Κολωνία : Στα 37.000 ευρώ υπολογίζεται το ετήσιο κόστους λειτουργίας για το ταξί

Με αφορμή την αναμενόμενη αύξηση των τιμολογίων, η πόλη της Κολωνίας αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δομή του κόστους ενός ταξί. Παρόμοια με πολλές άλλες πόλεις και περιοχές, σύντομα θα υπάρξει σημαντική αναπροσαρμογή των τιμολογίων στην Κολωνία. Η βασική τιμή αυξάνεται από 4,20 σε 4,90 ευρώ την 1η Σεπτεμβρίου. Η τιμή του χιλιομέτρου για τα πρώτα επτά χιλιόμετρα αυξάνεται από 2,20 σε 2,60 ευρώ. Η τιμή λεπτού για τον χρόνο αναμονής παραμένει στα 50 σεντς.

\"\"

Ακόμη πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, ωστόσο, είναι τα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση της πόλης.

  • Για κάθε ταξί, ένας επιχειρηματίας πρέπει να πληρώνει περίπου 8.300 ευρώ το χρόνο για ασφάλιση και διάφορους φόρους. Η απόσβεση του οχήματος σε διάστημα πέντε ετών του κόστισε άλλα περίπου 7.500 ευρώ. Περίπου 9.300 ανά αυτοκίνητο οφείλονται για διαχείριση (συμπεριλαμβανομένων φοροτεχνικών συμβούλων και γραφείων). Σε αυτό προστίθενται τα έξοδα για καύσιμα, επισκευές, έλεγχο κ.λπ., συνολικού ύψους περίπου 12.000 ευρώ.
  • Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός γίνεται με βάση την τιμή του πετρελαίου ντίζελ 1,85 ευρώ το λίτρο. Ακόμη και σε αυτήν την τιμή, το μεταβλητό κόστος θα είχε αυξηθεί κατά περίπου 40 τοις εκατό από το 2021 έως το 2022. Με τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων, το ποσοστό είναι πιθανό να αυξηθεί. Κατά μέσο όρο, ένα ταξί οδηγεί 55.000 χιλιόμετρα το χρόνο, εκ των οποίων τα 27.500 είναι με πελάτη. Κατά μέσο όρο, μια διαδρομή κοστίζει 25,02 ευρώ.
  • Το τιμολόγιο ταξί άλλαξε τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2021. Ενόψει των τιμών των καυσίμων και της εξέλιξης του κατώτατου μισθού, η επικείμενη αναπροσαρμογή είναι πιο γρήγορη από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
  • Ο λόγος της προσαρμογής δεν είναι κυρίως οι τιμές των καυσίμων, αλλά η αύξηση του κατώτατου μισθού. Τα καύσιμα αντιπροσώπευαν «μόνο» περίπου το 9 % του συνολικού κόστους, ενώ το κόστος προσωπικού αντιπροσωπεύει το 53%.

\"\"
  • Σε σύγκριση με το Ντόρτμουντ, τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο, τη Στουτγάρδη, το Βερολίνο, το Ντίσελντορφ, το Ανόβερο και το Αμβούργο, ένα ταξίδι αναφοράς μήκους επτά χιλιομέτρων με τέσσερα λεπτά αναμονής θα κοστίσει 25,10 ευρώ, σύμφωνα με τη διοίκηση της πόλης στην Κολωνία. Για το ίδιο ταξίδι πληρώνετε 23,10 ευρώ στο Αμβούργο. Σε Βερολίνο και Ντίσελντορφ η διαδρομή κοστίζει 22,20 ευρώ και στο Μόναχο 20,70 ευρώ.
  • Ο αριθμός των αδειών ταξί στην Κολωνία μειώθηκε από 1.184 σε 1.166 από το 2019 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας  οριακή μείωση 1,5%. Για σύγκριση: Στο Βερολίνο, ο αριθμός των αδειών μειώθηκε σχεδόν κατά 30 % την ίδια περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα ταξί για κάθε 1.000 κατοίκους στην Κολωνία. Σύμφωνα με τη διοίκηση της πόλης, υπάρχουν 538 αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες στην Κολωνία που οδηγούν οι ίδιοι το ταξί τους. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο των ταξί δεν προέρχεται από νέους επιχειρηματίες στον κλάδο, αλλά από τη βιομηχανία ενοικίασης αυτοκινήτων.
  • Ο αριθμός των αδειοδοτημένων ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά σχεδόν  6% από 658 σε 697 μεταξύ 2019 και σήμερα. Η πόλη δεν μπορεί να υπολογίσει πόσα από τα ταξί της Κολωνίας κινούνται με ηλεκτρισμό. Γνωρίζει μόνο ότι υπάρχουν πέντε ηλεκτρικά οχήματα στη βιομηχανία που μπορούν να φορτιστούν ασύρματα. Πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία ειδικά σημεία φόρτισης για αυτούς στον σιδηροδρομικό σταθμό .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...