Ιταλία : Η απεργία των ταξί δεν σταματά

Το νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό και η πρόταση για απελευθέρωση του κλάδου που θα ευνοούσε τις ψηφιακές πλατφόρμες είναι πάντα στο στόχαστρο. Δυσφορία στις μεγάλες πόλεις.

Η απεργία των ταξί συνεχίζεται. Μετά τη γενική στάση στις 5 και 6 Ιουλίου για διαμαρτυρία κατά του άρθρου 10 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για τον ανταγωνισμό στη Βουλή, την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Ιουλίου έγινε νέα κινητοποίηση των λευκών ταξί , που αφορούσε το Μιλάνο, το Τορίνο, τη Νάπολη και ιδιαίτερα τη Ρώμη, όπου οι οδηγοί ταξί έχουν καταλάβει τη via del Corso χρησιμοποιώντας κροτίδες και καπνογόνα. Δεδομένου ότι δεν ανακοινώθηκε μέσω των επίσημων καναλιών, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα συνεχιστεί η απεργία , αλλά δεδομένου ότι από την άποψη των οδηγών ταξί το αντικείμενο της διαμαρτυρίας δεν έχει ακόμη επιλυθεί, είναι λογικό να αναμένουμε περαιτέρω αντιδράσεις.

\"\"

Ο βασικός λόγος της διαμαρτυρίας, όπως αναφέρθηκε, είναι το άρθρο 10 του νομοσχεδίου για τον ανταγωνισμό. Το άρθρο 10, που αφορά « την προσαρμογή της προσφοράς υπηρεσιών σε μορφές κινητικότητας που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών που χρησιμοποιούν τεχνολογικές πλατφόρμες για τη διασύνδεση επιβατών και οδηγών », ουσιαστικά θα απελευθερώσει τον κλάδο. Οι οδηγοί ταξί πιστεύουν ότι μια τέτοια πρόταση θα έδινε τη διαχείριση του κλάδου σε μεσάζοντες και θα υποβάθμιζε τη λειτουργία του οδηγού ταξί σε αυτή του διεκπεραιωτή  κινητικότητας. Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο βρίσκεται η Uber , η οποία στα τέλη Μαΐου υπέγραψε συμφωνία με την IT Taxi , τη μεγαλύτερη εταιρεία κρατήσεων στη χώρα, και έτσι επέστρεψε στην ιταλική αγορά μετά από χρόνια σφοδρής αντιπαράθεσης με τους οδηγούς ταξί.

\"\"

Χθες η Piazza del Plebiscito στη Νάπολη καταλήφθηκε από περίπου 500 ταξί και εμφανίστηκε ένα πανό διαμαρτυρίας κατά της Uber και του Ρωμαίου συνδικαλιστή Loreno Bittarelli της Radiotaxi. Το πανό σηματοδοτεί την απόσταση μεταξύ του Ρωμαίου συνδικαλιστικού ηγέτη και των Ενώσεων Ταξί που ζητούν από την κυβέρνηση να αφαιρέσει το άρθρο 10 του νόμου περί ανταγωνισμού, ειδικά τώρα μετά τον θόρυβο  των ερευνών που άνοιξαν στην Ευρώπη με τη συμμετοχή των προηγούμενων διοικήσεων της Uber.

Εκτός από το πανό, οι οδηγοί ταξί έφεραν στην πλατεία και ένα φέρετρο τοποθετημένο στην οροφή ενός από τα αυτοκίνητα. Στη Ρώμη , πέντε εκπρόσωποι των ταξί αλυσοδέθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μπροστά στο Palazzo Chigi. «Μετά το σκάνδαλο των αρχείων Uber, θέλουμε σαφήνεια και διαφάνεια σε μια ιστορία που σε αυτό το σημείο αποκτά γκρίζο περίγραμμα», εξηγούν οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι προσθέτουν: «Ποιος έγραψε αυτό το άρθρο; Τι συμφέροντα υπάρχουν από κάτω; Και κυρίως προς όφελος της δημόσιας υπηρεσίας και των χρηστών, ζητάμε την απόσυρσή του».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...