Η IRU χαιρετίζει την οδηγία  της ΕΕ για τον περιορισμό των ψευδών πρακτικών απασχόλησης των ψηφιακών πλατφορμών

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EMPL) ψήφισε νέους κανόνες για την επαναταξινόμηση των αυτοαπασχολούμενων συνεργατών των πλατφορμών ως υπαλλήλων ψηφιακής πλατφόρμας. Η Οδηγία παίρνει τη σωστή στροφή περιορίζοντας το πεδίο εφαρμογής της σε αμιγώς ψηφιακές εταιρίες.

Η IRU χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ΕΕ να βάλει τέλος σε πρακτικές που είναι αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα καθιερωμένα συστήματα φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης των κρατών μελών. Ταυτόχρονα, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι τα μέλη του κοινοβουλίου χάραξαν τη σωστή γραμμή μεταξύ των πραγματικών πλατφορμών και των κανονικών επιχειρήσεων της ΕΕ. Η εκπρόσωπος της IRU Raluca Marian είπε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι τα μέλη του EMPL επικεντρώνονται στο πρόβλημα. Το κείμενο που εγκρίθηκε στοχεύει αμιγώς σε ψηφιακές πλατφόρμες, αφήνοντας τις κανονικές επιχειρήσεις της ΕΕ εκτός του πεδίου εφαρμογής του.

«Η οικονομία της ΕΕ είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακής απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης, σε ισορροπία και πλήρη σεβασμό των κοινωνικών και φορολογικών μοντέλων. Αυτό το μοντέλο δεν πρέπει να εξαλειφθεί μόνο και μόνο επειδή ορισμένοι νέοι παίκτες δεν θέλουν να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες. Αντίθετα, αυτοί οι νέοι παίκτες θα πρέπει να αγκαλιάσουν τους κανόνες».

Οι ευρωβουλευτές έκαναν επίσης διάκριση μεταξύ των ψηφιακών πλατφορμών εργασίας που καλύπτονται από τους νέους κανόνες και των υπηρεσιών αποστολής ταξί που ρυθμίζονται από την εθνική νομοθεσία.

«Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για την Επιτροπή EMPL, τους φορείς εμπορικών οδικών μεταφορών και, ειδικά, τα κέντρα αποστολής ταξί. Είναι για πρώτη φορά που, σε επίπεδο ΕΕ, βλέπουμε την αναγνώριση ότι τα ταξί δεν αποτελούν μέρος του κλάδου του ride-hailing» πρόσθεσε η Raluca Marian.

Ενώ ο κατάλογος των μη υποχρεωτικών κριτηρίων του EMPL για τον προσδιορισμό του καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων δεν είναι ιδανικός, η IRU παραμένει αισιόδοξη ότι η γενική προσέγγιση του Συμβουλίου και οι επικείμενες διαπραγματεύσεις θα φέρουν πρόσθετη σαφήνεια. Κριτήρια όπως ο καθορισμός μισθών, ωρών και ωραρίων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και η παρακολούθηση ή η επίβλεψή τους, θα πρέπει να εφαρμόζονται πριν από τη θεμελίωση του τεκμηρίου απασχόλησης.

«Παραμένει η ελπίδα μας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ολομέλεια θα καταλήξουν σε συμβιβασμό που θα οδηγήσει σε ένα ρεαλιστικό κείμενο που θα αφορά την αυτοαπασχόληση και θα παρέχει ασφάλεια δικαίου στους μεταφορείς οδικών μεταφορών όσον αφορά το νομικό τεκμήριο της απασχόλησης», κατέληξε η Raluca Marian.

Τον Νοέμβριο, οι IRU, CEEMET, HOTREC, EBF-BCESA και ECEG – που εκπροσωπούν τις οδικές μεταφορές, τη φιλοξενία και τον τραπεζικό τομέα, καθώς και τις βιομηχανίες χημικών, μετάλλων, μηχανικών και τεχνολογίας – κάλεσαν τους ευρωβουλευτές να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας σε πραγματικές ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και για την παροχή σαφών κριτηρίων για την ανακατάταξη των εργαζομένων στις πλατφόρμες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...