Ιταλία: Οι παράμετροι που καθορίζουν το κόμιστρο από την έναρξη λειτουργίας του ταξίμετρου

Το ταξίμετρο εφευρέθηκε το 1891 και με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο εργαλείο για την εφαρμογή μιας δίκαιης τιμής σε κάθε διαδρομή.

Όταν μπαίνουμε σε ένα ταξί, ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι πληρώνουμε ήδη έναν ελάχιστο ναύλο, μαζί με άλλες χρεώσεις που διαφέρουν από πόλη σε πόλη.

Ας δούμε λοιπόν πώς λειτουργεί το ταξίμετρο σε κάθε ταξί και ποιο είναι το ελάχιστο ποσό που πρέπει πάντα να πληρώνουμε για κάθε διαδρομή.

Το ταξίμετρο χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του ποσού της διαδρομής με βάση τη διάρκεια, την ταχύτητα και τον χρόνο αναμονής. Σε γενικές γραμμές, το κόστος της διαδρομής διαφέρει από δήμο σε δήμο, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ωστόσο κάποιες κοινές παράμετροι για όλα τα ταξίμετρα στην Ιταλία. Αυτές είναι:

Το βασικό κόστος: Κάθε διαδρομή έχει ένα ελάχιστο ποσό. Η βασική τιμή είναι διαφορετική ανάλογα με την ώρα της ημέρας και οι ώρες που ποικίλλει είναι οι νυχτερινές και οι ημερήσιες. Επιπλέον, το βασικό κόστος υπολογίζεται διαφορετικά τις αργίες ή τις καθημερινές.

Οι πρόσθετες χρεώσεις μπορεί να είναι χρονικές, με βάση τον χρόνο και την απόσταση. Αυτές υπολογίζονται επίσης στο ταξίμετρο, το οποίο αυξάνει συγκεκριμένα τη χρέωση με βάση τον χρόνο της διαδρομής, την απόσταση ή και τα δύο.

Τέλος, υπάρχει επιπλέον κόστος για βοηθητικές υπηρεσίες, όπως η μεταφορά βαλιτσών στο πορτμπαγκάζ.

Και ενώ οι προαναφερθείσες χρεώσεις είναι μεταβλητές, το ελάχιστο κόστος παραμένει σταθερό, ανάλογα με τον δήμο. Η τιμή του ταξί, στην πραγματικότητα, καθορίζεται από κάθε δήμο, με αποτέλεσμα να εγγυάται την ομοιογένεια της πληρωμής, ανεξαρτήτως οδηγού ταξί.

Το πάγιο κόστος κυμαίνεται από 2 έως 3 ευρώ, ενώ αυτό που αφορά αυτή καθαυτή τη διαδρομή, ποικίλλει ανάλογα με τον δήμο. Στην Ιταλία ο ναύλος κυμαίνεται από 0,70 λεπτά το χιλιόμετρο έως και πάνω από 1,15 ευρώ.

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα που διεξήχθη από την ελβετική τράπεζα UBS, σύμφωνα με την οποία μια ότι διαδρομή 5 χλμ. με ταξί στο Μιλάνο κοστίζει περίπου 15 ευρώ, ενώ στη Ρώμη η ίδια διαδρομή κοστίζει δύο ευρώ λιγότερα, δηλαδή 13 ευρώ.

Στις Βρυξέλλες, τη Μαδρίτη και το Παρίσι, το κόστος ανέρχεται σε περίπου 11 ευρώ ανά 5 χλμ. Στο Άμστερνταμ και στο Λονδίνο, ωστόσο μια διαδρομή 5 χλμ. κοστίζει έως και 17 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...