Οι οδηγοί της Uber επικρίνουν την «παραπλανητική» καμπάνια της πλατφόρμας στην Αυστραλία

Την περασμένη εβδομάδα, η Uber ξεκίνησε μια καμπάνια στην Αυστραλία, η οποία εστιάζει στο γεγονός ότι οι συνεργάτες της μπορούν να εργάζονται όπως, όπου και όποτε θέλουν και βοηθά τους Αυστραλούς να αποκτήσουν παράπλευρο εισόδημα. Έχουν αναρτηθεί ήδη διαφημιστικές πινακίδες ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες σε βίντεο από εργαζομένους που εξηγούν πώς μπορούν να αντεπεξέλθουν σε άλλες υποχρεώσεις τους, όπως να συμμετάσχουν σε μια οντισιόν ή να διευθύνουν μια μουσική επιχείρηση.

Η επιθετική διαφήμιση της Uber εντείνεται ενόψει πιθανών αλλαγών που θα επηρεάζουν τους εργαζόμενους στην οικονομία των πλατφορμών, με την κυβέρνηση της χώρας να επεξεργάζεται ήδη σχέδια προκειμένου να εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας να επιβάλει ελάχιστες προϋποθέσεις και οφέλη για τους εργαζόμενους σε αυτές.

Ο οδηγός Μίλσον, με έδρα το Μπρίσμπεϊν, καταγγέλλει ότι η καμπάνια της Uber είναι απλώς μια προσπάθεια «να τρομάξει τους οδηγούς και, πιθανώς, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για να κάνουν πίσω στην εφαρμογή μέτρων προστασίας που θα ήταν δίκαια. Η ευελιξία λειτουργεί μόνο για την Uber. Η Uber έχει όλη τη δύναμη και ελέγχει τα πάντα», λέει.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Uber, το 90% των περισσότερων από 1.200 οδηγών που συμμετείχαν σε έρευνά της δήλωσαν ότι η ευελιξία ήταν το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της εργασίας τους στην πλατφόρμα. Η καμπάνια της εταιρείας αναφέρει ότι δύο στους τρεις εργαζόμενους προτιμούν να είναι ανεξάρτητοι οδηγοί, παρά εργαζόμενοι.

Ωστόσο ο Μίλσομ, ο οποίος είναι γραμματέας της Rideshare Driver Network, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει τους οδηγούς, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει ήδη τους εργαζόμενους ως υπαλλήλους, χωρίς να παρέχει καμία από τις προστασίες και τα οφέλη που αυτή η σχέση εργασίας συνεπάγεται. Πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται για τη διάρκεια που εργάζονται σε μια πλατφόρμα και όχι ανά εργασία.

«Δεν έχω κανέναν έλεγχο για το πόσο θα περιμένω (για μια δουλειά). Η Uber ξέρει πόσες θέσεις εργασίας υπάρχουν, πόσα αυτοκίνητα υπάρχουν, πόσο πιθανό είναι να προκύψουν κάποιες διαδρομές, σε ποιο αυτοκίνητο θα δώσει τη δουλειά, ελέγχει τα πάντα», είπε. «Δεν ξέρουμε πού πάμε. Δεν ξέρουμε πόσα πληρώνουμε. Πιστεύω ότι εργαζόμαστε ήδη ως υπάλληλοι, σύμφωνα με την αυστραλιανή νομοθεσία». Ο Μίλσομ παρομοιάζει τη δουλειά του με τον τζόγο: «Μερικές φορές κερδίζεις, μερικές φορές χάνεις, αλλά η Uber πάντα κερδίζει. Kερδίζει χρήματα σε κάθε διαδρομή που ολοκληρώνεται».

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πολυεθνικής είπε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει ολόκληρη τη βιομηχανία, βελτιώνοντας τις συνθήκες για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Όταν ρωτήθηκε εάν η καμπάνια ήταν παραπλανητική, έκανε απλώς μια αναφορά στην έρευνα της ίδιας της Uber…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...