Elite Taxi: «Αν οι διοικήσεις δεν τηρήσουν τον λόγο τους, θα βγούμε ξανά στους δρόμους, πιο δυναμικά από ποτέ»

Επίσημη ανακοίνωση της Elite Taxi

Σήμερα, Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί επί του προδικαστικού ερωτήματος που έθεσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας σχετικά με τον κανονισμό της Μητροπολιτικής Περιοχής της Βαρκελώνης (ΑΜΒ) του 2018 που ρύθμιζε τα VTC.

Στη χειρότερη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μπορούσε να αποφανθεί κατά του κανονισμού 1 ταξί /30 VTC. Αυτό θα σήμαινε ότι τα VTC θα απελευθερώνονταν προσωρινά. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα VTC που αιτήθηκαν άδεια λειτουργίας μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος Άμπαλος μπορούν να παρέχουν μόνο υπεραστικές μεταφορές, πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη κι αν απελευθερωθούν, δεν θα μπορούν να εργαστούν στην AMB.

Τα μόνα VTC που μπορούν να παρέχουν αστικές μεταφορές είναι αυτά που είχαν κάνει αιτήσεις αδειοδότησης πριν τεθεί σε ισχύ το διάταγμα Άμπαλος, οι οποίες απορρίφθηκαν βάσει του κανονισμού 1/30. Είχαν υποβληθεί αιτήσεις για περίπου 35.000 άδειες στη μητροπολιτική περιοχή, οι οποίες απορρίφθηκαν. Μόνο 2.800 από τους αιτούντες προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, και από αυτές τις υποθέσεις οι 1.200 εκκρεμούν, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν. Στις 1.200 εκκρεμούσες αιτήσεις υπάρχει ένα πακέτο 1.050 που ζητήθηκαν από την Vector Ronda – η οποία είναι η Cabify. Στη χειρότερη περίπτωση, ο δικαστής θα μπορούσε να χορηγήσει αυτές τις 1.200 άδειες. Η Antaxi εμπλέκεται στενά σε αυτή τη δικαστική διαμάχη, οπότε αν γίνουν δεκτές θα ασκήσουμε έφεση.

Ο αντίκτυπος μιας πιθανής δυσμενούς απόφασης δεν θα είναι άμεσος. Πρώτον, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας θα πρέπει να εκδώσει αποφάσεις για τις υποθέσεις που αφορούν το ίδιο αντικείμενο. Για να μπορέσουμε να ασκήσουμε έφεση στις δυσμενείς για εμάς αποφάσεις, θα πρέπει να εμφανιστούμε σε όλες τις δίκες στις οποίες οι VTC προσπαθούν να ανατρέψουν το 1/30.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα το καταλανικό διάταγμα VTC, επειδή δεν αναφέρεται στην ποσόστωση 1/30. Σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίσει ότι ο κανονισμός αντίκειται στο δίκαιο της Ε.Ε., οι εταιρείες VTC θα πρέπει να ασκήσουν έφεση κατά του καταλανικού διατάγματος, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση του διατάγματος είναι περιττή όπως και αυτή του κανονισμού AMB. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, δεδομένου ότι ένας κανονισμός με καθεστώς αυτόνομου νόμου, όπως το διάταγμα VTC, μπορεί να κριθεί παράνομος μόνο από το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γεγονός που συνεπάγεται μακροχρόνιες και δύσκολες δικαστικές μάχες για όσους θέλουν να τον ανατρέψουν.

Γνωρίζαμε ήδη ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί, οπότε δεν αλλάζει τίποτα. Από την Πέμπτη και μετά πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να διαβάσουμε πολύ καλά την απόφαση, να την ερμηνεύσουμε και να μην παρασυρθούμε από τον Τύπο που μας παρουσιάζει ως τους κακούς της υπόθεσης ή από τη «σκοτεινή» πλευρά του κλάδου που θέλει να μας αποθαρρύνει ώστε να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και να αποδιοργανωθούμε.

Για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη περίοδο χρειαζόμαστε επειγόντως τρία πράγματα:

– Το πρώτο είναι η έκθεση του Δημοτικού Συμβουλίου/AMB που αναλύει τη φέρουσα ικανότητα της Βαρκελώνης και τις επιπτώσεις των VTC στην πόλη, έτσι ώστε τόσο η τοπική κυβέρνηση όσο και το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ταξί να έχουν πραγματικά δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να κάνουν προβλέψεις για λόγους περιβαλλοντικούς, υγειονομικούς και διαχείρισης της κυκλοφορίας. Ο γενικός εισαγγελέας της Ε.Ε. αναγνωρίζει ήδη αυτούς τους λόγους ως επιτακτικούς λόγους γενικού συμφέροντος, οπότε η έκθεση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του τομέα. Η Elite Taxi συναντήθηκε τον Ιανουάριο με την Ζανέτ Σανζ, δημοτική σύμβουλο Πολεοδομίας, για να επισημάνει τη σημασία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να ποσοτικοποιήσει την ικανότητα της πόλης να απορροφήσει νέα οχήματα που προορίζονται για υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών. Λάβαμε θετική απάντηση ότι θα ετοιμάσουν μια έκθεση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αλλά μέχρι στιγμής, μετά από πέντε μήνες, εξακολουθούμε να περιμένουμε…

Δεύτερον, πρέπει το Υπουργείο Μεταφορών να τροποποιήσει τον Νόμο περί Χερσαίων Μεταφορών, ώστε να δώσει περισσότερες εξουσίες στα τοπικά συμβούλια για τη ρύθμιση των αστικών μεταφορών και οι ψηφιακές πλατφόρμες μεταφορών να χαρακτηριστούν ως μεταφορείς και όχι ως φορείς της κοινωνίας της πληροφορίας, προκειμένου να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία. Απαιτούμε από το υπουργείο να βάλει τα πράγματα σε τάξη μια και καλή, ώστε να μην ξαναμπούμε σε περίοδο συγκρούσεων.

Τρίτον, μετά την άρση όλων των κινητοποιήσεων τον Φεβρουάριο και τη διευκόλυνση της ομαλής διεξαγωγής των εκθέσεων ISE και MWC, το Υπουργείο Μεταφορών μας υποσχέθηκε ότι τον Ιούλιο θα ήταν έτοιμη η τροποποίηση του διατάγματος 314/2016 της 8ης Νοεμβρίου -το οποίο καθορίζει τους ειδικούς όρους για τη σύναψη συμβάσεων και την εμπορία υπηρεσιών ταξί και το νομικό καθεστώς για τη δραστηριότητα διαμεσολάβησης- καθώς και η σύνταξη ενός παρόμοιου διατάγματος για τον τομέα των VTC, θέτοντας έτσι τέρμα στην παράνομη λειτουργία των πλατφορμών στην Καταλονία.

Εάν οι διοικήσεις δεν συμμορφωθούν με την ευθύνη τους να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και δεν τηρήσουν τον λόγο τους, θα βγούμε ξανά στους δρόμους, πιο δυναμικά από ποτέ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...