Iσπανία: Το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο διαφωνεί με την ποσόστωση 1/30, αλλά αφήνει τη ρύθμιση των ενοικιαζόμενων οχημάτων στις περιφερειακές διοικήσεις

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) με χθεσινή του απόφαση έκρινε ότι η ποσόστωση 1 VTC (ενοικιαζόμενο όχημα με οδηγό) για κάθε 30 ταξί παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο για την ελεύθερη εγκατάσταση.

Ωστόσο, αποδέχεται ότι η απαίτηση για την απόκτηση άδειας επιπλέον της προβλεπόμενης σε εθνικό επίπεδο μπορεί να είναι αναγκαία για την ορθή διαχείριση των μεταφορών, της κυκλοφορίας και του δημόσιου χώρου, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με την απόφαση αυτή, το ΔΕΕ επικυρώνει τα συμπεράσματα του γενικού εισαγγελέα, Ματιέ Σπουνάρ, ο οποίος ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022 τάχθηκε υπέρ των εταιρειών VTC. Στην πραγματικότητα, ωστόσο η ρύθμιση θα βρίσκεται πλέον στα χέρια των περιφερειακών διοικήσεων.

Τα πρώτα σχόλια για την απόφαση προήλθαν από τις εργοδοτικές ενώσεις. Ο Χοσέ Μανουέλ Μπερζάλ, εκπρόσωπος της UNAUTO-VTC, δήλωσε ότι «μετά από αυτή την απόφαση, η ισπανική ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να προσαρμόσει τους κανονισμούς έτσι ώστε ο αριθμός των αδειών να καθορίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες κινητικότητας των πολιτών και τη συμμόρφωση με τους στόχους βιωσιμότητας και όχι με βάση τα συμφέροντα της πιο ριζοσπαστικής μειοψηφίας των ταξί».

Ο Ιγνάθιο Μανζάνο, εκπρόσωπος της Feneval VTC, είπε ότι «ο τομέας VTC χαιρετίζει αυτή την απόφαση, η οποία αποδεικνύει ότι η ρύθμιση ορισμένων ισπανικών περιφερειών είναι αντίθετη με την ισπανική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μας τοποθετεί στις τελευταίες θέσεις μεταξύ χωρών της περιοχής όσον αφορά την κινητικότητα και τη βιωσιμότητα».

Ο κλάδος των ταξί χαιρέτισε επίσης αυτή την απόφαση. Αν και περίμεναν ότι η ποσόστωση 1/30 θα ακυρωνόταν, καθώς «δεν δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους γενικού συμφέροντος», βλέπουν την έγκριση της δεύτερης άδειας ως νίκη. Κι αυτό γιατί το δεύτερο σκέλος της απόφασης αφορά πλέον όλη την ισπανική επικράτεια και όχι μόνο τη Μητροπολιτική Περιοχή της Βαρκελώνης, απ’ όπου ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ ταξί και VTC.

Σύμφωνα με τον Τίτο Άλβαρεζ της Elite Taxi, «το τελευταίο κομμάτι που λείπει για να ολοκληρωθεί το παζλ είναι το Υπουργείο Μεταφορών να καταστήσει σαφές ότι ο τομέας των ταξί είναι μια υπηρεσία δημοσίου συμφέροντος. Με άλλα λόγια, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να συμπεριληφθεί στο νόμο για την οργάνωση των χερσαίων μεταφορών».

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι η απόφαση για τα VTC στην ουσία επικυρώνει τον κανονισμό που ήδη εφαρμόζεται στην περιοχή. Η υποδιοικητής του Γραφείου Κινητικότητας, Ζανέτ Σανζ, δήλωσε ότι η απόφαση «επιβεβαιώνει ότι η δουλειά που γίνεται αυτά τα χρόνια πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς υπάρχει ανάγκη περιορισμού των VTC για περιβαλλοντικούς λόγους ή για λόγους κυκλοφοριακής συμφόρησης». Ανακοίνωσε επίσης ότι το Γραφείο Κινητικότητας έχει ετοιμάσει μια έκθεση που θέτει τα κριτήρια για τη ρύθμιση, την οποία θα αποστείλει και στις άλλες τοπικές διοικήσεις της Ισπανίας.

Τώρα, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΔΕΕ, θα ρυθμίσει τη λειτουργία των VTC. Ο Άλβαρεζ ανακοίνωσε ήδη ότι ο κλάδος των ταξί θα ασκήσει έφεση κατά της ευρωπαϊκής απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, οπότε η μάχη μεταξύ VTC και ταξί δεν έχει τελειώσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...