Μαδρίτη : Eγκρίθηκε το καθεστώς κυρώσεων των VTC, με πρόστιμα έως και 6.000 ευρώ

Η Συνέλευση της Μαδρίτης ενέκρινε την επικαιροποίηση του νέου καθεστώτος κυρώσεων για τα ενοικιαζόμενα οχήματα με οδηγό (VTC), τροποποιώντας και προσαρμόζοντας τον Νόμο για τον Σχεδιασμό και τον Συντονισμό των Αστικών Μεταφορών. Η ρύθμιση, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Περιφέρειας (BOCM).

Όπως διευκρινίστηκε από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, το νέο νομικό πλαίσιο θεσπίζει τρεις διαφορετικές κατηγορίες προστίμων ανάλογα με τις παραβάσεις που έχουν διαπραχθεί. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 801 ευρώ και θα φτάνουν έως τα 6.000 ευρώ για τις εξαιρετικά σοβαρές παραβάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η άσκηση του επαγγέλματος χωρίς την απαιτούμενη ολοκλήρωση των απαιτούμενων εξετάσεων.

Στις σοβαρές ποινές (από 301 έως 800 ευρώ) προστέθηκαν περιπτώσεις όπως η ψευδής δήλωση για τον αριθμό των οχημάτων που διαθέτει μια εταιρεία, η μη κοινοποίηση της ηλεκτρονικής παραγγελίας και η έλλειψη σύμβασης με τον πελάτη.

Τέλος, στο εύρος των δευτερευόντων παραβάσεων (πρόστιμο μεταξύ 100 και 300 ευρώ) έχουν εισαχθεί δύο νέες τύποι παράβασης: α) οι εταιρείες δεν διαθέτουν τα μέσα που προβλέπονται για την υπεράσπιστη των δικαιωμάτων των χρηστών και β) δεν αποζημιώνουν τον πελάτη όταν ακυρώνουν μονομερώς τη διαδρομή.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ο βουλευτής των Unidas Podemos Αγκουστίν Μορένο Moreno κατήγγειλε ότι το «βασίλειο της ατιμωρησίας» θα συνεχιστεί ακόμη και με την έγκριση αυτού του καθεστώτος κυρώσεων.

Ο βουλευτής του PSOE, Γκονζάλο Παστόρ υποστήριξε ότι η ρύθμιση σχεδιάστηκε «χωρίς συναίνεση, χωρίς διάλογο και με στρεβλώσεις». «Είναι άνευ αξίας», είπε, ενώ επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό εποπτείας του καθεστώτος κυρώσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...