Το ταξί στην Ιταλία καταγράφει αύξηση αποδοχής κατά 3,2% σε ένα έτος

Τα συμπεράσματα της έρευνας «Οι Ιταλοί και το ταξί 2023», που πραγματοποιήθηκε από το Lab21.01 τον Ιανουάριο του 2023 σε 16 ιταλικές πόλεις, σε δείγμα 1.600 χρηστών, καταδεικνύουν αύξηση της ικανοποίησης των επιβατών ταξί κατά 3,2%. Μάλιστα, το 83,7% των ερωτηθέντων δηλώνει πολύ (16,8%) ή αρκετά ικανοποιημένο (66,9%). Η πόλη όπου η ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη είναι η Βερόνα (90,6%), ακολουθούμενη από τη Σιένα (90,4%) και, στην τρίτη θέση, την Περούτζια (90,3%). Το Μπάρι 73,6%), η Νάπολη (70,5%) και το Παλέρμο (69,1%), αντίθετα, καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Κάτω από τον εθνικό μέσο όρο βρίσκονται επίσης η Ρώμη (80,4%) και η Φλωρεντία (81,4%).
«Η αποδοχή της υπηρεσίας βελτιώθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Uritaxi, Κλάουντιο Τζιούντιτσι. Σε αυτή την τέταρτη εθνική ετήσια έκθεση, όπως πάντα, αξιολογήθηκαν η γενική ικανοποίηση, οι χρόνοι αναμονής, η ευγένεια, η άνεση, το κόστος, αλλά και κάποιες παράμετροι που δαιμονοποίησαν τον κλάδο τους τελευταίους μήνες.
Ένα από τα ζητήματα για τα οποία κατηγορείται ο κλάδος είναι η χρήση του POS. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι 7 στους 10 επιβάτες δηλώνουν ότι στις μετακινήσεις τους με ταξί δεν έχει απορριφθεί ποτέ – ή έχει απορριφθεί σπάνια η πληρωμή με POS. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση σε σύγκριση με αυτό καταγράφεται στις δύο πόλεις της Τοσκάνης που ελήφθησαν υπόψη: τη Σιένα (85,3%) και τη Φλωρεντία (85,1%).
«Η έρευνα δείχνει, επίσης, πως γενικά η εύρεση ταξί είναι εύκολη. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, τόσο γιατί αυτό είναι υποχρεωτικό από τον νόμο, όσο και για το είδος της πελατείας των ταξί: 65% είναι επιχειρηματίες και 25% τουρίστες. Πελάτες που χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά πιστωτικές κάρτες και, επομένως, είναι πραγματικά απίθανο να βρεθεί ένας οδηγός ταξί που να μη δέχεται αυτές τις πληρωμές. Στον νότο, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μερικά ακόμη προβλήματα ως προς αυτό, αλλά όχι μόνο στα ταξί, αλλά σε κάθε οικονομική δραστηριότητα», λέει ο Τζιούντιτσι.
Ποσοστό 88,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής με ταξί δεν έχουν νιώσει ποτέ να απειλούνται. Μόνο το 2,5% λέει ότι οι οδηγοί ταξί είναι βίαιοι. «Είναι πραγματικά απαράδεκτο και παραπλανητικό να συνδέεις τους οδηγούς ταξί με τη βία! Οι οδηγοί ταξί υφίστανται βία εδώ και χρόνια, αν λάβουμε υπόψη ότι πέντε συνάδελφοι σκοτώθηκαν σε μια δεκαετία την ώρα που ασκούσαν το επάγγελμά τους», αναφέρει ο Τζιούντιτσι.
Όσον αφορά τον μέσο χρόνο αναμονής, από την κλήση περνούν το πολύ έξι λεπτά για να φτάσει το ταξί. Αυτό δηλώνει το 88,3% των ερωτηθέντων.
Όσοι χρησιμοποιούν ταξί το κάνουν κυρίως για δουλειά (66,4%), για να μετακινηθούν από και προς κάποιον σταθμό (42,4%) ή ως εναλλακτική λύση στην έλλειψη των άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς (34,8%). Η χρήση του εξαρτάται από τις ανάγκες του ατόμου που το χρησιμοποιεί. Όσοι δεν χρησιμοποιούν ταξί είναι επειδή προτιμούν να μετακινούνται με δικό τους όχημα (85,6% των ερωτηθέντων).
Το κόστος (95,6%) και η ασφάλεια (94,5%) της διαδρομής, η ταχύτητα κίνησης (90,2%) και η σαφήνεια των ναύλων (90,2%) είναι οι πτυχές της υπηρεσίας ταξί που θεωρούνται πιο σημαντικές από τους Ιταλούς πολίτες.
Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στους χρήστες ταξί στην Ιταλία προκύπτει με σαφήνεια ότι οι Ιταλοί είναι ικανοποιημένοι με την υπηρεσία ταξί, υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι τομείς που πρέπει να βελτιωθούν», δήλωσε ο καθηγητής Ρομπέρτο Μπαλντασάρι, γενικός διευθυντής του Lab21.01 που πραγματοποίησε την έρευνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...