Μελέτη των Πανεπιστημίων της Κοπεγχάγης και του Μπέρκλεϊ, με τίτλο Τα Χαμένα Οφέλη των Εθνών

-Δεύτερη η Ελλάδα στην απώλεια είσπραξης φόρων,
-Η Ισπανία τρίτη χώρα στην Ε.Ε. όπου η μεταφορά κερδών σε φορολογικούς παραδείσους σημείωσε αύξηση
-Ο όγκος των κερδών που πηγαίνει στους φορολογικούς παραδείσους από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος στην ήπειρο: 106,2 δισ. ευρώ.

Τα δεδομένα προέρχονται από πρόσφατη ενημέρωση της μελέτης των Λούντβιχ Σ. Βίερ και Γκάμπριελ Ζούκμαν των Πανεπιστημίων της Κοπεγχάγης και του Μπέρκλεϊ, αντίστοιχα, με τίτλο Τα Χαμένα Οφέλη των Εθνών, που ξεκίνησε το 2015. Η τελευταία έκθεση, με τίτλο Παγκόσμια Μεταφορά Κερδών, παρακολουθεί την εξέλιξη της μεταφοράς κερδών σε φορολογικούς παραδείσους και τη συνακόλουθη απώλεια είσπραξής τους από τα κράτη από το 1975.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, λοιπόν, η μεταφορά κερδών σε φορολογικούς παραδείσους από ισπανικές εταιρείες αυξήθηκε μεταξύ 2015 και 2019 τρεις φορές περισσότερο από το ΑΕΠ και η απώλεια εσόδων κατά 28,5% – σχεδόν διπλάσια. Τα κέρδη εκτός της εθνικής επικράτειας αυξήθηκαν επίσης 2,5 φορές περισσότερο από το ΑΕΠ εκείνα τα χρόνια.
Συγκρίνοντας αυτά τα στοιχεία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καταδεικνύεται ότι η Ισπανία είναι η τρίτη χώρα στην οποία η μεταφορά των επιχειρηματικών κερδών σε φορολογικούς παραδείσους αυξήθηκε περισσότερο – 6,2 δισ. περισσότερα σε τέσσερα χρόνια. Πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Γερμανία με 9,9 δισ. και δεύτερη η Γαλλία με 6,4 δισ. Η μεταφορά κερδών των βρετανικών εταιρειών ήταν βέβαια πολύ μεγαλύτερη, με ρυθμό ανάπτυξης 28,2 δισ. ευρώ. Ο όγκος των κερδών που πηγαίνει στους φορολογικούς παραδείσους από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης ο μεγαλύτερος στην ήπειρο: 106,2 δισ. ευρώ.
Η Ισπανία βρίσκεται επίσης στην τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της αύξησης της απώλειας είσπραξης φόρων εξαιτίας αυτής της μεταφοράς κερδών σε φορολογικούς παραδείσους. Η Λετονία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με αύξηση 137 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ 2015 και 2019, εξαιτίας μιας νομοθετικής αλλαγής που άφησε τον πραγματικό συντελεστή εταιρικού φόρου στο 1% και βύθισε τα έσοδα του τοπικού Δημοσίου. Ακολουθεί η Ελλάδα με άνοδο πέντε μονάδων και έπεται η Ισπανία, που ισοφαρίζει με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τις Σουηδία και Ουγγαρία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη πλευρά, παραμένει στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, τόσο σε όγκο, με 32% λιγότερα έσοδα το 2019, όσο και σε ταχύτητα, με αύξηση 14 μονάδων σε σύγκριση με το 2015.
Η μελέτη των Βίερ και Ζούκμαν θεωρεί φορολογικούς παραδείσους 30 περιοχές σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 14 βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ενώ τα νησιά της Καραϊβικής και η Σιγκαπούρη προσελκύουν τα περισσότερα πολυεθνικά κέρδη, ο τρίτος φορολογικός παράδεισος αποδεικνύεται ότι είναι η Ιρλανδία, με μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων στις τράπεζές της από την Ελβετία και την Ολλανδία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...