ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Nέο ταξί, 8+1 θέσεων, με το ίδιο χρώμα και 30% πιο ακριβό

Για να πάρετε ταξί στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει να ανήκετε σε ειδική κατηγορία. Οι οδηγοί ταξί δεν παίρνουν ντόπιους για μικρές αποστάσεις. Μόνο τουρίστες παίρνουν από τα σημαντικά τοπόσημα και τις πλατείες της πόλης. Κι όταν λέμε τουρίστες, όχι οποιονδήποτε, προτιμούνται οι Άραβες. Αν θέλετε να πάρετε ταξί από περιοχές όπως το Ταξίμ, το Εμινονού, το Σιρκεσί ή το Μπεσίκτας και είστε Τούρκοι, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Η δοκιμασία των Κωνσταντινουπολιτών με τα ταξί συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Η αύξηση του αριθμού των ταξί είναι μια συζήτηση που συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Υπάρχουν περίπου 18.000 ταξί στην πόλη και το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί με την αύξηση του αριθμού τους. Ωστόσο, το ζήτημα στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι η ανεπάρκεια του αριθμού των ταξί, αλλά η συμπεριφορά των οδηγών τους.

  • Με την ενεργοποίηση των νέων γραμμών του μετρό, 1.803 μίνιμπας θα αλλάξουν πινακίδες και θα αποκτήσουν αυτές των ταξί. Η αλλαγή θα γίνει με κλήρωση.
  • Τα μικρά λεωφορεία που θα μετατραπούν σε ταξί δεν θα είναι αμιγώς ταξί αλλά θα κατατάσσονται στην κατηγορία των μικρών λεωφορείων χωρητικότητας 8+1 επιβατών, σαν αυτά που τώρα μεταφέρουν τους τουρίστες.
  • Το χρώμα τους θα είναι το ίδιο με εκείνο των ταξί, αλλά θα είναι πλέον καρό, όπως τα μαύρα πολυτελή ταξί.
  • Το τιμολόγιο του 8+1 θέσεων νέου ταξί θα είναι 30% υψηλότερο από το τιμολόγιο  του παραδοσιακού ταξί.
  • Οι οδηγοί τους θα περνούν από εκπαίδευση δύο εβδομάδων.
  • Όλα τα οχήματα θα φέρουν κάμερες και οι διαδρομές θα καταγράφονται. Οι πινακίδες των οδηγών που αρνούνται την υπηρεσία ή επιλέγουν επιβάτες θα κατάσχονται στην τρίτη παράβαση.

Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν για τα λεωφορεία 8+1 θέσεων που θα μετατραπούν σε ταξί. Οι οδηγοί τους μπορεί να συνεχίσουν να προτιμούν τους πλούσιους Άραβες τουρίστες. «Ο μηχανισμός επιθεώρησης και επιβολής θα λειτουργήσει πολύ καλά. Θα βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο της Αρχής Μεταφορών. Δεν θα υπάρξουν τέτοια προβλήματα», διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...