Το 62% των επίδοξων οδηγών ταξί στη Βαρκελώνη αποτυγχάνει στις εξετάσεις και το 70% είναι αλλοδαποί

Η ιστορία μπορεί να εξηγηθεί με το προφίλ των ανθρώπων που προσπαθούν να πάρουν την άδεια οδήγησης ταξί που εκδίδεται από τη Μητροπολιτική Περιοχή της Βαρκελώνης (AMB). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, πολλοί εργαζόμενοι είδαν σε αυτόν τον τομέα ένα επάγγελμα καταφύγιο. Ήταν ωστόσο περίεργο που τόσοι άνθρωποι με πανεπιστημιακά πτυχία, αναζήτησαν προστασία σε ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα της πόλης. Έβλεπαν τους εαυτούς τους 40 ή 50 χρονών στο δρόμο, χωρίς δουλειά και δεν υπήρχε χώρος για δισταγμούς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να μπεις πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Τα στοιχεία των τελευταίων 10 ετών, στην πραγματικότητα, λένε το αντίθετο: μόνο το 38% των αιτούντων περνούν τις εξετάσεις . Αυτό συμβαίνει σε μια ολοένα και πιο διεθνή επαγγελματική ομάδα, με το 70% των υποψηφίων να έχουν γεννηθεί εκτός του Ισπανικού Κράτους.
Από τις αρχές του 2013 και μέχρι στιγμής το 2022, συνολικά 21.838 άτομα (σχεδόν το 90% ήταν άνδρες) προσπάθησαν να περάσουν τις εξετάσεις, αλλά μόνο 8.334 το κατάφεραν , πράγμα που σημαίνει ότι 13.504 απέτυχαν. Εξαρχής, ένα τόσο υψηλό ποσοστό είναι εντυπωσιακό για έναν κλάδο, με 10.523 ενεργές άδειες στη μητροπολιτική περιοχή , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός είναι και ο αριθμός των οδηγών ταξί. Πολλά οχήματα, όλο και περισσότερα, δουλεύουν διπλές βάρδιες και το 10% των αδειών (είναι το όριο που ορίζει ο νόμος) βρίσκεται στα χέρια των εταιρειών. Έτσι, το τρέχον χαρτοφυλάκιο κυμαίνεται μεταξύ 13.000 και 13.500 ενεργών οδηγών.
Η εξέταση συντονίζεται από το Metropolitan Taxi Institute (Imet) και αποτελείται από δύο μέρη. Η πρώτη χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες στις οποίες παρουσιάζονται ερωτήσεις σχετικά με τις τιμές , τους κανονισμούς και την εξυπηρέτηση πελατών. Στο δεύτερο μέρος, εμφανίζεται ένας χάρτης στον οποίο πρέπει να εντοπιστούν ορισμένοι δρόμοι , τα εμβληματικά μέρη, αξιοθέατα και το μητροπολιτικό κέντρο. Το πρώτο μέρος αποτελείται από 28 ερωτήσεις και το δεύτερο περιέχει 34 και για να περάσεις πρέπει να περάσεις την βάση σε όλες τις ενότητες.
Η Rosa Hinojosa είναι ίσως η γηραιότερη δασκάλα οδηγού ταξί στη Βαρκελώνη. Βρίσκεται στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Ένωσης Ταξί εδώ και 30 χρόνια , όπου κατέχει τη θέση της διευθύντριας. Λέει ότι η εξέταση έχει αλλάξει λίγο. Η μόνη καινοτομία τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι ερωτήσεις που αναφέρονται σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία και εστιατόρια έχουν εξαλειφθεί. \”Πριν πήγαινες με τον οδηγό της πόλης, αλλά τώρα όχι. Σίγουρα πρέπει να μάθεις καλά την πόλη . Ό,τι έχει να κάνει με τους δρόμους, τα μνημεία και τις εγκαταστάσεις αυτής της περιοχής πρέπει να το γνωρίζεις από μνήμης\”.
Όσοι περάσουν μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους ως μισθωτοί , δηλαδή να οδηγήσουν το ταξί κάποιου άλλου με αντάλλαγμα έναν μισθό. Αλλά μπορούν επίσης να αγοράσουν μια άδεια που είναι προς πώληση. Μπορούν να βρεθούν εύκολα με τιμές περίπου 130.000 ευρώ , συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινήτου. Η Rosa λέει ότι πλέον το πιο ελκυστικό είναι μια άδεια με ένα αυτόματο Toyota που έχει αργία την Τρίτη ή την Τετάρτη, μέρες που έχει λιγότερη δουλειά. Παλαιότερα, οι οδηγοί συνήθιζαν να αναζητούν άδειες με αργίες τη Δευτέρα ή την Παρασκευή για να έχουν δύο συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης . Αλλά ο αγοραστής δεν είναι πλέον γιος, ξάδερφος ή αδερφός ενός ταξιτζή. \”Πέρυσι διαχειριστήκαμε την πώληση περισσότερων από εκατό αδειών και το 95% αποκτήθηκε από ξένους, οι περισσότεροι από αυτούς Πακιστανοί .\” Αυτή η βετεράνος δασκάλα ταξί λέει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι σε λίγα χρόνια αυτή η ομάδα «θα κυριαρχήσει στον κλάδο». «Συμβαίνει ήδη με παντοπωλεία, μπαρ και πολλά εστιατόρια, όπου άνθρωποι από άλλες χώρες είναι στην πρώτη γραμμή. Τώρα και με το ταξί. Πάντα σε επαγγέλματα στα οποία πρέπει να περάσεις πολλές ώρες\”, συνοψίζει. Δεν το λέει με θλίψη ή με περιφρόνηση, γιατί πολλοί κάθονται στις τάξεις τους και κάνουν τόση ή περισσότερη προσπάθεια από τους υπόλοιπους. Απλώς ορίζει μια τάση που το Imet επιβεβαιώνει με τα δεδομένα του: Το 70, 1% των επίδοξων οδηγών ταξί το 2022 ήταν αλλοδαποί. Το ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι από το εξωτερικό, με το επακόλουθο γλωσσικό εμπόδιο , μπορεί να εξηγήσει γιατί το ποσοστό όσων έχουν αποτύχει έχει αυξηθεί τόσο πολύ. Το 2013 υπήρχαν 44,4% των επιλέξιμων αιτούντων, έναντι 37% το 2022. Η Hinojosa λέει ότι εκτός από τους Πακιστανούς, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, υπάρχουν και φοιτητές από την Ινδία και το Μαρόκο . Και κάποιοι Κινέζοι, αλλά όπως υποστηρίζει, «αυτό που αναζητούν πάνω από όλα είναι να δημιουργήσουν εταιρείες ταξί». Αφηγείται την ιστορία μιας Κινέζας που πέρασε τις εξετάσεις αλλά δεν θα δουλέψει και η άδειά της θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την απόκτηση αδειών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...