Λουξεμβούργο : Νέα κρατική πλατφόρμα για ταξί υπόσχεται ο François Bausch Υπουργός Κινητικότητας και Δημόσιων Έργων

Ο Υπουργός Κινητικότητας και Δημόσιων Έργων, François Bausch, ελπίζει ότι η νέα κρατική πλατφόρμα ταξί θα λειτουργήσει εντός δύο ή τριών ετών. «Ένα δίκαιο, δημοκρατικό και πιο διαφανές Uber». Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο François Bausch, Υπουργός Κινητικότητας και Δημόσιων Έργων, ορίζει την κρατική πλατφόρμα ταξί που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό ανάπτυξη.
Το Σάββατο 18 Ιουνίου, Φρανσουά Μπαους (déi Gréng) ανέφερε σε ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το RTL την ανάπτυξη από το κράτος μιας πλατφόρμας ταξί στο Λουξεμβούργο που παρέχει μια υπηρεσία παρόμοια με αυτή της αμερικανικής εταιρείας Uber. Ενώ η αμερικάνικη πολυεθνική έχει καθιερωθεί σχεδόν παντού στον κόσμο, παραμένει απών στο Μεγάλο Δουκάτο. Παρά τις πολλές επαφές, δεν μπόρεσε ποτέ να επιτευχθεί συμφωνία με τις αρχές του Λουξεμβούργου «σε θέματα όπως ο χρόνος ταξιδιού, η κοινωνική ασφάλιση ή η φορολογία», εξηγεί ο υπουργός.
Αν και δόθηκαν ελάχιστες λεπτομέρειες για την ανάπτυξη αυτής της πλατφόρμας, αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Paulo Leitão, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξί του Λουξεμβούργου, ήταν μάλλον ενθουσιώδης, εξηγώντας ότι « είναι μια καλή ιδέα» . Σε αντίθεση με το κύριο συνδικάτο της χώρας, το OGBL, το οποίο δεν χαιρετίζει την άφιξη μιας τέτοιας πλατφόρμας « πριν οριστικοποιηθεί η μεταρρύθμιση του νόμου για τα ταξί », όπως ανέφερε σε δελτίο Τύπου.
Η ίδια προσφορά, αλλά χωρίς τιμές Uber
Στο περιθώριο μιας συνέντευξης στο Paperjam, ο François Bausch αποκάλυψε περισσότερα για το έργο του.
«Είναι μια ιδέα που έχω στο μυαλό μου εδώ και καιρό», εξήγησε ο υπουργός. «Αντί να περιμένουμε μια υποθετική συμφωνία (με την Uber,) που μπορεί να μην έρθει ποτέ, γιατί να μην δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους παίκτες σε αυτόν τον τομέα ταξί, αλλά και σε αυτούς που θα ήθελαν να την ενσωματώσουν, να μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες παρόμοια προσφορά με αυτή της Uber, χωρίς όμως να χρειάζεται να πληρώσει το 25 με 30% που ζητά η αμερικανική εταιρεία στους οδηγούς της.
Και ο François Bausch προσθέτει: «Η πλατφόρμα Uber είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματική. Είναι ένα μοντέλο στο είδος του. Επειδή όμως δεν προστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μπορούμε να αναπαράγουμε τις λειτουργίες του στην χώρα μας. Στο Λουξεμβούργο, ορισμένοι έχουν επενδύσει για να δημιουργήσουν τη δική τους πλατφόρμα. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ποιότητα δεν είναι η ίδια. Είναι λογικό, καμία εταιρεία ταξί δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την επένδυση που απαιτείται για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας αυτού του επιπέδου.
Αλλά το κράτος μπορεί. Έχει λοιπόν την ιδέα να το κάνει. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε ανάλυση προκειμένου να διαπιστωθεί πού έγκεινται τα προβλήματα σε αυτόν τον κλάδο των ταξί. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση με την Ομοσπονδία Ταξί του Λουξεμβούργου.
Λειτουργία σε δύο ή τρία χρόνια;
Ο François Bausch ελπίζει να δει αυτή την πλατφόρμα να λειτουργεί σε δύο ή τρία χρόνια. Ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση αυτής της μελλοντικής πλατφόρμας. «Η ιδέα μου είναι να γίνει ένας δημόσιος διαγωνισμός, ώστε να βρεθεί ένας χειριστής που θα αναλάβει τη διαχείριση σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει το κράτος. Θα μπορούσαμε έτσι, για παράδειγμα, να ορίσουμε ένα ποσοστό 5% που θα πρέπει να πληρώνουν οι οδηγοί στην πλατφόρμα, αντί το 30% που επιβάλλει η Uber. Ο στόχος δεν είναι να κερδίσουμε χρήματα, αλλά απλώς να έχουμε επαρκή εισόδημα ώστε αυτή η πλατφόρμα να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα. Πρέπει επομένως να είναι ένα δίκαιο, δημοκρατικό και πιο διαφανές Uber».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...