και καθίσματα.

Οι χρήστες των ταξί θα πρέπει να  αισθάνονται ασφαλείς, βλέποντας ότι οι οδηγοί ταξί είναι  προσεκτικοί με την προσωπική τους υγιεινή. Καλούμε όλους να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, να φτερνίζονται  και να βήχουν στον αγκώνα και να χρησιμοποιούν χαρτοπετσέτες. Να παρέχουν στους επιβάτες καθαριστικά μαντηλάκια ή  απολυμαντικά διαλύματα, έτσι ώστε να αισθάνονται πιο  ασφαλείς  και άνετα. Είναι μια  ευκαιρία για το ταξί  να αποδείξει την υπεροχή του ως μέσο  δημόσιας μεταφοράς  δείχνοντας  ευαισθησία και σοβαρότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Η οικογένεια του ταξί στέλνει το μήνυμα ότι θα ανταποκριθεί σε αυτό που απαιτεί η κοινωνία μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Χρησιμοποιήστε το ταξί. Θα κάνουμε τα πάντα, για να μείνουμε και να μείνετε ασφαλείς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...