Τα έσοδα των οδηγών ταξί στις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας το 2022

Tα έσοδα ενός οδηγού ταξί εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, σημαντικότερος από τους οποίους είναι η πόλη στην οποία εργάζεται. Σε κάθε περίπτωση, τα έσοδα ενός οδηγού ταξί κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 4.000 ευρώ τον μήνα, ενώ ο μηνιαίος τζίρος περιλαμβάνει, εκτός από το κέρδος, όλα τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης.

Πριν αναφέρουμε τα κέρδη ενός οδηγού ταξί στις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, να υπενθυμίσουμε ότι κάθε πολίτης που αποφασίζει να παρέχει αυτή την υπηρεσία πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα και να έχει εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις.

Το επάγγελμα του οδηγού ταξί μπορούν να ασκήσουν μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, έχουν δίπλωμα Β’ κατηγορίας και κατοικούν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τον τόπο άσκησης της δραστηριότητάς τους. Επιπλέον, πρέπει να διαθέτουν ορισμένες πιστοποιήσεις, όπως η απόκτηση πιστοποιητικού επαγγελματικής επάρκειας και η επιτυχής γραπτή και προφορική εξέταση, κατόπιν αιτήματος στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Περιφέρειας όπου θα ασκήσουν τη δραστηριότητα.

Τέλος, απαιτείται η άδεια οδήγησης ταξί. Το εν λόγω έγγραφο λαμβάνεται μόνο με εγγραφή στην προκήρυξη του διαγωνισμού που εκδίδεται από δήμο της περιφέρειας στην οποία κατοικούν και στον οποίο σκοπεύουν να ασκήσουν τη δραστηριότητα. Ας δούμε λοιπόν τώρα πόσα κερδίζει κάποιος από αυτό το επάγγελμα.

Στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, το Μιλάνο, ένας ταξιτζής μπορεί να κερδίσει έως και 4.000 ευρώ τον μήνα. Ο υπολογισμός αφορά 8 ώρες δουλειά την ημέρα για 24 ημέρες τον μήνα. Με μέσο όρο 10 πελάτες την ημέρα που διανύουν περίπου 15 χιλιόμετρα ο καθένας, με 1,10 ευρώ το χλμ., τα ημερήσια έσοδα είναι περίπου 165 ευρώ. Αν αυτό το νούμερο πολλαπλασιαστεί με τις 24 ημέρες που αναφέρονται παραπάνω, το άθροισμα είναι 4.000 ευρώ σε ένα μήνα. Αυτό το ποσό δεν αποτελεί καθαρό κέρδος, καθώς θα πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα, όπως η ασφάλιση και η συντήρηση του οχήματος κ.ά. Να θυμίσουμε, πάντως, ότι στο Μιλάνο η άδεια κοστίζει 160.000 ευρώ.

Στη Ρώμη, ένας ταξιτζής έχει έσοδα 3.000 ευρώ τον μήνα. Στην πρωτεύουσα ένας ταξιτζής μπορεί να ξεκινήσει και από καθαρό τζίρο 1.700 ευρώ τον μήνα, που μπορεί να φτάσει μετά από 10 χρόνια εμπειρίας έως και 2.500 ευρώ καθαρά τον μήνα. Το κόστος της άδειας είναι περίπου 150.000 ευρώ.

Στη Φλωρεντία οι οδηγοί ταξί έχουν σχεδόν ίδια έσοδα με αυτούς στο Μιλάνο, μεταξύ 3.000-4.000 ευρώ τον μήνα, σε αυτή την περίπτωση όμως, εκτός από τα έξοδα για το όχημα, την ασφάλιση κ.λπ., είναι απαραίτητο να συνυπολογιστεί το πολύ υψηλό κόστος της άδειας, που φτάνει τα 300.000 ευρώ.

Στο Μπάρι, αντίθετα, είναι χαμηλότερες τόσο οι τιμές της άδειας, γύρω στα 100.000 ευρώ, όπως και οι αποδοχές, που κυμαίνονται λίγο πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...