Βαρκελώνη : Κόντρα Κυβέρνησης-Δήμου για το σχέδιο ρύθμισης των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό.

Το διάταγμα  που θέλει να εγκρίνει η Κυβέρνηση της Καταλανίας πριν από τα τέλη Ιουλίου, δεν ορίζει την πολυαναμενόμενη αναλογία ενός VTC για κάθε 30 ταξί που ζητούν οι οδηγοί ταξί.

Ώρες μετά  τη δημοσιοποίηση του σχεδίου του κυβερνητικού διατάγματος για τη ρύθμιση του VTC (οχήματα προς ενοικίαση με οδηγό),  το Institut Metropolità del Taxi (Imet) απέρριψε κατηγορηματικά το κείμενο. «Εκτός από το ότι έφτασε με καθυστέρηση 40 ημερών, το προσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ρύθμισης και το μόνο πράγμα που κάνει αυτή η πρόταση είναι να διαιωνίζει την επισφάλεια του κλάδου και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιπροσωπεύουν οι VTC σε σχέση με τον δημόσιο τομέα των ταξί», επεσήμανε η Laia Bonet, πρόεδρος του Institut Metropolità del Taxi και Αντιδήμαρχος Κινητικότητας του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης.

Η  Bonet θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναδιατυπώσει την πρότασή της, έτσι ώστε να εγγυηθεί, σύμφωνα με όσα απαιτεί ο κλάδος, «την ανάκτηση της ιστορικής ισορροπίας που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ του ταξί και του VTC». Επιμένει ότι το προσχέδιο δεν έχει την υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου, «γιατί είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί με πιο λεπτομερή τρόπο, διευκρινίζοντας σε ποιες περιπτώσεις και με προϋποθέσεις πρέπει να λειτουργεί το VTC». Το σχέδιο του διατάγματος, που πρέπει να ρυθμίζει την αστική δραστηριότητα του VTC και που η Κυβέρνηση της Καταλανίας  θέλει να το έχει έτοιμο πριν από τα τέλη Ιουλίου, δεν ορίζει την πολυαναμενόμενη αναλογία ενός VTC για κάθε 30 ταξί που ζητούν οι οδηγοί ταξί, αλλά προβλέπει ότι μπορούν να εκδοθούν νέες άδειες και ότι αυτές δεν μπορούν να διαβιβαστούν όταν η άδεια λειτουργεί εντός των πόλεων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η  κυβέρνηση  σχεδιάζει  να χορηγήσει άδειες  κυκλοφορίας μόνο  σε  VTC (οχήματα προς ενοικίαση με οδηγό)  με άδεια κυκλοφορίας που εδρεύουν στην Καταλονία και με μόνιμα τοποθετημένο όχημα, καθώς και  πρόστιμο μεταξύ 2.001 – 6.000 ευρώ  και ακινητοποίηση οχήματος σε όσους βρίσκονται εκτός κοινότητας. Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο  νομοθετικού διατάγματος για επείγοντα μέτρα  ρύθμισης αυτού του τύπου οχημάτων, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να εγκρίνει με  ισχύ δύο ετών,  με δυνατότητα παράτασης για άλλα δύο.

\"\"

Προειδοποίηση 6 μηνών

«Οι άδειες ενοικίασης οχημάτων με οδηγό  δεν μεταβιβάζονται  παρά μόνο σε περίπτωση ιδιοκτησίας από φυσικά πρόσωπα, θανάτου, συνταξιοδότησης ή ανικανότητας του ιδιοκτήτη, υπέρ των νόμιμων κληρονόμων τους». Για να μπορεί να χειριστεί κάποιος αυτά τα οχήματα σε  αστικές περιοχές,  πρέπει «να είναι κάτοχος άδειας ενοικίασης VTC σε όλη την Περιφέρεια με έδρα την Καταλονία, με μόνιμα ταξινομημένο όχημα  τουλάχιστον 6 μήνες πριν από  την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος», αναφέρει το κείμενο.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι εμποδίζονται οι VTC από άλλες κοινότητες να λειτουργούν (κάτι που οι οδηγοί ταξί καταγγέλλουν ότι συμβαίνει σε μέρη όπως το αεροδρόμιο El Prat) και σταθεροποίηση των αδειών που υπάρχουν ήδη στην Καταλονία,  συνολικά 3.066,  αν και η κυβέρνηση υπολογίζει σε  1.455 πραγματικά ενεργές άδειες . Επιπλέον, μόνο τα μισά αντιστοιχούν σε πλατφόρμες όπως η  Cabify  ή  η Uber  και τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες όπως γάμοι ή κηδείες. Το κείμενο ενισχύει επίσης  το καθεστώς επιβολής κυρώσεων,  με κυρώσεις που μπορούν να φτάσουν, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, από 4.001 έως 6.000 ευρώ, και επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να ακινητοποιούν αμέσως οχήματα όταν εντοπίζουν ορισμένες πολύ σοβαρές παραβάσεις.

\"\"

Άλλες απαιτήσεις που αναφέρονται στο προσχέδιο είχαν ήδη προωθηθεί από την κυβέρνηση: η τιμή της  ασφάλισης αστικής ευθύνης  που πρέπει να πληρώσουν το VTC και οι οδηγοί ταξί εξισώνεται. Οι οδηγοί VTC απαιτείται να έχουν άδεια οδήγησης για περισσότερο από ένα χρόνο.  Κάθε άδεια VTC πρέπει να σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο όχημα.  Οι  τοπικές οντότητες όπως η  Μητροπολιτική Περιοχή της Βαρκελώνης  (AMB) μπορούν  να επιβάλουν συγκεκριμένη εκπαίδευση και να ορίσουν υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα.

Επιπλέον, το διάταγμα επαναλαμβάνει τις περισσότερες από τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε έναν άλλο περιφερειακό κανονισμό, όπως η απαγόρευση στάθμευσης σε δημόσιους δρόμους ή η  παραλαβή πελατών απευθείας από το δρόμο,  καθώς και η υποχρεωτική αναμονή 15 λεπτών για πελάτες που ζητούν VTC ή η  απαγόρευση χρήσης γεωγραφικής θέσης πριν από την υπηρεσία.

\"\"

Έλλειψη σεβασμού

Η Elite Taxi  ζήτησε «επείγουσα» συνάντηση με την κυβέρνηση για εξηγήσεις σχετικά με το  νέο διάταγμα  που ετοιμάζει για τη ρύθμιση των  αστικών δρομολογίων του VTC. Ο εκπρόσωπος της, Tito Álvarez, ο οποίος μίλησε για  «έλλειψη σεβασμού»  ενημερώθηκε για το θέμα μέσω των μέσων ενημέρωσης, προειδοποίησε ότι «εάν η γραμμή του νόμου είναι αυτό που λέγεται και δεν υπάρχει περιορισμός ή ποσοτικός περιορισμός» των VTC, θα βγουν στους δρόμους «και πολύ σύντομα». Ο Álvarez ζήτησε τη συνάντηση \”για αυτήν την εβδομάδα\” και προειδοποίησε ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί, \”ο κόσμος θα βγει στο δρόμο\”:  \”Θα φυτευτούμε στη Gran Via\”.  «Εδώ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο αυτό που συμβαίνει στη Μαδρίτη», είπε ο εκπρόσωπος των ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...