Ταξιτζήδες-διασώστες στη Ρώμη: Αλληλεγγύη στην πράξη

Πάντα κάτι μαθαίνεις από τις τραγωδίες. Και μερικές φορές μέσα από αυτές γίνεσαι και χρήσιμος. Αυτό συνέβη στη Ρώμη το 2015, όταν μια ομάδα οδηγών ταξί αποφάσισε να εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτων βοηθειών μετά την απώλεια ενός συναδέλφου τους λόγω καρδιακής ανακοπής.

Δημιούργησαν την ένωση TRC Taxi Roma Capitale και το 2016 γεννήθηκε το πρότζεκτ «Corsa contro il tempo-taxicardioprotetto» («αγώνας ενάντια στον χρόνο – ταξί-καρδιοπροστασία»), το οποίο αυτοχρηματοδοτείται από τα μέλη της ένωσης και εκπαιδεύει οδηγούς ταξί στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Έχουν ήδη εκπαιδευτεί 400 οδηγοί ταξί και έχουν τοποθετηθεί 55 ημιαυτόματοι απινιδωτές σε ισάριθμα οχήματα, τα οποία είναι εύκολα αναγνωρίσιμα χάρη στην πινακίδα οροφής με τη σήμανση «Taxi Dae». Η δραστηριότητα είναι συνεχής: στις 13 και 17 Φεβρουαρίου η ένωση θα εγγράψει τα νέα μέλη της, που θα επιλεγούν μεταξύ των οδηγών ταξί της πρωτεύουσας της Ιταλίας.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο οδηγών με γνώσεις ΚΑΡΠΑ, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος παρέμβασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προφανώς χωρίς να αντικαθιστούμε τους υγειονομικούς, αλλά να τους υποστηρίζουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της ένωσης Τζιουζέπε Μπαζίλι. Αυτό ακριβώς έγινε στις 25 Νοεμβρίου 2022, όταν ο ταξιτζής Τζιανλούκα Λιόνε παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε έναν Ιρλανδό τουρίστα, κοντά στον σταθμό Termini, μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο.

Η ένωση από το 2019 είναι επίσης υπεύθυνη για το «Life Project» στην Πιατσέντζα, την πιο καρδιοπροστατευμένη επαρχία στην Ευρώπη, πρόγραμμα που έχει στόχο την εγκατάσταση πολλών απινιδωτών σε ολόκληρη την Ιταλία. Διοργανώνει επίσης στη Ρώμη την «Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς» στις 29 Σεπτεμβρίου.

Πέραν του τομέα της υγείας, η ένωση δημιούργησε το έργο «Taxitoys» για να αντιμετωπίσει καταστάσεις σοβαρής οικονομικής δυσπραγίας και να δημιουργήσει εγκαταστάσεις φιλοξενίας για οικογένειες παιδιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Ρώμης με καρκινοπάθειες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...