Φορολογικό χρέος: 7.000 οδηγοί ενοικίασης αυτοκινήτων στο Λονδίνο δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδειά τους

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας ταξί του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου 7.000 οδηγοί ιδιωτικής ενοικίασης οχημάτων (PHV) που χρησιμοποιούνται συχνά από οδηγούς Uber, Ola και Bolt ενδέχεται να μην μπορούν να ανανεώσουν τις άδειές τους λόγω νέων φορολογικών ελέγχων. Η HM Revenue & Customs εισήγαγε νέα φορολογικά έντυπα που θα συμπληρώνονται όταν οι οδηγοί ταξί και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων ανανεώνουν τις άδειές τους στην Αγγλία και την Ουαλία από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Αυτό απαιτεί έναν κωδικό ελέγχου HMRC. Οι οδηγοί στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να περάσουν από την ίδια νέα διαδικασία αδειοδότησης από τον Απρίλιο του 2023.
Αυτοί οι νέοι έλεγχοι δεν είναι φορολογικοί υπολογισμοί, απλώς καθορίζουν εάν ένας οδηγός φορολογείται για το εισόδημά του με άδεια ταξί ή ιδιωτική ενοικίαση αυτοκινήτου. Οι φορολογικοί ερευνητές είπαν ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου έστειλαν επιστολές σε 4.000 οδηγούς αυτών των PHV (ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα) για να διεκδικήσουν απλήρωτες φορολογικές οφειλές. Ο Lloyd Baldwin εκπρόσωπος της Ένωσης ταξί του Λονδίνου Licensed Taxi Drivers Association (LTDA) σχολίασε στην εφημερίδα Taxi: \”Εκτιμώ ότι περίπου 7.000 οδηγοί PHV δεν θα μπορούν να ανανεώσουν την άδειά τους ως αποτέλεσμα αυτής της νέας αναθεώρησης.\”
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Transport for London (TfL), υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 96.000 οδηγοί ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα. Από την άλλη, υπάρχουν «μόνο» περίπου 22.000 οδηγοί ταξί. Οι οδηγοί ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είναι μεταξύ των 330.300 αδειοδοτημένων οδηγών ταξί και PHV στην Αγγλία και την Ουαλία που θα πρέπει όλοι να περάσουν από τη νέα διαδικασία ανανέωσης άδειας εάν επιθυμούν να παραμείνουν στον κλάδο των μεταφορών.
Το επίπεδο των απλήρωτων φόρων φαίνεται να είναι τεράστιο μεταξύ των οδηγών Uber, Ola και Bolt. Ο αριθμός των 4.000 οδηγών που υποπτεύεται η εφορία μπορεί να μην έχουν δηλώσει το σύνολο των εισοδημάτων τους. Ο Steve McNamara, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αδειοδοτημένων Οδηγών Ταξί, είπε ότι οι οδηγοί ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων που προηγουμένως δεν είχαν πληρώσει τους φόρους τους πιάνονται τώρα να προσπαθούν να ανανεώσουν την άδειά τους χωρίς φορολογικό κωδικό HMRC. Η ανανέωση της άδειας πρέπει να γίνεται κάθε τρία χρόνια.
Ο McNamara είπε στους Financial Times (FT) ότι \”πολλοί\” ιδιωτικοί οδηγοί ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, οι περισσότεροι από τους οποίους αναλαμβάνουν δουλειές μέσω της εφαρμογής Uber, δεν έχουν πληρώσει το σωστό ποσό φόρου. «Το Υπουργείο Οικονομικών έχει χάσει δεκάδες χιλιάδες λίρες από έσοδα εδώ και χρόνια», πρόσθεσε.
Η φορολογική αρχή HMRC είπε ότι οι φόροι που λείπουν εντοπίστηκαν για εκείνους τους ιδιώτες μισθωτούς οδηγούς που εργάζονται με εφαρμογές κρατήσεων – αλλά όχι για τους οδηγούς ταξί, καθώς έχουν ξεχωριστές απαιτήσεις αδειοδότησης.
Η Uber είπε στους FT ότι οι οδηγοί της είναι αυτοαπασχολούμενοι για φορολογικούς λόγους, επομένως δεν μπορούν να ελέγξουν ποιοι οδηγοί υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με την HMRC για να διασφαλίσει ότι η αρχή έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται.
Από τις 5 Σεπτεμβρίου έως το τέλος του έτους, η βρετανική φορολογική αρχή στέλνει επιστολές σε οδηγούς για τους οποίους υποψιάζεται ότι πλήρωσαν λίγο φόρο. Οι παραλήπτες έχουν 30 ημέρες για να απαντήσουν, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πιθανή επαλήθευση των φορολογικών τους στοιχείων. Για όσους συμφωνούν με την εθελοντική αποκάλυψη, η υπηρεσία θα στείλει μια επιστολή επιβεβαίωσης δίνοντας στους οδηγούς 90 ημέρες για να υπολογίσουν και να πληρώσουν τους οφειλόμενους φόρους.
Η απαίτηση για τους ιδιώτες μισθωτούς οδηγούς να συμπεριλάβουν τον κωδικό HMRC στη διαδικασία ανανέωσης άδειας ακολούθησε τη σύσταση μιας οδηγίας του 2018. Ο McNamara υποπτεύεται ότι οι περισσότεροι από τους οδηγούς που διώκονται από την HMRC για απλήρωτους φόρους είναι από το Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η ενοικίαση αυτοκινήτου με εφαρμογές όπως το Uner, το Ola ή το Bolt είναι πιο δημοφιλείς. Άλλες εφαρμογές όπως το Free Now επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ ταξί και ενοικίασης αυτοκινήτου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...