Ιταλία : Η τιμή του ντίζελ εκτός ελέγχου: βόμβα στους οδικούς μεταφορείς που ζητούν ανώτατο όριο στις τιμές των καυσίμων

Το Γραφείο Μελετών  Cgia of Mestre κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ακριβά καύσιμα, εστιάζοντας την προσοχή στον κίνδυνο που διατρέχουν τώρα οι εταιρείες οδικών εμπορευματικών μεταφορών, οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την άνοδο των τιμών που παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες. Η CGIA αναφέρει ότι αναμένει το πράσινο φως από την Υπηρεσία Εσόδων για την ανάκτηση, από τους οδικούς μεταφορείς, μέρους των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα οχημάτων συνολικής μάζας άνω των 7,5 τόνων, αλλά προειδοποιεί: ακόμη και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων με οδηγό ( ncc ), οι οδηγοί ταξί, οι χειριστές λεωφορείων, οι εμπορικοί πράκτορες και οι μικρομεταφορείς αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρές δυσκολίες.

Αδύνατον να συνεχίσουν χωρίς βοήθεια

«Μιλάμε για τους λεγόμενους «επαγγελματίες του δρόμου»», εξηγούν από το κέντρο μελέτης, όπως αναφέρουν σήμερα τα κύρια πρακτορεία Τύπου. «Με το πετρέλαιο κίνησης να ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο τις τελευταίες ημέρες, πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με ζημιές. Αν λάβουμε υπόψη ότι για αυτές τις κατηγορίες, τα καύσιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους, μετά από αυτές τις αυξήσεις η γενική εικόνα έχει επιδεινωθεί δραματικά». Το Cgia Thinena αναφέρει ότι είναι αδιανόητο για τις εταιρείες οδικών μεταφορών και τους επαγγελματίες του οδικού δικτύου να μπορέσουν να προχωρήσουν χωρίς καμία κρατική ενίσχυση την στιγμή που τον τελευταίο χρόνο η τιμή του ντίζελ έχει ανέβει κατά 50%. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αναγκαστούν να σταματήσουν.

Δεν είναι μόνο το κόστος των καυσίμων

Δεν είναι μόνο τα ακριβά καύσιμα που προκαλούν προβλήματα. Στην Ιταλία, η κατηγορία των οδικών μεταφορέων δεν απολαμβάνει τις ίδιες υπηρεσίες με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Στην Ολλανδία, τη Γερμανία και μεγάλο μέρος της Ισπανίας οι αυτοκινητόδρομοι είναι δωρεάν, ενώ στην Ιταλία τα διόδια είναι από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη. «Έχουμε ένα τρομακτικό έλλειμμα υλικοτεχνικής / υποδομής που, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, κοστίζει στο οικονομικό σύστημα της χώρας 40 δισ. ευρώ ετησίως». Οι αναλυτές του κέντρου μελέτης Mestre σημειώνουν επίσης: «Εάν στο διάταγμα ενίσχυσης που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18 Μαρτίου, εκτός από τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, εισήχθησαν και ειδικά μέτρα για τις οδικές μεταφορές, τα τελευταία, αν και δεν είναι ακόμη εκτελεστά, θα επηρεάσουν οριακά τους μικροϊδιοκτήτες, ιδίως τους ιδιοκτήτες-οδηγούς οχημάτων ταξί».

 Στην Ιταλία, στην πραγματικότητα, μόνο λίγο περισσότερο από το 8% των εγγεγραμμένων φορτηγών έχουν συνολική μάζα που υπερβαίνει τους 7,5 τόνους, βάρος πέραν του οποίου είναι εγγυημένο μέρος της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Πώς θα βοηθηθούν όλοι οι άλλοι; «Η πίστωση φόρου για την επιστροφή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα προβλέπεται από τη νομοθεσία και για οδηγούς ταξί και για τα σχολικά λεωφορεία». Όμως όπως υπενθυμίζει η CGIA: «για ενοικιάσεις αυτοκινήτων με οδηγό αυτό το όφελος αναγνωρίζεται μόνο σε όσους έχουν την άδεια από τις δημοτικές διοικήσεις όπου δεν υπάρχουν ταξί».

Χρειαζόμαστε ένα προσωρινό ανώτατο όριο στις τιμές

Για το CGIA, η μόνη λύση που θα μπορούσε να  εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή θα ήταν να τεθεί ένα προσωρινό ανώτατο όριο στις τιμές των καυσίμων, ακόμη και για το φυσικό αέριο. Μετά την προθεσμία που έχει οριστεί για τις 8 Ιουλίου, το μέτρο πρέπει να παραταθεί, με την προσθήκη ανώτατου ορίου τιμής στη βενζίνη και το ντίζελ, για τουλάχιστον ένα έτος. Πολλές εταιρείες οδικών μεταφορών κινδυνεύουν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε το Κέντρο Επεξεργασίας Δεδομένων (ΚΕΔ) του Υπουργείου Βιώσιμων Υποδομών και Κινητικότητας, μιλάμε για 98.517 επιχειρήσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...