Ιαπωνία: Η νέα εφαρμογή Go, αξίας 1 δισ. δολαρίων, συνδέει τους χρήστες με 100.000 ταξί

Η Ιαπωνία είναι γνωστή για το αποτελεσματικό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών της, αλλά κάποιες φορές η χρήση ταξί είναι πιο βολική ή απαραίτητη. Ωστόσο, το να βρει κάποιος ένα ταξί στον δρόμο μερικές φορές είναι δύσκολο, ειδικά σε πολυσύχναστες περιοχές ή σε ώρες αιχμής. Σε αυτό το σημείο έρχεται η Go.

Πρόκειται είναι μια εφαρμογή ταξί που συνδέει τους χρήστες με ένα δίκτυο 100.000 ταξί τα οποία ανήκουν σε πολλές τοπικές εταιρείες ταξί. Χάρη στη ρύθμιση που ουσιαστικά απαγορεύει στην Uber και τη Didi να λειτουργούν ιδιωτικές υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών, η Go κατέχει το 70% της αγοράς κινητικότητας στην Ιαπωνία. Τον Μάιο του 2023, η εταιρεία άντλησε χρηματοδότηση από την Goldman Sachs, η οποία ανέβασε την αποτίμησή της σε πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Η εφαρμογή απομνημονεύει τις εταιρείες ταξί που προτιμούν οι επιβάτες, τους επιτρέπει να κλείνουν μια διαδρομή απευθείας στα αεροδρόμια Narita ή Haneda του Τόκιο με σταθερή χρέωση και μπορεί να κάνει κράτηση ταξί από 15 λεπτά έως επτά ημέρες νωρίτερα, χάρη στην πρόβλεψη της ζήτησης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Οι επιβάτες μπορούν επίσης να κερδίσουν αεροπορικά μίλια με τις εταιρείες ANA ή JAL.

Η Go διαχειρίζεται επίσης μια επιχείρηση με κάμερες που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και ονομάζονται Drive Chart, η οποία στοχεύει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ λειτουργεί επίσης ένα μεγάλο δίκτυο βιντεοδιαφήμισης μέσα στα ταξί. Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει στόχο να συμβάλει στην επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, από την έλλειψη εργατικού δυναμικού έως την απαλλαγή από τον άνθρακα, και «να στρέψει την κοινωνία στο σύνολό της προς μια καλύτερη κατεύθυνση»”.

Η Go δεν είναι η μόνη εφαρμογή ταξί στην Ιαπωνία, αλλά είναι η πιο δημοφιλής. Ανταγωνιστές της είναι η JapanTaxi, η οποία είναι διαθέσιμη και στους 47 νομούς της χώρας και έχει συνεργασία με την Uber για τους διεθνείς ταξιδιώτες, και η DiDi Mobility Japan, η οποία υποστηρίζεται από τη SoftBank και λειτουργεί σε 21 πόλεις. Ωστόσο, η Go έχει προβάδισμα έναντι αυτών με το μεγάλο δίκτυο ταξί της, τα φιλικά προς τον χρήστη χαρακτηριστικά της και το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της μοντέλο.

Καθώς η Ιαπωνία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, η Go αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών κινητικότητας τόσο στους επισκέπτες όσο και στους ντόπιους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...