Βαρκελώνη : Το Picmi, είναι η πρώτη δημόσια «εφαρμογή» ταξί και θα λειτουργήσει το φθινόπωρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.  Η  δημόσια εφαρμογή για κινητά για παραγγελία ταξί στη Βαρκελώνη θα είναι πλήρως έτοιμη το φθινόπωρο του 2022, αφού θα έχει πραγματοποιήσει αρκετές πιλοτικές δοκιμές αυτό το καλοκαίρι. Το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ταξί (IMET) και η  Μητροπολιτική Περιοχή της Βαρκελώνης  (AMB) έχουν αναπτύξει αυτήν την  «πρωτοποριακή» πρωτοβουλία η οποία  θα έχει το όνομα « Picmi »,και επιδιώκει όλα τα ταξί να προσφέρουν ψηφιοποιημένη υπηρεσία αφού ο μισός στόλος δεν είναι συνδεδεμένος με καμία εφαρμογή ή ραδιοταξί. Το σύστημα δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει προκρατήσεις ή πληρωμές μέσω της εφαρμογής.

Ο στόχος της «εφαρμογής»  είναι να μειώσει τα 300 εκατομμύρια ετήσια χιλιόμετρα  που κάνουν οι οδηγοί ταξί  χωρίς πελάτες . Επί του παρόντος, ο χρόνος που οι οδηγοί κυκλοφορούν κενοί στην καταλανική πρωτεύουσα αντιπροσωπεύει το  48% της συνολικής κίνησης  στον τομέα, σύμφωνα με τον  Antoni Poveda , Αντιπρόεδρο Κινητικότητας, Μεταφορών και Αειφορίας της Μητροπολιτικής Περιοχής της Βαρκελώνης (AMB). Για το λόγο αυτό, η υπηρεσία έχει επίσης σκοπό να  αυξήσει τον όγκο της ζήτησης για ταξί  και να κάνει τις διαδρομές πιο αποτελεσματικές, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το έργο θα συνοδεύεται από τη δημιουργία ενός δικτύου  νέων μικρών σταθμών (πιάτσες),  οι οποίοι  θα συμπληρώσουν τους 275 στη Βαρκελώνη και τους 376 σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή.

Η πρόεδρος του Μητροπολιτικού Ινστιτούτου Ταξί (IMET) και σύμβουλος για την κινητικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης,  Laia Bonet , διαβεβαίωσε ότι «θα χρειαστούν όσο το δυνατόν περισσότερες πιάτσες», αλλά  ο συνολικός αριθμός δεν έχει κλείσει ακόμη. Μάλιστα, είναι πιθανό η «εφαρμογή» να αρχίσει να λειτουργεί χωρίς να έχει προγραμματιστεί αυτό το συμπληρωματικό δίκτυο, γιατί το συμβούλιο δεν θέλει άλλες καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Bonet έχει υποσχεθεί ότι με το νέο σύστημα «χωρίς καμία αμφιβολία  θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις ταξί ». «Θα υπάρχουν περισσότερα ταξί κοντά, οι πιάτσες θα είναι πολύ πιο εύκολες», διαβεβαίωσε.

Πώς λειτουργεί;

Η πρόσβαση στην υπηρεσία είναι δυνατή μέσω του  κουμπιού «Picmi» , το οποίο θα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή  AMB Mobilitat , την οποία χρησιμοποιούν 150.000 άτομα. Το επιλεγμένο όνομα είναι ένα παιχνίδι λέξεων που προέρχεται από το αγγλικό \’Pick me\’ (\”Pick me up\”).

Μόλις ζητηθεί μια υπηρεσία, ο χρήστης θα μπορεί να γνωρίζει  πόσα λεπτά  θα χρειαστεί ένα ταξί για να τον παραλάβει και  να αποφασίσει αν θα την αποδεχτεί ή όχι . Με τον ίδιο τρόπο, ο ταξιτζής μπορεί επίσης να το απορρίψει εάν δεν του ταιριάζει και μπορεί πάντα να πηγαίνει στην «εφαρμογή» χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές.

Η εφαρμογή  δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει κρατήσεις ή να πραγματοποιεί πληρωμές  μέσω της εφαρμογής, αφού, αρχικά, θα περιοριστεί στην «αντιγραφή» της υπηρεσίας σηκωμένου χεριού, όπως εξηγεί ο  Ramón Pruneda , τεχνικός διευθυντής της AMB Informació Serveis, η οποία είναι η δημόσια εταιρεία που έχει αναπτύξει την εφαρμογή εδώ και ένα χρόνο. 

 Από την άλλη πλευρά, θα υπάρχουν  ζώνες αποκλεισμού  όπου δεν θα μπορεί κάποιος  να ζητήσει «Picmi»: όταν βρίσκεστε κοντά σε μια παραδοσιακή στάση ταξί και όταν υπάρχει υπερβολική ζήτηση –για παράδειγμα στην έξοδο μιας συναυλίας– όταν θα δοθεί προτεραιότητα στα ταξί να παραλαμβάνουν άτομα χωρίς να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Μια άλλη επιλογή που περιλαμβάνεται στην υπηρεσία «Picmi» είναι η δυνατότητα γνώσης  –κατά προσέγγιση- της τιμής της διαδρομής  μέσω του υπολογιστή τιμής ΙΜΕΤ. Το μέτρο έχει  προϋπολογισμό 300.000 ευρώ , το 80% του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

\"\"

Ο κλάδος των ταξί  πίεζε να οριστεί ημερομηνία έναρξης για ένα μέτρο που απαιτούσε εδώ και χρόνια. Ο πρόεδρος της Elite Professional Taxi Association  , Olivier Contel, δήλωσε ότι ο κλάδος είναι  «πολύ χαρούμενος που  ξεκινά επιτέλους αυτή η εφαρμογή » που θα επιτρέψει στην υπηρεσία ταξί της Βαρκελώνης να είναι «εξαιρετική» και ότι θα συμβάλει στην «εξάλειψη των κενών χιλιομέτρων».

Με τη σειρά του, ο γραμματέας της  Καταλανικής Ένωσης Ταξί (STAC) Jaime Sau εκτίμησε ότι η υπηρεσία ταξί είναι πλέον ενσωματωμένη σε μια εφαρμογή που προσφέρει κι άλλες συλλογικές υπηρεσίες μεταφοράς, καθώς είναι «συμπληρωματική» στην υπόλοιπη δημόσια κινητικότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος της  Ένωσης Εταιρειών Ταξί  (ATC), Jenny Alayo, υπενθύμισε ότι  το αίτημα για δημόσια εφαρμογή χρονολογείται από το 2013  και διαβεβαίωσε ότι αυτό το βήμα είναι «απαραίτητο για να βοηθήσει στη σύνδεση της υπηρεσίας» με τους επιβάτες. Σύμφωνα με τον Alayo, τώρα μπαίνει σε ένα  «μεταβατικό στάδιο»  ώστε οι επαγγελματίες να μπορούν να εργαστούν καλύτερα. Με τη σειρά της, είπε ότι αυτή η «εφαρμογή»  δεν σημαίνει ότι χάνεται η υπηρεσία άμεσης κράτησης («σηκωμένο χέρι») , η οποία «είναι χαρακτηριστικό ταυτότητας» του ταξί.

Ο τεχνικός διευθυντής της AMB Informació i Serveis τόνισε ότι το μέτρο είναι  καινοτόμο  επειδή \”δεν υπάρχει λύση που να περιλαμβάνει μια τέτοια συγκεκριμένη περίπτωση\” από  δημόσιο ίδρυμα . Από την άλλη, διαβεβαίωσε ότι  θα δημιουργηθεί «ανώνυμη βάση δεδομένων»  προκειμένου να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τον κλάδο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...