Ταξί και εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες λένε όχι στο «Uberisation» στην Ευρώπη και καταγγέλλουν συμπαιγνία και διαφθορά

Η διαμαρτυρία των ταξί οδήγησε στη σύλληψη του αρχηγού του συνδικάτου των Βρυξελλών, ενώ το συνέδριο «Εναλλακτικές λύσεις για την Uberisation» ανέλυσε πόσο αποτελεσματική είναι πραγματικά η προτεινόμενη Οδηγία εργασίας για την ψηφιακή πλατφόρμα και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Εκατοντάδες ταξί έκλεισαν δρόμους έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες την ίδια μέρα που οι εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες και οι ακτιβιστές συναντήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια διπλή επίδειξη αντίστασης κατά της «Uberisation» στην Ευρώπη την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.
«Τα ταξί ήταν τα πειραματόζωα του Uberisation»
Η κινητοποίηση είχε περισσότερα από 600 ταξί, με οδηγούς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Τα πλακάτ περιελάμβαναν συνθήματα όπως «Αρχεία Uber: Η Ευρωπαία Επίτροπος Neelie Kroes άσκησε κρυφά πιέσεις για την Uber», «RIP Taxi: EU Act now or not cry later», «Uber Files: European Επίτροπος – Κι εσύ;» και «Τα ταξί του κόσμου ενωμένα κατά της διαφθοράς».
Τα αρχεία Uber αποκάλυψαν ότι η Neelie Kroes, πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΕ και Επίτροπος για την «Ψηφιακή Ατζέντα», είχε παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ για μια περίοδο 18 μηνών μετά την αποχώρησή της από την Επιτροπή προτού ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις. Τα αρχεία έδειξαν ότι η Kroes, επίσης πρώην υπουργός Μεταφορών της Ολλανδίας, είχε ασκήσει πιέσεις σε έναν Ολλανδό υπουργό εκ μέρους της Uber για να «αναγκάσει τη ρυθμιστική αρχή και την αστυνομία να υποχωρήσουν» σχετικά με την Uber.
Ο Sam Bouchal, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ταξί των Βρυξελλών, μίλησε στο συνέδριο Alternatives to Uberisation πριν από την κινητοποίηση των ταξί, λέγοντας ότι «αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη διαδήλωση λόγω των αποκαλύψεων του Uber Files».
Και πρόσθεσε: «Το γνωρίζουμε εδώ και δέκα χρόνια. Όλα όσα καταγγέλλουμε – συμπαιγνία και διαφθορά – έχουν πλέον αποδειχθεί. Και με την Kroes ήταν πραγματική διαφθορά, διαπραγματεύτηκε με την Uber ενώ εξακολουθούσε να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Τα ταξί ήταν τα πειραματόζωα του Uberisation. Στην αρχή το εφάρμοσαν σε εμάς και τώρα το εφαρμόζουν σε όλους. Η Uber δεν είναι στην πραγματικότητα ένα οικονομικό έργο, είναι ένα πολιτικό έργο. Στόχος είναι να καταργηθεί η εργατική νομοθεσία με «ευελιξία».
«Θέλουμε να ειδοποιήσουμε το κοινό ώστε να μην κλείνουν τα μάτια σε αυτό που θα τους χτυπήσει σύντομα».
Ο Alberto \’Tito\’ Alvarez, ηγέτης της ένωσης ταξί Elité Taxi Barcelona, ​​η οποία κέρδισε μια σημαντική νίκη τον Ιούλιο αφού το καταλανικό κοινοβούλιο, ψήφισε νομοθεσία για τον αποτελεσματικό περιορισμό των ιδιωτικών πλατφορμών ενοικίασης με οχήματα με οδηγό, μίλησε επίσης στο συνέδριο κατά της Uberisation, λέγοντας στους παρευρισκόμενους: Στην Βαρκελώνη, δεν έχουν καταφέρει να μας ξεφορτωθούν. Προσπάθησαν δύο φορές, αλλά είμαστε ακόμα εκεί. «Αν δεν ενωθούμε όλοι και δεν δημιουργήσουμε ένα μεγάλο λόμπι – το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα αντιλόμπι – θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε σε επίπεδο ΕΕ».
Η ευρωβουλευτής France Insoumise Leïla Chaibi αποκάλυψε στη διάσκεψη ότι η ασφάλεια της ΕΕ επικοινώνησε μαζί της λέγοντας ότι ανησυχούν για το πώς θα χειριστούν μια τόσο μεγάλη πορεία με ταξί στην πόλη. Ο Μπουσάλ αργότερα έγραψε στο Twitter ότι «η αστυνομία με συνέλαβε προληπτικά για να διαλύσει την ειρηνική διαδήλωση των συναδέλφων μας που ταξίδεψαν χιλιόμετρα για να έρθουν και να καταγγείλουν τη φιλία Uber/Πολιτικής. Πρώτη φορά στη ζωή μου συνελήφθη από την Αστυνομία».
«Θέλουμε να καθιερωθεί ξεκάθαρα το τεκμήριο απασχόλησης»
Η εκδήλωση στο Κοινοβούλιο οργανώθηκε από τον Chaibi, έναν βασικό αγωνιστή για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα που ηγείται του έργου της ομάδας «The Left» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι η τρίτη φορά που διοργανώνεται στη βελγική πρωτεύουσα ένα τέτοιο συνέδριο «Εναλλακτικές στη χρησιμοποίηση», με το συνέδριο πέρυσι να έρχεται λίγο πριν από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδηγία εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες , η οποία υποστήριξε το αίτημα των ακτιβιστών και της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τεκμήριο απασχόλησης στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Εάν εφαρμοστεί αυτή η πρόταση, αναμένεται ότι 5,5 εκατομμύρια από τα 28 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε πλατφόρμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξουν το καθεστώς τους από αυτοαπασχολούμενοι σε μισθωτοί, καθώς και την ρύθμιση αλγοριθμικής διαχείρισης και μεγαλύτερης διαφάνειας από τις πλατφόρμες. Ωστόσο, η πρόταση έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να γίνει νομοθεσία, καθώς τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλύσουν και να συμφωνήσουν σε τυχόν τροποποιήσεις της πρότασης. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη και η Euractiv ανέφερε τη Δευτέρα ότι είχαν δει έγγραφα που δείχνουν ότι η γαλλική κυβέρνηση ασκούσε πιέσεις για να αποδυναμώσει την πρόταση, μια θέση που προτιμούν οι πλατφόρμες, οι οποίες αντιτάχθηκαν σχεδόν ομοιόμορφα στο σχέδιο της Επιτροπής.
Ο Chaibi είπε στους παρευρισκόμενους ότι το κίνημα για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην πλατφόρμα ήταν καθοριστικό για τη διασφάλιση μιας θετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την άσκηση πίεσης στον υπεύθυνο επίτροπο, Nicolas Schmit, αμέσως μετά το περσινό συνέδριο Alternatives to Uberisation. Ωστόσο, είπε ότι η πρόταση απειλείται τώρα καθώς το εταιρικό λόμπι έχει ανασυνταχθεί και ως εκ τούτου «πρέπει να ασκηθεί πίεση τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
«Θα λάβουμε μια οδηγία για το τεκμήριο της απασχόλησης, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορούν να φανταστούν ότι μπορούν να της αφαιρέσουν κάθε αξία», πρόσθεσε. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί και θα έχουμε μια οδηγία που υποχρεώνει τις πλατφόρμες να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως εργοδότες».
Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα της Οδηγίας, ο Ludovic Voet, συνομοσπονδιακός γραμματέας για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, είπε ότι είναι \”μια καλή οδηγία στη θεωρία\” αλλά προειδοποίησε ότι, ακόμη και ως έχει επί του παρόντος, \”θα απαιτήσει από έναν εργαζόμενο να πάει στο δικαστήριο για να κερδίσει την περίπτωση να ενεργοποιηθεί αυτή η απασχόληση, επομένως η ταξινόμηση βρίσκεται ακόμα στα χέρια του εργοδότη».
Τα πέντε κριτήρια για να θεωρηθεί ένας εργαζόμενος πλατφόρμας ως εργαζόμενος (δύο από τα πέντε πρέπει να πληρούνται, σύμφωνα με την τρέχουσα πρόταση) είναι επίσης πολύ «ασαφής», σύμφωνα με τον Βέλγο συνδικαλιστή, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους να το αντιμετωπίσουν στο δικαστήριο και ευκολότερο για τις πλατφόρμες.
Η Victoria Labatut, επιθεωρήτρια εργασίας στο Γαλλικό Υπουργείο Εργασίας και μέλος του συνδικάτου CGT, συμφώνησε με τον Voet ότι τα πέντε κριτήρια της πρότασης ήταν πρόβλημα επειδή «είναι πολύ εύκολο για τις πλατφόρμες να υπερβούν αυτά τα κριτήρια.
«Ο κίνδυνος είναι να δούμε νέες διαμάχες που θα σημαίνουν περισσότερες δικαστικές υποθέσεις για τους εργαζομένους», πρόσθεσε η Labatut. Αντίθετα, υποστήριξε, η οδηγία θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε να υπάρχει είτε ένα απλό τεκμήριο απασχόλησης, είτε ειδικοί όροι που θα επιτρέπουν την αντιστροφή του τεκμηρίου απασχόλησης.
Η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας και Αντιπρόεδρος Yolanda Díaz μίλησε επίσης στο συνέδριο μέσω ενός μαγνητοσκοπημένου βίντεο, δηλώνοντας ότι «το μέλλον της κοινωνικής Ευρώπης βασίζεται στην ικανότητά μας να παρέχουμε μια ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση στο Uberisation». Η Díaz υπερασπίστηκε την Οδηγία για την Πλατφόρμα Εργασίας, λέγοντας ότι «εναπόκειται στην πρόκληση που αντιμετωπίζουμε» και ότι η ισπανική κυβέρνηση «εργάζεται για να καταστήσει την οδηγία όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη». Η Ισπανία γίνεται Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2023, μια θέση που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων για την οδηγία.
Η Díaz ηγήθηκε της νομοθεσίας «Rider\’s Law» στο Ισπανικό Κογκρέσο, το οποίο για πρώτη φορά στην Ευρώπη καθιέρωσε τεκμήριο απασχόλησης για ταχυμεταφορείς παράδοσης τροφίμων από τον Αύγουστο του 2021. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πλατφόρμα παράδοσης φαγητού της Ισπανίας, η Glovo, αρνείται σταθερά να συμμορφωθεί, συνεχίζοντας να προσλαμβάνει το 80% των εργαζομένων της σε ανεξάρτητη εργολαβική βάση. Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, η Uber Eats ακολούθησε το παράδειγμα της Glovo ξεκινώντας να προσλαμβάνει εργαζομένους σε ανεξάρτητη βάση ξανά για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του Rider, εγείροντας αμφιβολίες για την αξιοπιστία του νόμου.
Η Nuria Soto από την RidersXDerechos στην Ισπανία είπε στη διάσκεψη ότι το παράδειγμα της Uber Eats έδειξε ότι η νομοθεσία δεν ήταν αρκετή, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται επίσης ισχυροί «μηχανισμοί επιβολής».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...