Μια καφέ αρκούδα εμφανίστηκε στην πιάτσα ταξί στο κέντρο της πόλης Πονφεράντα στην Ισπανία

PONFERRADA – Μόνο λίγοι οδηγοί ταξί και η αστυνομία μπόρεσαν να απολαύσουν ένα ασυνήθιστο θέαμα με την ανατολή του ηλίου, προχθές το βράδυ στην αστική περιοχή της Πονφεράντα στην περιοχή Castilla y León της Ισπανίας. Μια καφέ αρκούδα τριγυρνούσε στους δρόμους της πόλης μέσα στη νύχτα. Είναι συνηθισμένο για τις αρκούδες να αναζητούν τροφή σε κατοικημένες περιοχές, αλλά αυτά είναι συνήθως μικρά, εν μέρει ερημωμένα χωριά. Μέχρι στιγμής δεν το έχουν αποτολμήσει σε μεγαλύτερες πόλεις όπως η Πονφεράντα με 65.000 κατοίκους.
Κάποιοι οδηγοί ταξί που περίμεναν πελάτες είδαν για πρώτη φορά την αρκούδα στις 3.20 και ειδοποίησαν την αστυνομία. Στη συνέχεια οδήγησαν το ζώο στα περίχωρα της Πονφεράντα και στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Σιλ. Από εκεί, το ζώο πιθανώς επέστρεψε στο Monte de Pajariel, νότια της πόλης. Η καφέ αρκούδα (oso pardo) είναι προστατευόμενο είδος στην Ισπανία και προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει της Οδηγίας για τα οικοσυστήματα.
Πρώτη φορά βλέπω μια αρκούδα σε μια τόσο μεγάλη πόλη
Η τοπική αστυνομία και το ίδρυμα Oso Pardo δήλωσαν στην εφημερίδα El País ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοια περιστατικά σε έναν δήμο τόσο μεγάλο όσο η Ponferrada.
Έκπληκτος οδηγός ταξί κατέγραψε ένα βίντεο που δείχνει την καφέ αρκούδα. Το ζώο έτρεχε στο δρόμο, προσπέρασε σταθμευμένα αυτοκίνητα και δοχεία σκουπιδιών. «Tio, un oso!» (άνθρωπος, μια αρκούδα!) ακούς τον οδηγό να λέει στην αρχή του βίντεο του. Στο τέλος, αναστενάζει «Qué grande!» (πόσο μεγάλο!). Η αρκούδα έχει εντοπιστεί ακόμη και από άλλους οδηγούς ταξί στην Plaza de Lazúrtegui στο κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία ενημέρωσε το ίδρυμα Oso Pardo και το τμήμα περιβάλλοντος της Junta de Castilla y León για το περιστατικό. Σε αυτήν την περιοχή, είναι πιο συνηθισμένο να βλέπεις ένα κοπάδι αγριογούρουνων να αναζητά τροφή σε κατοικημένες περιοχές από ότι αρκούδες να πλησιάζουν πόλεις για να αναζητήσουν μελίσσια ή οπωροφόρα δέντρα.
Ο Guillermo Palomero, πρόεδρος του ιδρύματος Oso Pardo, ζητά μετριοπάθεια. «Είναι πολύ περίεργο, πολύ εξαιρετικό», τονίζει ο ειδικός, ο οποίος παραδέχεται ότι από καιρό σε καιρό αυτά τα ζώα πηγαίνουν σε «σχεδόν ακατοίκητα χωριά που βρίσκονται κοντά στα δάση αναζητώντας απορρίμματα σε δοχεία», αλλά είναι πολύ ασυνήθιστο «που περπάτησε μέσα σε μια μεγάλη πόλη όπως η Πονφεράντα».
Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι το ζώο μπορεί να είχε αποπροσανατολιστεί όταν μετακινούνταν από έναν βιότοπο αρκούδας στον άλλο. Στην περιοχή της Ponferrada, υπάρχουν αρκετές περιοχές όπου ζουν αρκούδες. Οι κάτοικοι της Ponferrada δεν χρειάζεται να ανησυχούν, σύμφωνα με τον Palomero, καθώς πρόκειται για ένα ασυνήθιστο περιστατικό. Ωστόσο, οι ερευνητές θα συνεχίσουν να ψάχνουν εάν μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επίσκεψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...