Ρωσία: Νέος νόμος για τις επιβατικές μεταφορές

Η Ρωσική Δούμα ψήφισε νέο νόμο για τις επιβατικές μεταφορές. Οι διαβουλεύσεις διήρκεσαν σχεδόν μια δεκαετία και ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Οι ειδικοί του κλάδου, ωστόσο, εκφράζουν αμφιβολίες για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος αύξησης της τιμής της υπηρεσίας. Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις αναφέρονται παρακάτω.

Μια από τις κύριες αλλαγές που επιφέρει ο νόμος είναι η εμφάνιση της έννοιας της «υπηρεσίας παραγγελιών ταξί», η οποία συνοδεύεται από ρυθμιστικούς κανόνες. Αυτό δεν θα επιτρέπει πλέον στις πλατφόρμες διαμεσολάβησης να αυτοχαρακτηρίζονται ως εταιρείες πληροφορικής. Υπάρχει πλέον μια ολόκληρη λίστα απαιτήσεων για την παραγγελία υπηρεσιών και δημιουργούνται μητρώα.

Οι οδηγοί, από την άλλη, έχουν τη δυνατότητα να είναι αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή η υπηρεσία PHV νομιμοποιείται με μια σειρά από απαιτήσεις. Μάλιστα, ο νόμος προσπαθεί να εξορθολογίσει τη νέα πραγματικότητα που προέκυψε με την εξάπλωση των διαδικτυακών υπηρεσιών ταξί, που ουσιαστικά έχουν αντικαταστήσει το παλιό μοντέλο με εταιρείες ταξί και προσλαμβανόμενους οδηγούς.

\"\"

Ο νόμος, ωστόσο, διατηρεί ορισμένες βασικές απαιτήσεις, όπως αυτή για ιατρική εξέταση πριν και μετά τη βάρδια, που στην περίπτωση των οδηγών PHV μοιάζει σχεδόν αδύνατη. Συζητήθηκε η ιδέα ηλεκτρονικού αλκοτέστ και η τοποθέτηση αισθητήρων κούρασης, αλλά αυτό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Παραμένει και η απαίτηση διατήρησης τιμολογίων, αν και οι σύγχρονες εφαρμογές επιτρέπουν στους οδηγούς να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους ηλεκτρονικά.

Εάν μια πλατφόρμα διαμεσολάβησης απασχολεί οδηγούς χωρίς άδεια μπορεί να χάσει την άδεια λειτουργίας της εάν ο αριθμός αυτών των οδηγών υπερβαίνει τους 10, ή το 0,01% του συνόλου.

Το χρώμα των οχημάτων δεν προσδιορίζεται, θα πρέπει όμως να φέρουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο και πορτοκαλί φανάρι στην οροφή. Τα οχήματα δεν θα είναι πλέον μόνο ρωσικής κατασκευής, ενώ επιβάλλονται περιορισμοί στην ηλικία του αυτοκινήτου.

Ο οδηγός θα μπορεί να είναι είτε αυτοαπασχολούμενος είτε να συνάψει σύμβαση εργασίας με την εταιρεία. Είναι υποχρεωμένος να κατέχει συμβόλαιο για ασφάλιση ζωής και περιουσίας επιβατών και συμβόλαιο ασφάλισης του οχήματος.

Απαγορεύεται η πρόσληψη οδηγών με ποινικό μητρώο. Προβλέπεται επίσης η αναστολή της άδειας για τρία εκκρεμή πρόστιμα, μετά την πληρωμή τους όμως οι οδηγοί θα επιστρέφουν στην εργασία τους. Η άδεια ακυρώνεται οριστικά όταν υπάρχει συστηματική παραβίαση των απαιτήσεων.

Εισάγεται επίσης η απαίτηση γεωγραφικών γνώσεων της περιοχής δραστηριότητας του οδηγού, αν και δεν προσδιορίζεται ο μηχανισμός πιστοποίησής τους.

Οι πλατφόρμες διαμεσολάβησης υποχρεούνται να δημιουργήσουν περιφερειακά γραφεία, μόνο όμως αν διαχειρίζονται από 4.000 αυτοκίνητα την ημέρα και εντός 30 ημερών το πολύ από τη στιγμή που ο αριθμός των αυτοκινήτων υπερβεί το καθορισμένο όριο.

Οι πλατφόρμες και οι οδηγοί ταξί επισημαίνουν ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμολογίων, καθώς η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις θα συνεπάγεται πρόσθετο κόστος. Επίσης, ο αριθμός των οδηγών ταξί που πληρούν τα κριτήρια αδειοδότησης είναι συγκεκριμένος και πολλοί «φτηνοί» εργαζόμενοι μπορεί να εγκαταλείψουν τον κλάδο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...