Νέα δικαστική ήττα για την Uber στην Μαδρίτη

Δικαστήριο της Μαδρίτης θεωρεί καταχρηστικούς τους όρους της σύμβασης της Uber με τους οδηγούς ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με οδηγό. Την προηγούμενη Τετάρτη, δικαστήριο της Μαδρίτης εξέδωσε απόφαση με την οποία καθορίζει ότι το διάστημα ανάμεσα σε δύο εκτελούμενες διαδρομές  υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας.

          Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα ενός οδηγού της Ares Capital (εταιρεία που διαχειρίζεται άδειες VTC) ενός από τους βασικούς συνεργάτες της Uber στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.

          Ο εργαζόμενος εκτελούσε διαδρομές της  Uber από τον Οκτώβριο του 2018. Σύμφωνα με την σύμβασή του, οι ώρες εργασίας ήταν από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, είτε από τις 4.00 π.μ. μέχρι τις 16.00 μ.μ., είτε από τις 6.00 π.μ. έως τις 18.00 μ.μ. Ο νόμος όμως ορίζει ότι, οι οδηγοί δεν μπορούν να εργάζονται περισσότερες από οκτώ πραγματικές ώρες ανά ημέρα.

          Κατά την διάρκεια της δίκης, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση περιείχε μία ρήτρα σύμφωνα με την οποία ως υπολογιζόμενος χρόνος εργασίας θεωρείται αυτός που το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση.          Το δικαστήριο απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς θεωρώντας την ρήτρα καταχρηστική και αντίθετη με τις εθνικές διατάξεις που ορίζουν τον χρόνο εργασίας. Ο δικαστής επικαλέστηκε το άρθρο 8 του βασιλικού διατάγματος για την εργασία, το οποίο καθορίζει ότι: «σε περιόδους που ο εργαζόμενος δεν μπορεί να διαθέσει ελεύθερα τον χρόνο του και πρέπει να παραμείνει στο χώρο εργασίας έτοιμος να ασκήσει τα καθήκοντά του, τότε αυτές θεωρούνται πραγματικές εργάσιμες ώρες».

          Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο υποχρεώνει την εταιρεία να καταβάλλει στον οδηγό περισσότερα από 3.000 ευρώ για υπερωρίες και να του δώσει επιπλέον χρήματα για νυχτερινή βάρδια (από τις 22.00 μ.μ. έως τις 6.00 π.μ.). Η απόφαση αυτή είναι σημαντική, γιατί αποδείχθηκε ξεκάθαρα πλέον, ότι οι συμβάσεις που «κατασκευάζουν» οι ψηφιακές πλατφόρμες, είναι αντίθετες με τους εθνικούς κανονισμούς, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των οδηγών.  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...