Η OLAF, ο «Οργανισμός Απάτης» της ΕΕ, ξεκίνησε έρευνα για την πρώην Επίτροπο της ΕΕ Neelie Kroes

Η OLAF, ο «Οργανισμός Απάτης» της ΕΕ, ξεκίνησε έρευνα για την πρώην Επίτροπο της ΕΕ Neelie Kroes. Κατηγορείται ότι άσκησε πίεση για λογαριασμό της uber κατά τη διάρκεια του lockdown.

Στη μεγάλη διαδήλωση στις 8 Σεπτεμβρίου στην καρδιά των Βρυξελλών , οδηγοί ταξί από πολλές χώρες της ΕΕ ζήτησαν τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων λόμπι που διεξήγαγε η πρώην Επίτροπος της ΕΕ Neelie Kroes.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ξεκίνησε έρευνα για το έργο  της πρώην Επιτρόπου της ΕΕ Neelie Kroes για την Uber. \”Μετά από μια προκαταρκτική αξιολόγηση των καταγγελιών που τέθηκαν υπόψη της OLAF, ο Γενικός Διευθυντής αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα\”, δήλωσε εκπρόσωπος της OLAF.

Η πρώην υπουργός Kroes της Ολλανδίας ήταν Επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Ατζέντα από το 2010 έως το 2014 και πριν από αυτό ήταν Επίτροπος Ανταγωνισμού και Αντιπρόεδρος της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2004.

Τον Ιούλιο του 2022 το όνομά της εμφανίστηκε  στα «Αρχεία Uber». Email, μηνύματα WhatsApp και άλλα έγγραφα της κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων ICIJ έδειξαν ότι η Kroes είχε αρχίσει να εργάζεται για την Uber αμέσως μετά τη θητεία της στις Βρυξέλλες, παρά την απαγόρευση από τον πρώην εργοδότη της, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αυτόν τον τρόπο, η Kroes ενδέχεται να παραβίασε τους κανόνες ακεραιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά την αποχώρησή της, η πολιτικός παρουσιάστηκε επίσημα ως κορυφαία σύμβουλος της Uber. Ωστόσο, τα αρχεία Uber που κυκλοφόρησαν τώρα αποκάλυψαν ότι η Kroes είχε εργαστεί στο παρελθόν (κρυφά) για την Uber.

Η επιτροπή της OLAF έγραψε στην Kroes ζητώντας διευκρινίσεις. Η  Kroes απάντησε μέσα σε μια εβδομάδα. Αφού ανέλυσε την επιστολή, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΕ παρέπεμψε το θέμα στην OLAF. Εκτός από την ανίχνευση απάτης με κονδύλια της ΕΕ, η OLAF έχει επίσης την εξουσία να ερευνά σοβαρά παραπτώματα από το προσωπικό και τα μέλη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της OLAF επισημαίνει ότι οι έρευνες είναι εμπιστευτικές και επομένως η αρχή δεν μπορεί να σχολιάσει την υπόθεση. Σύμφωνα με την OLAF, «το τεκμήριο αθωότητας και συνεπώς η φήμη του ατόμου που εμπλέκεται στην έρευνα πρέπει να διατηρηθεί».

Η Kroes, η οποία είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος VVD στην Ολλανδία, δήλωσε στην εφημερίδα Telegraaf ότι δεν θέλει να σχολιάσει την είδηση. Δεν ανησυχεί για την έρευνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...