Γαλλία : Η Εθνική Ένωση Ταξί (UNT) υποβάλλει αγωγή κατά του Εμμανουέλ Μακρόν

Η εθνική ένωση ταξί UNT (National Union of Taxis) αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατά του Εμμανουέλ Μακρόν, για τις πράξεις του που αποκάλυψε η διεθνής έρευνα «Uber Files». Ως υπουργός Οικονομίας, το 2015, ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε διευκολύνει την ίδρυση της εταιρείας Uber στη Γαλλία.
Η UNT (National Union of Taxis), ένα από τα βασικά σωματεία του κλάδου, ανακοίνωσε στη «La Dépêche» ότι θα καταθέσει αγωγή κατά του Εμμανουέλ Μακρόν, για «διαπραγμάτευση επιρροής» και «παράνομη ανάληψη συμφερόντων». Διαπραγμάτευση επιρροής, είναι η πράξη ενός ατόμου που αφήνει τον εαυτό του να εξαγοραστεί (κατόπιν παρότρυνσης ή κατόπιν αιτήματος τρίτου) για να χρησιμοποιήσει την επιρροή του. Παράνομη ανάληψη συμφερόντων συνίσταται, όταν ένα πρόσωπο που κατέχει δημόσια εξουσία λάβει ή διατηρεί, άμεσα ή έμμεσα, οποιοδήποτε συμφέρον σε μια εταιρεία. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ.

\"\"


Η UNT επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε Υπουργό Οικονομίας, ότι διευκόλυνε την ίδρυση της εταιρείας Uber στη Γαλλία, όπως αποκαλύφθηκε στις 11 Ιουλίου από την έρευνα πολλών γαλλικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα «Uber Files» . Η UNT ζητά επίσης την έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας.
«Η ενεργή και υποτιθέμενη συμμετοχή του πρώην Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στην ίδρυση στη Γαλλία της εταιρείας VTC Uber, έχει προκαλέσει βαθιά αγανάκτηση σε ολόκληρο τον κλάδο των ταξί. Η καταγγελία θα κατατεθεί από τον δικηγόρο μας στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», διαβεβαιώνει ο Παριζιάνος Rachid Boudjema, πρόεδρος του UNT.
«Αυτή η προνομιακή σχέση ή κοινώς αποκαλούμενη «η συμφωνία» μεταξύ της Uber και του πρώην υπουργού, έχει αναμφισβήτητα απορρυθμίσει τη ρύθμιση των ταξί», εξηγεί ο πρόεδρος του UNT.
Η άφιξη της Uber στη Γαλλία έχει προκαλέσει απώλεια εσόδων από τα ταξί και καθιερώθηκε επίσης ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Τα ταξί καταγγέλλουν το γεγονός ότι η Uber δεν συμμορφώνεται με τους ίδιους κανονισμούς, δεν πληρώνει τους οδηγούς VTC, δεν πληρώνει τους ίδιους φόρους και δασμούς με τα ταξί.
Με αυτή την καταγγελία, η UNT «ελπίζει ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα απαντήσει» στο πλαίσιο μιας έρευνας. «Το περιβάλλον του, οι βουλευτές στους οποίους προφανώς έχουμε παραδώσει τις καταγγελίες μας, θα πρέπει επίσης να λογοδοτήσουν για τη συμμετοχή τους», προσθέτει ο Jean-Pierre Rogalle, εκπρόσωπος του UNT στο Haute-Garonne.
\”Αγωνιστήκαμε για το σεβασμό του νομικού πλαισίου από πλατφόρμες όπως η Uber. Αλλά αυτός ο αγώνας είχε χαθεί εκ των προτέρων. Η ισότητα απέναντι στο νόμο σταμάτησε στις πύλες του πρώην υπουργού Οικονομίας. Αποδείχθηκε η αδιάλειπτη υποστήριξη μιας κοινωνίας αποφασισμένης να εμποδίζει το κράτος δικαίου», συνεχίζει ο Rachid Boudjema.

\"\"


«Δεν είναι μάταιο να υπενθυμίσουμε ότι τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να ασκούν τα καθήκοντά τους με αξιοπρέπεια, , ακεραιότητα και διαφάνεια και να διασφαλίζουν ότι οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων αποτρέπεται ή τερματίζεται αμέσως».
Η Uber επιβεβαίωσε τις συναντήσεις, όπως και ο Εμμανουέλ Μακρόν , πριν από λίγες ημέρες . «Συγχαίρω τον εαυτό μου για αυτό που έχω κάνει», είπε. «Δημιουργήσαμε χιλιάδες θέσεις εργασίας (…) Θα το έκανα ξανά αύριο και μεθαύριο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...