Γερμανία : Ειδική έρευνα για την κυκλοφορία των ταξί και των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό δείχνει ανησυχητικά συμπεράσματα

Κάθε τέσσερα χρόνια, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών δημοσιεύει έκθεση  για την κυκλοφορία των ταξί και των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Τα στατιστικά δεδομένα που περιέχονται στην έκθεση αφορούν στοιχεία που συνελέχθησαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, επομένως σημαντικοί παράγοντες όπως ο κορωνοϊός και η τροποποίηση του νόμου (PBefG) λαμβάνονται υπόψη μόνο εν μέρει ή καθόλου. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ταξί και Ενοικιαζομένων με οδηγό έχει συνοψίσει τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες σε μια έκθεση προς τα μέλη του και ζητά αντίμετρα.

Το 2020 υπήρχαν ακριβώς 32.256 εταιρείες ταξί και ενοικίασης αυτοκινήτων με 98.901 οχήματα. Σε σύγκριση με το 2016, παρατηρείται μείωση των εταιρειών κατά περίπου 8% και αύξηση των οχημάτων κατά 3%. Εάν αναλυθούν τα στοιχεία που αφορούν στον κλάδο των ταξί και της ενοικίασης αυτοκινήτων, τότε γίνεται αντιληπτό ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια περίπου το 5% των ταξί έχουν εξαφανιστεί από την αγορά, αλλά ο αριθμός των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων έχει αυξηθεί κατά 14%. Στο Βερολίνο, στο 17%, σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των εταιρειών ταξί δεν είναι πλέον στην αγορά, αλλά ο αριθμός των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων έχει αυξηθεί κατά 188%. Το BVTM αναφέρεται επίσης σε παρόμοια ανησυχητικά στοιχεία και σε άλλες περιοχές. Στην Κάτω Σαξονία (-57%) και στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία (-46%), κάθε δεύτερη εταιρεία ταξί και ενοικίασης αυτοκινήτων φαίνεται να έχει αποσυρθεί.  

Στην ανακοίνωσή της, η BVTM τονίζει ότι τα στοιχεία της έρευνας ανταποκρίνονται και στη δική της εκτίμηση για την αγορά των μεταφορών και επισημαίνει ότι ο θάνατος των ταξί στις μη αστικές περιοχές, σε αντίθεση με τις μεγάλες πόλεις, αφήνει μεγάλο κενό, αφού δεν έρχονται νέα μεταφορικά μέσα.

Η Ένωση Ταξί αναφέρεται ειδικότερα στη δυνατότητα ελάχιστων τιμολογίων για μητροπολιτικά αυτοκίνητα ενοικίασης και νέες επιλογές για τιμολόγια ταξί, με ιδιαίτερη έμφαση στις σταθερές τιμές. Η Ομοσπονδία επισημαίνει επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των ταξί ως μέρος των μέσων μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Στο παρελθόν, οι πολιτικοί των ομοσπονδιακών πολιτειών είχαν  ζητήσει την αντίστοιχη προσαρμογή των κανονισμών στους τοπικούς νόμους μεταφορών .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...