Μαρκ ΜακΓκαν στην εξεταστική επιτροπή του Βελγικού Κοινοβουλίου: «Θέλαμε να εξοντώσουμε το ταξί»

Οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής του Βελγικού Κοινοβουλίου για τα αρχεία της Uber είναι σε εξέλιξη και χθες ήταν η σειρά του Μαρκ ΜακΓκαν, πρώην διευθυντή Δημόσιας Πολιτικής και λομπίστα της Uber, ο οποίος αποκάλυψε τα έγγραφα για τις πρακτικές της αμερικανικής πολυεθνικής.

«Η τοπική ομάδα της Uber γνώριζε τις ανορθόδοξες πρακτικές λόμπι της εταιρείας. Δεν είχαν όμως άλλη επιλογή από το να εκτελέσουν τις εντολές της διοίκησης», ανέφερε. Όσον αφορά τις παράνομες πρακτικές της, όπως η παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, οι εντολές έρχονταν από το Σαν Φρανσίσκο (όπου βρίσκεται η έδρα της Uber).

«Οι αλληλεπιδράσεις μου με πολιτικούς των Βρυξελλών ήταν συμπτώσεις. Δεν ήταν αυτός ο ρόλος μου: είχαμε μια εσωτερική ομάδα και εξωτερικούς συμβούλους γι’ αυτό. Ήταν δικηγορικά γραφεία, ειδικοί για τη φορολογία… Ξοδεύαμε εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, εδώ στις Βρυξέλλες, για τους παρόχους αυτών των υπηρεσιών», παραδέχθηκε, επιβεβαιώνοντας ότι η αμερικανική εταιρεία διέθεσε πολλούς πόρους για να ασκήσει πιέσεις. «Ξοδέψαμε πολλά για να αποκτήσουμε ακαδημαϊκές μελέτες δίνοντας μεροληπτικά δεδομένα: τους δίναμε συγκεκριμένα στοιχεία για να πάρουμε τις απαντήσεις που θέλαμε, για να πούμε στις κυβερνήσεις της Αμερικής, της Βρετανίας και του Βελγίου ότι οι μελέτες απέδειξαν αυτό που θέλαμε».

Ο πρώην λομπίστας διευκρίνισε επίσης το είδος της σχέσης του με τον Πασκάλ Σμετ, πρώην υπουργό Μεταφορών και νυν υπουργό Υποδομών, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα αρχεία της Uber: «Τα πράγματα ήταν πιο εύκολα στις Βρυξέλλες από οπουδήποτε αλλού. Οι Βέλγοι είναι πιο προσιτοί. Προσωπικά είχα το κινητό του Σμετ από παλιά, καθώς γνωριζόμασταν πριν εγώ δουλέψω στην Uber και πριν εκείνος γίνει υπουργός. Δεν έχει έρθει ποτέ στο σπίτι μου και δεν έχω πάει ποτέ στο δικό του, δεν θα έλεγα ότι ήμασταν φίλοι», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συνάντησή του με τον Μπορίς Ντιλιέ, πρώην βουλευτή και νυν δήμαρχο του Ακλ, συνοψίστηκε σε έναν καφέ, ενώ επιβεβαίωσε τρεις συναντήσεις με τον Σμετ, συμπεριλαμβανομένων δύο στο γραφείο του. Συναντήθηκε επίσης με τον επιτελάρχη του Σμετ, Ματίας Ντόμπελς, «μία ή δύο φορές».

Τι αποκόμισε όμως η Uber από αυτήν την καμπάνια επιρροής; «Πουλήσαμε όνειρα σε οδηγούς της Uber που χρειάζονταν δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα. Επιδοτήσαμε τις διαδρομές, κάτι που μας έκανε πάντα φθηνότερους από τα ταξί. Αγοράσαμε την αγορά και αυτό μας επέτρεψε να λειτουργούμε, ακόμα κι αν ήμασταν παράνομοι», δήλωσε. «Ήταν δύσκολο για τους πολιτικούς των Βρυξελλών να μπλοκάρουν την Uber, καθώς έγινε δημοφιλής. Και κέρδισε μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι ήμασταν παράνομοι».

Ο ΜακΓκαν επιβεβαίωσε ότι η Uber είχε στα χέρια της το σχέδιο νόμου για τα ταξί, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον πρωθυπουργό Ρούντι Βέρβορτ και τον τότε υπουργό Μεταφορών Σμετ. «Ήμασταν παράνομοι, αλλά τι είπαμε; Ο νόμος σας είναι κακός, είναι ξεπερασμένος», ανέφερε. «Εξηγήσαμε στο Βέλγιο και σε όλο τον κόσμο ότι καμία υπηρεσία ταξί δεν ήταν καλύτερη από εμάς. Θέλαμε να κυριαρχήσουμε στην αγορά και να εξοντώσουμε τις ήδη εγκατεστημένες εταιρείες ταξί».

Ο ΜακΓκαν δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε καμία προνομιακή σχέση μεταξύ της Uber και της κυβέρνησης των Βρυξελλών: «Δεν βλέπω καμία συνενοχή με την κυβέρνηση. Ήμασταν της μόδας, χειραγωγούσαμε τα μέσα ενημέρωσης, είχαμε τόνους λεφτά… Ήμασταν ο Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ, κατά κάποιο τρόπο».

Ο πρώην λομπίστας επιβεβαίωσε ότι η Uber χρησιμοποίησε λογισμικό, το God View, με το οποίο μπορούσε να γνωρίζει πού βρισκόταν οποιοδήποτε όχημα και ποιος επέβαινε σε αυτό. «Γνωρίζαμε, για παράδειγμα, ότι η σύζυγος του Αλέν Ζιπέ (πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και δήμαρχος του Μπορντό) βρισκόταν στο Μπορντό και χρησιμοποιούσε όχημα της Uber», λέει.

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η δημιουργία πλαστών προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα: «Μπήκαμε στις ομάδες των οδηγών ταξί στο Facebook για να μάθουμε ποιος θα διαδηλώσει. Μπήκαμε επίσης σε ομάδες WhatsApp οδηγών της Uber. Δεν θέλαμε να δημιουργηθούν συμμαχίες, με κίνδυνο να γίνουν συνδικάτα. Αυτό ήταν αντίθετο με τη φιλοσοφία της Uber. Δημιουργήσαμε ψεύτικα προφίλ για να βλάψουμε αυτές τις ομάδες».

Η κατάθεση του ΜακΓκαν ολοκληρώθηκε με τις συστάσεις του για τη διαφάνεια γύρω από τις πρακτικές λόμπι: «Δεν υπάρχουν αποχρώσεις στη διαφάνεια, στην ηθική. Είτε κάτι επιτρέπεται είτε όχι. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς και ακριβείς κανόνες για τους λομπίστες. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει πρόβλεψη ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να αναλαμβάνει καθήκοντα σε κάποια εταιρεία για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα». Δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο λόμπι, ενώ τόνισε ότι πρέπει να του γνωστοποιηθεί εάν μπορεί να προσκομίσει ορισμένα έγγραφα στη Βουλή των Βρυξελλών, χωρίς πιθανή δίωξη.

Στον δεύτερο γύρο ερωτήσεων από τα μέλη της επιτροπής, ο ΜακΓκαν αναφέρθηκε στα κίνητρα για τους εργαζόμενουςτης Uber: επιβεβαίωσε ότι πολλοί εργαζόμενοι έλαβαν μετοχές και, ως εκ τούτου, είχαν προσωπικό ενδιαφέρον για την πορεία αυτών των μετοχών. Επισήμανε, ωστόσο, ότι κάποια μέλη του προσωπικού είχαν ηθικούς ενδοιασμούς για τις μεθόδους της Uber και ως εκ τούτου αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Παραδέχθηκε, επίσης, η Uber ήταν πίσω από τη διαδήλωση των οδηγών της στο πρωθυπουργικό μέγαρο των Βρυξελλών και τους αποζημίωσε γι’ αυτό, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο ΜακΓκαν ανέφερε ότι υπέβαλε αίτημα στην Uber το 2019 για να του παρασχεθούν όλα τα έγγραφα που τον αφορούν, χάρη στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τον GDPR. Σε αυτά ανακάλυψε συμβόλαια με οδηγούς που έφεραν την υπογραφή του και τα οποία δεν γνώριζε καν. «Αυτοί οι οδηγοί είχαν πλαστά συμβόλαια. Επομένως, δεν είχαν ασφάλιση. Ήταν ένα κόλπο για να παρακάμψουν το νόμο. Το ανέφερα στην Uber και η εταιρεία μου είπε ότι ήταν σφάλμα του υπολογιστή. Ελπίζω ότι η Uber είναι τώρα ειλικρινής στις συζητήσεις γύρω από το τρέχον νομικό πλαίσιο στις Βρυξέλλες», τόνισε.

«Είναι δύσκολο για μια κυβέρνηση να πει όχι σε μια εταιρεία που λέει ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αλλά η Uber δεν δημιούργησε δουλειά, δημιούργησε επισφάλεια. Η Uber δεν θέλει τα συνδικάτα, δεν θέλει οι εργαζόμενοι να έχουν φωνή», κατέληξε.

Η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής συνεχίζεται σήμερα με τις ακροάσεις των διευθυνόντων

συμβούλων των εταιρειών Heetch και Uber.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...