Η Μαδρίτη εγκρίνει νομοσχέδιο ώστε τα VTC να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά τον Οκτώβριο.

Με αγωγή για υπέρβαση εξουσιών απειλεί η Ομοσπονδία Ταξί

Η Κοινότητα της Μαδρίτης ενέκρινε την Τετάρτη (4-5-2022)  το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στα οχήματα VTC να συνεχίσουν να λειτουργούν στην πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο -όταν λήγει η προθεσμία  που ορίστηκε με το διάταγμα του José Luis Ábalos το 2018 για τη ρύθμιση αυτού του θέματος- .Το ψήφισμα εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο τροποποίησε τον Νόμο 20/1998 για τον Σχεδιασμό και τον Συντονισμό των Αστικών Συγκοινωνιών στην Κοινότητα της Μαδρίτης και διέταξε την υποβολή του στην Περιφερειακή Νομοθετική Συνέλευση για την επεξεργασία του νέου νομοσχεδίου.

Με την αλλαγή αυτή δημιουργούνται νέα δεδομένα για τη δραστηριότητα της ενοικίασης αυτοκινήτου με οδηγό και το Κεφάλαιο ΙΙΙ του Νόμου μετονομάζεται σε «Μεταφορά επιβατών με οχήματα έως εννέα θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού». Το νομοσχέδιο εισάγει δύο νέα άρθρα για τη ρύθμιση των επιβατικών μεταφορών και της δραστηριότητας ενοικίασης. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι οι νέες άδειες ενδέχεται να μην απορρίπτονται σε περίπτωση υπέρβασης του ποσοστού 1/30 μεταξύ των αδειών VTC και εκείνων που χορηγούνται για τα ταξί. Η Δημοτική Αρχή διαβεβαίωσε ότι αυτό το μέτρο είναι μια «δέσμευση για την εξασφάλιση της καλύτερης και πληρέστερης προσφοράς μεταφορών στους κατοίκους της Μαδρίτης, προώθηση της ελευθερίας επιλογής, της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και του ανταγωνισμού».

Το ταξί απαντά

Από την πλευρά της, η Επαγγελματική Ομοσπονδία Ταξί της Μαδρίτης (FPTM) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πρόκειται να καταγγείλει την Κοινότητα της Μαδρίτης για «υπέρβαση  εξουσίας », αφού επιτρέπει στα vtc να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στην πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο. Αυτό ανακοινώθηκε από την  FPTM την Τετάρτη, όταν πληροφορήθηκε την απόφαση της Κοινότητας της Μαδρίτης να τροποποιήσει τον Νόμο 20/1998 για τον Σχεδιασμό και τον Συντονισμό των Αστικών Συγκοινωνιών στην Περιφέρεια, ώστε να «επιτρέψει τη συνύπαρξη όλων των τρόπων μετακίνησης των επιβατών».

Σύμφωνα με τους οδηγούς ταξί, αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε σύγκρουση κατά μέτωπο. «Έχουμε πολλές νομικές αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιηθούν αυτού του είδους οι κρατικές άδειες, τις οποίες διαχειρίζεται το Υπουργείο Μεταφορών, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν αστικές μεταφορές», εξήγησε ο πρόεδρος του FPTM, Julio Sanz.

Ο  Sanz τόνισε ότι «η Κοινότητα παρακάμπτει και πάλι τους κρατικούς κανονισμούς και προσφέρει στα VTC έναν κανονισμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, ο οποίος επιτρέπει την ατιμωρησία  στις μεταφορές επιβατών, ενώ καθιστά τον τομέα των ταξί επισφαλή και τον μειώνει».

Επιπλέον, σύμφωνα με την FPTM, ο νέος νόμος όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη τον κλάδο, αλλά αγνοεί και την απόφαση του Αρείου Πάγου για την προστασία του ταξί ως βασική δημόσια υπηρεσία.

«Η κυβέρνηση της Isabel Diaz Ayuso συνεχίζει να προχωρά στον σταθερό δρόμο της για την καταδίκη του κλάδου των ταξί. Εκδίδει έναν νέο νόμο που ούτε έχει συμφωνηθεί από εμάς και ούτε καν έχει ενημερωθεί ο τομέας των ταξί. Επιβεβαιώνει έτσι τις επανειλημμένες καταγγελίες εγκατάλειψης που έχουμε κάνει ως ταξί της Μαδρίτης», καταλήγει ο Sanz.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...