ΠΟΛΩΝΙΑ: Παρενόχληση γυναικών σε ταξί που κλείνονται μέσω εφαρμογών. Πώς αντιδρούν οι Αρχές των μεγαλουπόλεων;

Το Γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη της Πολωνίας δέχεται συνεχώς καταγγελίες για τις υπηρεσίες των ταξί που κλείνονται από εφαρμογές, καθώς γυναίκες γίνονται συχνά θύματα αδικημάτων, ακόμη και εγκλημάτων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Οι άδειες για υπηρεσίες μεταφορών εκδίδονται από τις τοπικές αρχές. Ως εκ τούτου, το Γραφείο του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τις Αρχές των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας (Βαρσοβία, Κρακοβία και Λοντζ) διευκρινίσεις σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν το σοβαρότατο αυτό ζήτημα. Στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, μόνο το 2022, επιβλήθηκαν αρκετές εκατοντάδες πρόστιμα.

Οι γυναίκες αισθάνονται όλο και λιγότερο ασφαλείς στα λεγόμενα app taxis, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι άδειες ταξί εκδίδονται από τις τοπικές κυβερνήσεις και εναπόκειται στις ίδιες να ελέγξουν εάν οι μεταφορείς συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Οι απαντήσεις στο αίτημα του επιτρόπου κυμαίνονταν από εκατοντάδες πρόστιμα που επιβλήθηκαν έως «καμία ενημέρωση για περιστατικά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...