Γενεύη : Κόντρα κυβέρνησης-ταξιτζήδων για τις σταθερές τιμές από και προς το αεροδρόμιο της πόλης

Το Συμβούλιο  Επικρατείας της Γενεύης επιθυμεί να εφαρμόσει κατ\’ αποκοπή τιμές από και προς το αεροδρόμιο, τον μεγαλύτερο σταθμό στο καντόνι. Ο νόμος επιτρέπει την επέκταση και σε άλλα τμήματα. Τα προβλεπόμενα ποσά, είναι πολύ κάτω από τις τρέχουσες τιμές, με αποτέλεσμα να προκληθεί αγανάκτηση στον κλάδο των ταξί.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο νέου κανονισμού για την εφαρμογή του νόμου για τα ταξί – που εγκρίθηκε στα τέλη Ιανουαρίου αλλά δεν ισχύει ακόμη – και τέθηκε σε διαβούλευση την Τετάρτη, μια διαδρομή με ταξί από το αεροδρόμιο Cointrin,  στις συνοικίες Eaux-Vives ή Champel, στην άλλη πλευρά της πόλης, θα κόστιζε μόνο 30 φράγκα. Θα χρειαζόταν 20 φράγκα για  την Place des Nations και 25 φράγκα για το κέντρο της πόλης στη δεξιά όχθη.

Θυμωμένοι οδηγοί

«Δεν μπορούν να μας επιβάλλουν τέτοιου είδους περιορισμούς», διαμαρτύρεται η Gabrielle Le Goff, πρόεδρος της Ένωσης ταξί της Γενεύης. «Ήδη οι τιμές δεν έχουν αλλάξει εδώ και 20 χρόνια, ενώ τα έξοδα αυξάνονται μόνο… Δεν ξέρουμε πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε με αυτές τις σταθερές τιμές». Από την πλευρά της, η εταιρεία Taxiphone, η οποία συγκεντρώνει περισσότερα από τα μισά οχήματα στο καντόνι, πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθούν οι τιμές και ότι αυτές οι διαδρομές πρέπει να γίνονται χωρίς μετρητή. «Διαφορετικά, ο οδηγός θα είναι πάντα  χαμένος», διευκρινίζει ο Cédric Bouchard, διευθυντής της Taxiphone.

Η επικεφαλής του τμήματος Οικονομίας Fabienne Fischer λέει ότι ακούει αυτές τις επικρίσεις και διαβεβαιώνει ότι μια συμβουλευτική επιτροπή θα επανεξετάζει αυτές τις τιμές τακτικά, ώστε τα ταξί να μπορούν επιτέλους να βρουν την ισορροπία τους. Η Σύμβουλος Επικρατείας υπενθυμίζει ωστόσο ότι η αρχή του καθορισμού ανώτατου ποσού για μία διαδρομή  υπάρχει ήδη στο νόμο.

 «Αυτό που πρέπει να προσδιορίζουν οι κανονισμοί είναι οι περιοχές εκκίνησης και τερματισμού που επηρεάζονται από αυτά τα ανώτατα όρια», εξηγεί. «Τώρα περιμένουμε τις θέσεις που θα λάβουν οι επαγγελματίες και οι χρήστες για να αποφασίσουμε για τα ποσοστά που θα οριστούν στους κανονισμούς». Το Συμβούλιο της Επικρατείας θέλει να τεθεί σε ισχύ ο νόμος και οι εκτελεστικές του ρυθμίσεις από την 1η Ιουλίου, αλλά τα σχέδιά του ενδέχεται να ματαιωθούν, γιατί ήδη εξετάζονται οι προσφυγές.

\"\"

Τα ταξί θα είναι πλήρως ηλεκτρικά μέχρι το 2030

Ο νέος νόμος για τα ταξί και τα αυτοκίνητα μεταφοράς με οδηγό εισάγει ριζικές απαιτήσεις όσον αφορά τις εκπομπές CO2. Από το 2030 όλοι οι οδηγοί πρέπει να έχουν ηλεκτρικό όχημα για να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας. Και εδώ, αυτό το μέτρο δεν ακούγεται καλά στους επαγγελματίες των μεταφορών. Ειδικά για το χρονοδιάγραμμα που είναι πολύ στενό. Από το 2024, όλα τα αυτοκίνητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την ενεργειακή ετικέτα D (η ενεργειακή ετικέτα είναι ένα εργαλείο για την ταξινόμηση των οχημάτων ανάλογα με την κατανάλωση καυσίμου). Και από το 2027, θα πρέπει όλοι να βρίσκονται στην κατηγορία Α, τη χαμηλότερη εκπομπή CO2.

 «Κατανοούμε τους περιορισμούς που συνδέονται με το περιβάλλον, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη τους οδηγούς», λέει η Gabrielle Le Goff, πρόεδρος της Ένωσης Ταξί της Γενεύης. \”Οι περισσότεροι οδηγοί έχουν μεγάλα οχήματα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Τι κάνουμε για όσους μόλις έχουν συνάψει μίσθωση με υψηλά ποσά;\”

Η Fabienne Fischer, πολιτειακή σύμβουλος αρμόδια για την οικονομία, υπενθυμίζει ότι αυτές οι απαιτήσεις κατοχυρώνονται στη νομοθεσία και ότι είναι αποτέλεσμα ευρείας συναίνεσης. «Δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από αυτό», ισχυρίζεται. Όσο για το χρονοδιάγραμμα, το θεωρεί λογικό: «Μέχρι το 2030 ή το 2027, ένας οδηγός έχει άφθονο χρόνο για να αποσβέσει την επένδυση στο όχημά του, πρέπει τώρα να προχωρήσουμε».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...