Το Βερολίνο εξετάζει τις ελάχιστες τιμές για ενοικίαση αυτοκινήτων με οδηγό

Η Γερουσία του Βερολίνου εξετάζει την καθιέρωση ελάχιστων τιμών για ενοικίαση αυτοκινήτων με οδηγό. Οι εταίροι-συνεργάτες  της Uber & Co. παρουσιάζονται τώρα ως θύματα σε μια ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας. Το Τμήμα Γερουσίας του Βερολίνου για το Περιβάλλον, τις Μεταφορές και την Προστασία του Κλίματος (SenUVK) έχει ήδη αποδεχτεί τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρει στους δήμος ο τροποποιημένος νόμος για τις μεταφορές επιβατών (PBefG). Όπως ανέφερε το \”Berliner Zeitung\” την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές έγκρισης στη Γερμανία έλαβαν από την Ομοσπονδιακή Ένωση Ταξί και Ενοικιαζόμενων  Αυτοκινήτων με οδηγό  (BVTM) έναν συμπαγή αλλά περιεκτικό οδηγό που εξηγεί τις νέες δυνατότητες και το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Μόλις η βιομηχανία ενοικίασης αυτοκινήτων διάβασε το σκεπτικό, ο Υπουργός Μεταφορών Ingmar Streese έλαβε μια ανοιχτή επιστολή από ένα  λόμπι για τη γερμανική βιομηχανία ενοικίασης αυτοκινήτων (ένωση \”wirfahren.de \”), η οποία ισχυρίζεται ότι δημιουργήθηκε,\” για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων και συνεπώς  πάνω από 40.000 οδηγούς τους σε όλη τη Γερμανία \”. Ως ένας από τους στόχους της, η \”wirfahren.de \” αναφέρει την «αναγνώριση της σημαντικής επαγγελματικής ομάδας οδηγών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και κατάργηση περιττής γραφειοκρατίας που καθιστά τις επιχειρήσεις δύσκολες, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.» Το PBefG περιγράφετε από την ομάδα ως «νόμος για την προστασία των ταξί» που υστερεί στο πλαίσιο «Πραγματικότητα της ζωής».

Αυτό καθιστά σαφές πού φυσάει ο άνεμος, ποιο μέρος της βιομηχανίας ενοικίασης αυτοκινήτων έχει ενώσει τις δυνάμεις του με την Uber και δεν αποτελεί έκπληξη ποιος \”παλιός φίλος\” κάθεται στην εκτελεστική καρέκλα: Thomas Mohnke, Διευθύνων Σύμβουλος της Enno SaferDriver GmbH με πολλές θυγατρικές, οι οποίες σύμφωνα με το άρθρο της \”Berliner Zeitung\”  είναι «συνεργάτης της Uber από την αρχή», διαχειρίζονται 90 αυτοκίνητα ενοικίασης για την Uber μόνο στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, και αμέτρητα άλλα σε άλλες πόλεις.

Στην ανοιχτή επιστολή, ο Mohnke και οι συνεργάτες του ανοίγουν βαρύ κατηγορώ: \”Τώρα που αρχίζουμε να αναρρώνουμε, η βρύση πρέπει να κλείσει ξανά\”. Αυτό θέτει το ερώτημα ποια βρύση έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής. Όταν βλέπουμε κριτικά, υπάρχουν τρεις πηγές από τις οποίες η βιομηχανία ενοικίασης αυτοκινήτων είναι έμμεσα ευνοημένη από το κράτος: Πρώτον, τα κεφάλαια από τη γερμανική κοινωνική ασφάλιση, με τα οποία η Uber, η Free now & Co χρηματοδοτούνται έμμεσα, επειδή πολλοί οδηγοί ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων πληρώνονται τόσο άσχημα που συμπληρώνουν εισόδημα μέσω του γραφείου απασχόλησης. Δεύτερον, πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε πρόστιμα που δεν επιβάλλονται , τα οποία το κράτος χάνει κάθε χρόνο, επειδή οι ρυθμιστικές αρχές διαπράττουν μόνιμες νομικές παραβιάσεις ευνοώντας πολλές χιλιάδες οδηγούς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν καν να τιμωρήσουν. Το τρίτο σημείο είναι οι φόροι που δεν πληρώνει η Uber στη Γερμανία, αν και η εταιρεία είναι πιο ενεργή εδώ, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

«Η ύπαρξη μιας νέας, ανερχόμενης βιομηχανίας στερείται της ύπαρξής της», αναφέρει επίσης ο Mohnke στο Berliner Zeitung. \”Η βιομηχανία ενοικίασης αυτοκινήτων στο Βερολίνο έχει υποφέρει πολύ από την κρίση του κορωνοϊού\” είναι μια άλλη πρόταση στην ανοιχτή επιστολή. Πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι δηλώσεις; Μια ματιά στην εξέλιξη των αριθμών παραχώρησης στο Βερολίνο δείχνει ότι η βιομηχανία ταξί συρρικνώθηκε κατά 17,7 % ( από 7.780 σε 6.403 οχήματα)  από τα τέλη Μαρτίου 2020 έως τα τέλη Ιουνίου 2021, ενώ η βιομηχανία ενοικίασης αυτοκινήτων στην πρωτεύουσα συνέχισε να αυξάνεται σταθερά (από 4.298 σε 4.796) , δηλαδή κατά 11,6 τοις εκατό. Ρεαλιστικά, η μείωση των ταξί είναι πιθανότατα να είναι σημαντικά υψηλότερη, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της BTV, Richard Leipold, τουλάχιστον 1.200 οχήματα εξακολουθούν να έχουν άδεια, αλλά δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Αυτό θα σήμαινε μείωση του ενός τρίτου των ταξί του Βερολίνου. Ο Hermann Waldner, Αντιπρόεδρος της BVTM, σχολιάζει τις δηλώσεις του Mohnke: «Πρώτα, χιλιάδες στέρεες θέσεις εργασίας αποσύρονται από τη βιομηχανία ταξί και δημιουργούνται αντίθετες συνθήκες εργασίας, και στη συνέχεια προσποιείται ότι κάτι κλέβεται από τη βιομηχανία ενοικίασης αυτοκινήτων. Ανέκαθεν πίεζε δακρύζοντας  ότι  κινδυνεύουν θέσεις εργασίας. Αυτός είναι καθαρός κυνισμός. \”

Ο Mohnke παρουσιάζεται επίσης ως ευεργέτης. Για πολλούς οδηγούς με μεταναστευτικό υπόβαθρο, η εργασία είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσουν επίσημη απασχόληση που υπόκειται σε κοινωνική ασφάλιση. Για πολλούς ανθρώπους, η εργασία ως οδηγός ενοικίασης αυτοκινήτου είναι μια «πρώτη είσοδος στην αγορά εργασίας». Το μειονέκτημα αυτής της επιχειρηματολογίας: Από την κατάργηση του τοπικού τεστ γνώσεων για ενοικιαζόμενους οδηγούς αυτοκινήτων πριν από τέσσερα χρόνια, σχεδόν κάθε άνεργος μπορεί να γίνει οδηγός της Uber κι αυτό είναι ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα που έφερε τη βιομηχανία ταξί σε υπαρξιακές δυσκολίες και θα αντισταθμιστεί μόνο με το νέο PBefG.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Mohnke, οι επιβάτες θα επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων, επειδή «ακόμη και οι καταναλωτές που δεν ανήκουν στην ομάδα με τα υψηλότερα εισοδήματα πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά την κινητικότητα» και αυτό δεν θα ισχύει πλέον με τις ελάχιστες τιμές. Ο αναγνώστης ανακαλύπτει ότι οι  διάδρομοι τιμών μπορούν να προσφερθούν μόνο με επισφαλείς σχέσεις εργασίας και με τη χρήση των προαναφερθέντων πηγών κρατικών χρημάτων. Οι εταίροι της Uber μπορούν να προσφέρουν διαφορετικές τιμές επειδή, σε αντίθεση με τα ταξί, δεν αποτελούν μέρος των δημόσιων μεταφορών και επομένως δεν υπόκεινται στους κανονισμούς όπως τα λεωφορεία, τα τρένα και τα ταξί, με τα οποία το κράτος εξασφαλίζει δημόσιες υπηρεσίες – και συνεπώς κινητικότητα για όλους ακόμη και για τους χαμηλόμισθους. Φυσικά υπάρχει ατομική κινητικότητα, δηλαδή με ταξί ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Μια άλλη φράση, με την οποία η \”Berliner Zeitung\” διαφωνεί με τον Mohnke, είναι ότι οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων \”θα αυξήσουν το ποσοστό πληρότητάς τους μέσω της ευελιξίας των τιμών και θα μειώσουν τα τιμολόγιά τους σε περιόδους χαμηλής ζήτησης\”. Ο Hermann Waldner κουνάει το κεφάλι του: «Ακούγεται σαν να μην είναι η Uber ή η Free τώρα που καθορίζουν την τιμή, αλλά η εταιρεία ενοικίασης. Επιπλέον, η δήλωση με την υποτιθέμενη μείωση των τιμολογίων έχει νόημα μόνο εάν κάποιος αναλάβει ένα υψηλό τιμολόγιο. Όμως αυτό  είναι ακριβώς  αντίθετο από τη συνήθη επιχειρηματολογία και πρακτική των συνεργατών της Uber ».

Είναι αμφίβολο αν ο Mohnke και οι συνεργάτες του στο SenUVK θα βρουν ανοιχτά αυτιά. Ο γερουσιαστής μεταφορών Regine Günther θεωρείται υπερβολικά επικριτικός και ένας υφυπουργός γνωρίζει με βεβαιότητα ότι η κινητικότητα στο Βερολίνο είναι πολύ προσιτή για όλους, ακόμη και χωρίς κανιβαλισμό: Σχεδόν πουθενά στην Ευρώπη δεν είναι το δίκτυο δημόσιων μεταφορών τόσο πυκνό όπως είναι στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...