Uber: Οριστικά εκτός Τουρκίας με δικαστική απόφαση

Το 11ο Πολιτικό Τμήμα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης επικύρωσε την απόφαση για απαγόρευση πρόσβασης στην εφαρμογή της Uber -η οποία παρέχει ιδιωτικές υπηρεσίες μεταφοράς μέσω διαδικτύου- και την απαγόρευση εισόδου της εταιρείας στην Τουρκία.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση τοπικού δικαστηρίου, με το επιχείρημα ότι οι λόγοι που προέβαλαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων στις αιτήσεις αναίρεσης δεν μπορούν να ανατρέψουν την αρχική απόφαση.

Η Uber άρχισε να δραστηριοποιείται στην Κωνσταντινούπολη το 2014 και μετρούσε πάνω από 5 εκατομμύρια χρήστες στην Τουρκία. Η Ομοσπονδία Οδηγών Ταξί, το Επιμελητήριο Μεταφορών της Κωνσταντινούπολης και συνδικαλιστικές ενώσεις των οδηγών ταξί κατέθεσαν αγωγές για αθέμιτο ανταγωνισμό στο 10ο και 11ο Εμπορικό Πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης, με αίτημα το μπλοκάρισμα της εφαρμογής και την απαγόρευση εισόδου της εταιρείας στην Τουρκία.

Οι ενάγοντες ζήτησαν επίσης την παύση των δραστηριοτήτων της αμερικανικής εταιρείας Uber Technologies Inc, την προστασία του ανταγωνισμού, την αποτροπή φορολογικών απωλειών για τη χώρα και την αναδιοργάνωση των επιβατικών μεταφορών. Στις μηνυτήριες αναφορές των οδηγών ταξί υποστηρίζεται ότι η εταιρεία, με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία δεν φορολογείται στην Τουρκία, πραγματοποιεί παράνομες μεταφορές μέσω διαδικτύου και προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημία στον κλάδο.

Το 10ο Πρωτοδικείο Εμπορίου της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε την τελική του απόφαση στις 16 Οκτωβρίου 2019, αποδεχόμενο το αίτημα για τον αποκλεισμό της πρόσβασης στην εφαρμογή της Uber και την απαγόρευση εισόδου της εταιρείας στην Τουρκία. Έκρινε ότι οι υπηρεσίες της Uber συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό και απαγόρευσε την πρόσβαση στις εφαρμογές www.uber.com και στις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων Uber και Uber XL, μέσω των οποίων προσέφερε τις υπηρεσίες της.

Με την απόφαση αυτή, οι δραστηριότητες της Uber στην Τουρκία ανεστάλησαν. Η εταιρεία άσκησε έφεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το οποίο όμως επικύρωσε την πρωτόδικη δικαστική απόφαση, οριστικοποιώντας έτσι την έξοδο της Uber από την τουρκική αγορά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...