Mαδρίτη: Aύξηση 4,8% στο κόμιστρο των ταξί από την 1η Ιανουαρίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης έστειλε την πρότασή του για το νέο τιμολογιακό καθεστώς των ταξί στην Επιτροπή Τιμών του Συμβουλίου Καταναλωτών της Κοινότητας της Μαδρίτης τον περασμένο Νοέμβριο. Σε αυτήν προτείνει μεσοσταθμική αύξηση 4,8% σε μια αναζήτηση «ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων του κλάδου και του συμφέροντος των πολιτών». Επιπλέον, εισάγει έναν όγδοο συντελεστή με τιμές προσαρμοσμένες για την ενίσχυση των μεγάλων διαδρομών.
Με αυτήν την αύξηση «επιδιώκεται μια φόρμουλα για να συνεχιστεί η ενθάρρυνση της χρήσης του ταξί κατά τρόπο προσαρμοσμένο στις προβλέψεις ανάπτυξης του δείκτη τιμών καταναλωτή το 2023», αναφέρεται στην πρόταση.
Τα τιμολόγια 1, 3 και 7 θα αυξηθούν κατά 15 σεντ ανά χιλιόμετρο και 1,75 ευρώ την ώρα. Το τιμολόγιο 2 θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το χιλιόμετρο και κατά 1,70 ευρώ την ώρα. Παραμένει χωρίς προσαυξήσεις το τιμολόγιο 4, 30 ευρώ με προέλευση ή προορισμό το αεροδρόμιο Μπαράχας-Αδόλφο Σουάρεζ και η πτώση της σημαίας. Χωρίς αλλαγές παραμένουν τα τιμολόγια 5 και 6 για διαδρομές που περιλαμβάνουν κάποιον δήμο εκτός της Περιοχής Κοινής Παροχής (APC), που αποτελείται από 56 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης, επομένως ο αντίκτυπός τους στην πρωτεύουσα είναι πολύ περιορισμένος.
Τα νέα, αυξημένα τιμολόγια είναι τα εξής:
-Τιμολόγιο 1, που ισχύει τις εργάσιμες ημέρες από τις 07:00 έως τις 21:00: χρέωση έναρξης υπηρεσίας 2,50 ευρώ. Η τιμή του χιλιομέτρου γίνεται 1,30 ευρώ και το ποσό ανά ώρα διαμορφώνεται στα 23,75 ευρώ.
-Τιμολόγιο 2, για τη νύχτα και τις αργίες, καθημερινά από τις 21.00 έως τις 07.00, εκτός από τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις μη εργάσιμες ημέρες μεταξύ 07.00 και 21.00. Η έναρξη της υπηρεσίας είναι στα 3,15 ευρώ, η χιλιομετρική τιμή ανεβαίνει στο 1,50 ευρώ και η ωριαία αναμονή στα 27 ευρώ.
-Το τιμολόγιο 3, που αφορά διαδρομές από και προς το αεροδρόμιο θα χρεώνεται ως εξής: έναρξη της υπηρεσίας 20 ευρώ, χιλιομετρική τιμή 1,50 ευρώ και ωριαία αναμονή 23,75 ευρώ.
-Για το τιμολόγιο 7, που εφαρμόζεται σε διαδρομές μικρότερες των 1.450 μέτρων, η έναρξη της υπηρεσίας είναι 7,50 ευρώ, η τιμή ανά χιλιόμετρο ανεβαίνει στο 1,30 ευρώ και η ωριαία αναμονή στα 23,75 ευρώ.
Και όγδοο τιμολόγιο
Τα σπουδαία νέα είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης αρχίζει να εφαρμόζει το νέο τιμολόγιο 8 για την προώθηση της χρήσης του ταξί σε μεγάλες διαδρομές. Θα έχει μειωμένη τιμή 1,25 ευρώ ανά χιλιόμετρο και 23,75 ευρώ ανά ώρα και θα εφαρμόζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7:00 π.μ. έως τις 21:00. Αυτό το νέο τιμολόγιο θα μπαίνει σε λειτουργία μετά από 15 διανυθέντα χιλιόμετρα διαδρομής που ξεκινά με το τιμολόγιο 1.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης υποστηρίζει στην ιστοσελίδα του ότι στον καθορισμό των συντελεστών «η εξέλιξη των δεικτών τιμών, η βελτίωση της ποιότητας της υπηρεσίας ταξί, το κόστος που συνεπάγεται για τους κατόχους άδειας και η ανάγκη προσφοράς στους πολίτες μιας υπηρεσίας που εξισορροπεί το κόστος και τη σημερινή οικονομική κατάσταση» έχουν ληφθεί υπόψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...