Aρχεία Uber: Νέες αποκαλύψεις MακΓκαν στα κοινοβούλια Ολλανδίας και Γαλλίας

Την περασμένη Τρίτη, την ώρα που οδηγοί της Uber πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις στο Άμστερνταμ, ο πληροφοριοδότης και πρώην επικεφαλής της εταιρείας Μαρκ ΜακΓκαν κατέθετε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας.

Για χρόνια, οι ολλανδικές φορολογικές αρχές ήταν «πρωταθλήτριες» στην υπεράσπιση της λειτουργίας της Uber, καθυστερώντας και αποτρέποντας φορολογικές έρευνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ολλανδία ήταν ο καλύτερος πρεσβευτής μας στην Ευρώπη», είπε ο ΜακΓκαν, μιλώντας για τη σχέση μεταξύ των φορολογικών αρχών και της αμερικανικής πολυεθνικής από το 2014 έως το 2016. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ο ίδιος εργάστηκε ως κορυφαίος λομπίστας για την Uber στο Άμστερνταμ, έδρα των διεθνών κεντρικών γραφείων της εταιρείας.

Έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στην αίθουσα από μια ομάδα περίπου είκοσι πέντε οδηγών της Uber, οι οποίοι μάλιστα έβγαλαν και φωτογραφίες με τον πληροφοριοδότη στη συνέχεια. Όταν ο ΜακΓκαν δούλευε ακόμα στην Uber, προστατευόταν από σωματοφύλακες λόγω των απειλών για τη ζωή του από τους οδηγούς. Τώρα είναι ο «ήρωάς τους», όπως είπε ο Μεκί Αουλάντ Αχμέντ, πρόεδρος της ένωσης ταξί BBO.

Ο ΜακΓκαν τόνισε ότι η ολλανδική κυβέρνηση έκανε τα πάντα και για χρόνια προκειμένου να προστατέψει την εταιρεία τεχνολογίας. Η Ολλανδία εμφάνιζε δύο πρόσωπα απέναντι στην Uber:  ενώ η Επιθεώρηση Ανθρώπινου Περιβάλλοντος και Μεταφορών περιέγραφε την εταιρεία το 2015 ως «μια δυνητικά εγκληματική οργάνωση», λόγω έλλειψης των κατάλληλων αδειών, η φορολογική και τελωνειακή διοίκηση ήταν φίλα προσκείμενη.

Σύμφωνα με τον ΜακΓκαν, οι πρακτικές λόμπι της Uber περιελάμβαναν «εκατοντάδες» συναντήσεις με αξιωματούχους της υπηρεσίας, όλες καταγεγραμμένες, στις οποίες οι δημόσιοι λειτουργοί σχεδίασαν μαζί με την τεχνολογική εταιρεία την αποφυγή φορολόγησης σε χώρες εκτός της Ολλανδίας.

Υπουργοί, η πρώην Ευρωπαία επίτροπος Νέλι Κρους («πολλές φορές») και τελικά ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Ρούτε («κάποτε, στο Σαν Φρανσίσκο») μίλησαν επίσης στον ΜακΓκαν. «Ήμασταν μεθυσμένοι από την πολιτική επιρροή που είχαμε. Το κόκκινο χαλί που μας έστρωναν ήταν πιο κόκκινο και μακρύτερο από αυτό της βασιλικής οικογένειας», κατέθεσε.

Η Uber, εν τω μεταξύ, επωφελήθηκε από αυτό που ο ΜακΓκαν χαρακτηρίζει μια «ανήθικη» φορολογική συμφωνία που ξεκίνησε από την Ολλανδία με την «αφελή» ελπίδα η χώρα να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα. Τελικά, οι θέσεις εργασίας ήταν μόνο χίλιες, ενώ μελέτη του 2015, του περιοδικού Fortune, ανέφερε ότι μόνο το 1% των κερδών της Uber φορολογούνταν στην Ολλανδία με συντελεστή 25%. «Η έρευνα ήταν απολύτως ακριβής», είπε ο ΜακΓκαν. «Γι’ αυτό και δεν απαντήσαμε σ’ αυτές τις αποκαλύψεις».

Χθες, Πέμπτη, ο ΜακΓκαν κατέθεσε ενώπιον της εξεταστικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει συσταθεί στη Γαλλία για το σκάνδαλο της Uber.
Σε άπταιστα γαλλικά, ο πρώην διευθυντής της Uber για τη Δυτική Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή εξήγησε πώς προσπάθησε, από το 2014 έως το 2016, να «πείσει τις δημόσιες αρχές να αλλάξουν νόμους» προκειμένου να προωθήσει «την επιθετική επέκταση της Uber σε όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ασκήθηκε πίεση σε περισσότερους από 1.850 αιρετούς και δημοσίους υπαλλήλους σε 29 χώρες».

Μπροστά στους βουλευτές, ο ΜακΓκαν κατήγγειλε τη «συστημική αποτυχία» όσον αφορά το lobbying στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, που -σύμφωνα με τον ίδιο- επιτρέπει «απίστευτα εύκολη πρόσβαση σε κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες και δυσανάλογη επιρροή στις κυβερνήσεις».

Ο πληροφοριοδότης υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα «πραγματικά ρυθμιστικό πλαίσιο» απέναντι σε μια εταιρεία όπως η Uber, η οποία «εν γνώσει της εκμεταλλεύτηκε τα κενά στους νόμους». Επιστρέφοντας στην εγκατάσταση της αμερικανικής εταιρείας στη Γαλλία, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο Ιρλανδός πληροφοριοδότης είπε ότι «εδώ και σε άλλες χώρες, το κράτος δεν έπραξε το καθήκον του μπροστά στην πίεση της Uber και των φίλων της με επιρροή».

«Μπορέσαμε να έχουμε, μέσω της Google, της Enarchie, των φίλων μας, άμεση πρόσβαση στους πολιτικούς και να διατηρήσουμε αυτή την πρόσβαση παρά το γεγονός ότι ήμασταν, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, σε πλήρη και μόνιμη παρανομία στη Γαλλία», τόνισε. «Δεν ήταν παράνομο, αλλά ίσως ήταν άδικο γιατί άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η Heetch ή η Blablacar, δεν είχαν το ίδιο δίκτυο επιρροής».

Παρότι παραδέχθηκε ότι ο τότε υπουργός και νυν Πρόεδρος της Γαλλίας έκανε ευκολότερη την απόκτηση άδειας VTC, για τον ίδιο ήταν απλώς ένας «εκσυγχρονιστής, ο οποίος ελισσόταν σε μια κυβέρνηση που μερικές φορές ήταν εντελώς αντίθετη». Ο πρώην λομπίστας της Uber είπε ότι «από όσο γνωρίζει, δεν υπήρχε διαφθορά, τίποτα επιβλαβές, τίποτα ύπουλο. Από την άλλη, δεν υπήρχε ούτε διαφάνεια, τόνισε.

Εξήγησε επίσης ότι η Uber «καταπατούσε τα δικαιώματα των Γάλλων και των Ευρωπαίων εργαζομένων και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα». Ο ΜακΓκαν ήταν κατηγορηματικός: «Αυτές δεν είναι θέσεις εργασίας, δεν είναι δουλειές! Πρόκειται για τη δημιουργία επισφάλειας σε βιομηχανική κλίμακα».

Ο πληροφοριοδότης ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή οδηγία για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να είναι η Γαλλία, η ίδια που δημιούργησε την κοινωνική ασφάλιση, τον κατώτατο μισθό, τις αμειβόμενες αργίες, τη συνταξιοδότηση, που επιδιώκει να αδειάσει την έννοια της ευρωπαϊκής οδηγίας για το τεκμήριο απασχόλησης;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...