Απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επιβεβαιώνει την επταετή παράνομη λειτουργία της Uber στις Βρυξέλλες. Οι οδηγοί ταξί αξιώνουν τώρα αποζημιώσεις.

Αφού το βελγικό συνταγματικό δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η Uber λειτουργεί παράνομα εδώ και επτά χρόνια, οι εταιρείες ταξί των Βρυξελλών ετοιμάζονται τώρα να υποβάλουν αξιώσεις για αποζημίωση κατά της Uber. Την περασμένη εβδομάδα, το βελγικό συνταγματικό δικαστήριο εξέδωσε μια σκληρή ετυμηγορία για την Uber: η πλατφόρμα διαπράττει de facto απάτη εις βάρος των ταξί και των οδηγών εδώ και επτά χρόνια . Τμήματα της βιομηχανίας ταξί των Βρυξελλών επιστρέφουν τώρα στα δικαστήρια κατά της Uber ζητώντας αποζημιώσεις.
Οι διατάξεις του διατάγματος των Βρυξελλών του 1995 για τις υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό και το αντίστοιχο διάταγμα της Βαλλονίας δεν αντιβαίνουν στο Σύνταγμα, καθώς απαγορεύουν τη χρήση τηλεπικοινωνιακών μέσων επί ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων (προορίζονται για χρήση λιμουζίνας) για τη μετάδοση απευθείας μεταφοράς παραγγελίας. Αυτό αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο την Πέμπτη.
Αυτοί οι κανόνες όριζαν ότι οι υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό πρέπει να προσλαμβάνονται για τουλάχιστον τρεις ώρες και ότι οι παραγγελίες για κρατήσεις με χρήση του συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού κινητού τηλεφώνου απαγορεύονται στις Βρυξέλλες .
Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είδε καμία παραβίαση των άρθρων 10 και 11 του Συντάγματος στην απόφασή του την Πέμπτη. Το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την απόφαση του Εφετείου. Τον Ιανουάριο του 2021, χαρακτήρισε την πρακτική της Uber X ως «δόλια», καθώς η αμερικανική εταιρεία οργάνωσε παράνομα υπηρεσία ταξί χρησιμοποιώντας υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, στέλνοντας αμέσως παραγγελίες στα οχήματα μέσω συσκευών. Ενθουσιασμένο από αυτή τη νέα ετυμηγορία, μέρος της βιομηχανίας ταξί των Βρυξελλών έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο δικαστήριο για να διεκδικήσει αποζημίωση για επτά χρόνια απώλειας εσόδων από τις δόλιες πρακτικές της Uber.
Τον Ιανουάριο του 2022, το Εφετείο των Βρυξελλών δεν είχε ακόμη καταλήξει σε οριστική απόφαση σχετικά με την αγωγή που άσκησε η βελγική ένωση ταξί FeBet (Fédération Belge des Taxis) κατά της Uber και των οδηγών που εργάζονται με την εφαρμογή UberX. Πριν από την έκδοση της ετυμηγορίας του, το δικαστήριο υπέβαλε δύο προκαταρκτικές ερωτήσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτή η προσωρινή απόφαση επέτρεψε στην Uber να παραμείνει ενεργή στις Βρυξέλλες. Ο δικηγόρος της FeBet είδε μόνο μια τακτική καθυστέρησης για την Uber τον Ιανουάριο.
Δύο χρόνια νωρίτερα, στις 16 Ιανουαρίου 2019, το γαλλόφωνο εμπορικό δικαστήριο των Βρυξελλών αποφάσισε ότι η Uber συμμορφώνεται με τη νομοθεσία των Βρυξελλών για τη μεταφορά επιβατών επί πληρωμή. Η απόφαση ανέφερε ότι ενώ η Uber συνδέει τους επιβάτες της με επαγγελματίες οδηγούς, δεν είναι υπηρεσία ταξί. Σε αυτή τη βάση, επετράπη στην Uber να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην περιφέρεια της βελγικής πρωτεύουσας. Η FeBet άσκησε έφεση. Οι δικηγόροι της ένωσης υποστήριξαν ενώπιον του Εφετείου ότι η Uber είναι \”μια κρυφή υπηρεσία ταξί\”, ότι η εφαρμογή UberX λειτουργεί ως πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων και ότι οι οδηγοί με άδεια ενοικίασης αυτοκινήτου που χρησιμοποιούν Uber \”δεν παρέχουν υπηρεσίες λιμουζίνας\” όπως απαιτείται από το νόμο.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επιβεβαιώνει την επταετή παράνομη λειτουργία της Uber στις Βρυξέλλες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...