Τσεχία: Yπερχρεώσεις και πλαστές αποδείξεις στο αεροδρόμιο της Πράγας

Κάποιες από τις παράνομες συμπεριφορές της άγριας δεκαετίας του 1990 στην Τσεχική Δημοκρατία προφανώς εξακολουθούν να υφίστανται και επιστρέφουν δριμύτερες. Αυτό ισχύει για ορισμένους οδηγούς ταξί της Πράγας που κυνηγούν κυρίως ξένους πελάτες στο διεθνές αεροδρόμιο. Οι δημοσιογράφοι της τηλεοπτικής εκπομπής «Στο πλευρό σου» ανακάλυψαν τις πρακτικές τους και πώς λειτουργεί η απάτη.

Οι τουρίστες μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται ότι βρίσκονται στην Άγρια Δύση της Ανατολικής Ευρώπης όταν φτάνουν στο αεροδρόμιο της Πράγας. Όταν ψάχνουν για μια υπηρεσία ταξί, εμφανίζονται κι άλλοι οδηγοί ταξί που δραστηριοποιούνται εκεί. Πρόκειται κυρίως για αλλοδαπούς οι οποίοι σταθμεύουν στο πάρκινγκ-εξπρές, όχι μακριά από την αίθουσα αφίξεων. Συχνά τσακώνονται μεταξύ τους για τους πελάτες, με σχετικά βίντεο τουριστών να κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα. «Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, με διαφορετικές εθνικότητες να μάχονται για το ποιος θα πάρει έναν επιβάτη εκεί. Αλλά μπορεί επίσης να δεις έναν αιμόφυρτο οδηγό ταξί να τον κλωτσάει ένας άλλος οδηγός ταξί», λέει ο δημοσιογράφος και youtuber Γιάνεκ Ρούμπες.

Ο δημοσιογράφος Γιαν Ζαλούσκι, μεταμφιεσμένος σε μεθυσμένο τουρίστα, αποφάσισε να μάθει πώς λειτουργούν τα ταξί στο αεροδρόμιο της Πράγας. Προορισμός του ήταν το κτίριο της Nova TV. Το ποσό των 1.900 κορονών εμφανίστηκε αμέσως στο ταξίμετρο. Δεν είναι σύνηθες να διανύει κανείς 22 χιλιόμετρα και να πληρώνει σχεδόν 2.000 κορόνες. Σύμφωνα με το διάταγμα του δήμου, η διαδρομή θα έπρεπε να κοστίσει γύρω στις 900. Ο δημοσιογράφος του ζήτησε επανειλημμένα να ακολουθήσει τη συντομότερη διαδρομή και να χρησιμοποιήσει το ταξίμετρο. Ο οδηγός, ωστόσο, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα, κάνοντας άσκοπες παρακάμψεις.

Το καλύτερο, ωστόσο, ήρθε όταν ο ταξιτζής έφτασε στον προορισμό και έβγαλε τις προεκτυπωμένες αποδείξεις από το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου. «Πλήρωσα τον οδηγό 1.900 κορόνες, μου εξέδωσε απόδειξη για 1.303 κορόνες και, σύμφωνα με την απόδειξη, δεν με άφησε μπροστά από το κτίριο της Nova TV, αλλά σε άλλο μέρος της Πράγας, στο Πανκράτς. Πρόκειται για κλοπή, τι άλλο; Η κατάσταση στο αεροδρόμιο έχει επιδεινωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Δεν έχει σημασία αν οι οδηγοί οδηγούν με εφαρμογή ή με ταξίμετρο, αυτό που έχει σημασία είναι αν θέλουν να κλέψουν τον πελάτη ή όχι. Και υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε επαγγελματική ομάδα που θέλουν να κλέψουν», δηλώνει ο δημοσιογράφος.

Μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της τηλεοπτικής εκπομπής πήρε την απόδειξη του ταξί και την πήγε στους δημοτικούς υπαλλήλους. «Αν κοιτάξουμε το αρχείο μεταφορών, οι τοποθεσίες δεν ταιριάζουν, οπότε ο οδηγός μάλλον παραβίασε τον νόμο. Το ποσό δεν ταιριάζει, άρα θεωρητικά υπήρξε υπερτιμολόγηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δημαρχείου της Πράγας, Βιτ Χόφμαν.

Το όλο θέμα έχει αναλάβει η δημοτική αστυνομία και συγκεκριμένα η ειδική ομάδα ταξί. «Δυστυχώς, η ιστορία που περιγράφετε δεν είναι ασυνήθιστη στην πρωτεύουσα. Το ταξίδι σας ήταν προφανώς υπερτιμημένο», είπε στη δημοσιογράφο, η Ιρένα Σεϊφέρτοβα, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πράγας.

Οι δημοσιογράφοι δεν σταμάτησαν εκεί. Χρειάστηκαν δύο ημέρες για να βρουν τον οδηγό ταξί. Μέλη της αποκαλούμενης ομάδα ταξί της δημοτικής αστυνομίας της Πράγας κλήθηκαν στη συνέχεια να ελέγξουν τον οδηγό. Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *